Stockholm är värdstad för Eurovision 2016

EUROVISION 2016. Nu är valet av värdstad till Eurovision 2016 klart – det blir huvudstaden Stockholm som arrangerar. Tävlingen hålls i Globen men hela Globenområdets arenor kommer att involveras i tävlingen.

I maj nästa år när Eurovision Song Contest kommer tillbaka till Sverige efter bara tre år blir det denna gång huvudstaden Stockholm som tar emot de runt 40 länder som bekräknas tävla. Det blir således tredje gången som Sverige får stå värd: 1975 och 2000 skedde det senast.

Valet av värdstad bekräftades av SVT och av Martin Österdahl, som nu är officiellt presenterad som exekutiv producent för Eurovision 2016 (han var även exekutiv producent för tävlingen 2013). Den arena som kommer att ta emot Europa i maj nästa år blir Globen, vilket är samma arena som stod värd för Eurovision år 2000.

 

Eurovision i Globenområdet

De två semifinalerna och finalen, som är planerade att sändas den 10:e, 12:e och 14:e maj 2016, kommer att avgöras i Globen. Dock kommer hela Globenområdet att involveras i tävlingen då man enligt Martin Österdahl, kommer att använda arenan Annexet som delegationsområde och arenan Hovet som presscenter. Dessutom är det troligt att den relativt nybyggda Tele2 Arena kommer att bli involverad under finalen på något sätt. I skrivande stund är det inte sagt på vilket sätt som Tele2 Arena ska involveras.

På grund av detta kommer fotbollsklubbarna Hammarby och Djurgården tillfälligt få flytta ut från sin gemensamma hemmaarena under april och maj 2016 då SVT behöver tillgång till området.

 

Andra städer som var intresserade

Inför valet av värdstad valde följande städer att anmäla sitt intresse att bli värdstad:

 

 

EBU-nyheter

Samtidigt som Stockholm presenteras som värdstad har EBU nu gått ut med lite mer information om 2016:

– Länder som vill medverka i Eurovision 2016 har fram till september på sig att anmäla deltagande, men hela deltagarlistan beräknas att presenteras först omkring årsskiftet.

– Biljetter till Eurovision 2016 beräknas att gå till försäljning mot slutet av detta år (2015).

– Semifinallottningen kommer att ske i januari. Datum ej fastställt.