Eurovisionnyheter vecka 5, 2014

NYHETSSAMMANFATTNING. Nu är Eurovision 2014 igång på allvar, åtminstone förberedelsetiden. Flera tävlande länder håller i sina uttagningar just nu och flera har också redan valt ut artist och/eller bidrag. Här kommer lite korta nyheter från förra veckan.

 

Sverige

Melodifestivalen 2014 drog äntligen igång med den första deltävlingen i lördags. Veteraner som Yohio, Sylvester Schlegel och Helena Paparizou mötte utmanare som Linus Svenning, Mahan Moin och Ellen Benediktson i en fullsatt Malmö Arena (och 3 364 000 tv-tittare). Efter sändningen stod det klart att Yohio och Ellen Benediktson hade gått till final medan Linus Svenning och Helena Paparizou får ta vägen via Andra chansen för att ev. nå finalen. Nu drar festivaltåget vidare till Linköping där åtta nya bidrag väntar. Läs mer om dessa här.

Det var dock inte bara Sverige som höll sin uttagning i lördags. I Finland och Schweiz hölls finaler och Island, Lettland, Litauen och Ungern höll i sina uttagningar samma kväll. Island, Lettland och Ungern håller i sina finaler senare under månaden medan Litauen väntar till mars med final.

 

Nyheter från oväntat håll

Vissa länder i år har inte varit så öppna med hur de ska välja artist och bidrag. Ett exempel är Grekland och Storbritannien som till dags datum inte har sagt ett ljud om när, hur eller var de ska göra sina val. Men nu avslöjar Georgien att deras artist presenteras imorgon klockan 12:00. Artisten har alltså valts internt men hur låten väljs är ännu inte sagt.

Något annat oväntat kan sägas att DR (Danmarks Radio) har valt att ta tillbaka Green room in till arenan igen. Förra året togs Green room bort från arenan och lades i en lokal bredvid arenan för att inte ta upp publikplats. I och med att Green room läggs tillbaka i arenan kommer en hel del nu bokade platser för semifinalerna och finalen att behöva göras om. DR har dock lovat att det ska ske med automatik. I fredags släpptes en andra omgång biljetter till de olika evenemangen.

 

Makedoniens låt i februari

I augusti förra året presenterade det nationella TV-bolaget i Makedonien artisten Tijana Dapcevic som landets representant i Eurovision i Danmark. Då sades det inte när, hur eller var hennes låt skulle väljas. Den 14 november presenterade en makedonisk källa att TV-bolaget hade valt ut låten ”Pobeda” men att den skulle släppas vid ett senare tillfälle. I förra veckan gick EBU ut med samma uppgift och meddelade att låten släpps officiellt vid ett scenframträdande den 22 februari.

 

Länder med klara artister och/eller bidrag

Följande länder har det klart med artister och/eller bidrag:

 

Övriga länder väntar fortfarande på besked eller har fått igång sina nationella uttagningar. Flera av länderna väljer artist och bidrag i mars. Senast den 17 mars ska alla tävlande länder ha valt artist och bidrag.

 

Kommande händelser

Under denna vecka fortsätter många länders uttagningar. Imorgon presenteras Georgiens artist, på torsdag presenteras Irlands bidrag och på fredag håller Malta i sin semifinal. På lördag är det den andra deltävlingen i Melodifestivalen, Maltas final samt deltävlingar i Island, Litauen och Ungern. Söndagen avslutas med att även Belgien håller införprogram och Ungern håller i ytterligare en deltävling denna dag. Ganska mycket händer alltså denna vecka med start imorgon.