Head of delegation-möte i Köpenhamn inför Eurovision 2014

EUROVISION 2014. I dessa dagar pågår det så kallade ”Head of Delegation”-mötet i årets värdstad Köpenhamn. Syftet med mötet är att alla 37 länders chefsrepresentanter ska vara förberedda på hur all logistik kommer att fungera kring årets tävling. Förutom detta ger EBU information om framtiden samt så ska värdlandets startnummer i finalen lottas.

 

Just nu pågår arbetet med att bygga upp scenen i B&W Hallerne i Köpenhamn och detta samtidigt som årets ”Head of Delegation”-möte äger rum. De inbjudna till mötet har fått se skisserna på hur scenen ska se ut och det verkar lovande, i alla fall om man ska tro Björkman.

Mötet pågår i två dagar och under den tiden får delegationerna inte bara se arenan utan alla detaljer kring tävlingen gås igenom noga. Alla länder lämnar också in all info om respektive tävlingsbidrag och artister till EBU – imorgon är det sista dagen innan deadline. Delegationerna får också se hotellen, Euroclub med mera.

 

Danmarks startnummer lottades

Även i år kommer producenterna för tävlingen att sätta startordningen i semifinalerna och för finalen. Dock har inte producenterna 100% egen smak gällande detta då EBU har ett par grundregler. I semifinalerna har de 31 länderna lottats in i semifinalernas första respektive andra halvor och detta är något som producenterna måste ta hänsyn till. Samma sak gäller sedan i finalen. Av rättviseskäl görs dock en förlottning för värdlandets startposition i finalen. Det är dock de enda som får ett fast startnummer, övriga länder (även direktfinalisterna) lottas in i en av finalens två halvor.

Danmarks startnummer i finalen blev nr 23 (av 26). De 10 länder från vardera semifinal som kvalificerar sig till finalen kommer att få sina halvor lottade efter att varje semifinal har avgjorts. För ”Big Five”-länderna gäller efter att vart och ett av dessa länder har gjort sin andra repetition på scenen.

 

Datum för 2015 års 60-årskalas

Nästa år firar Eurovisionen 60 år och det kommer firas stort. På mötet sattes preliminära datum för när Eurovision 2015 ska äga rum. Det blir en vecka senare jämfört med i år där semi 1 hålls den 12 maj, semi 2 den 14 maj och finalen den 16 maj. Således har EBU bestämt att det blir samma upplägg även 2015. Kanske blir det möjligen något fler länder i årets vinnarlands upplaga?

 

Deadline för artist & bidrag

Nu är EBU:s deadline för de tävlande länderna att redovisa artist och bidrag. Om ett land ändrar sig efter detta datum blir det straffavgift till EBU. Samtliga 37 länder har redovisat artister, dock saknas fortfarande bidragen från Ryssland och Österrike. Dessa kommer dock att släppas fria imorgon tisdag.

Flera bidrag som blev klara tidigare i år har nu gjorts om och släpps i videoform via Eurovisionens officiella YouTube-kanal.

 

Framtiden

Inom kort kommer DR:s producenter att sätta sig ned och göra startordningen för semifinalerna. Förra året redovisade SVT startordningen den 28 mars och i och med att repetitionerna startar redan den 28 april i år så kommer nog startordningen komma inom denna vecka eller nästkommande vecka. Sedan är det också nu som alla ”inför”-kalas börjar i bl.a. London och Amsterdam, samt troligen en hel del andra promotionturnéer runt om i Europa. Sedan den 28 april inleds repetitionerna i B&W Hallerne. Redan första dagen är det Sveriges tur att repetera. Tisdagen den 6 maj är det så dags för första semifinalen, på torsdagen den andra semifinalen och på lördagen avgörs det vem som får arrangera Eurovisionens 60-årskalas nästa år!