Trio för Bosnien och Hercegovina i Eurovision 2016

EUROVISION 2016. Efter att BHRT meddelat Bosnien-Hercegovinas återkomst till Eurovisionen har man nu också passat på att presentera sitt artistval. Det blir en trio med bland annat en veteran från Istanbul 2004…

…nämligen sångaren Deen (eller Fuad Backović som han heter egentligen) som representerade Bosnien och Hercegovina år 2004, premiäråret för semifinalsystemet. Hans tävlingsbidrag ”In The Disco” blev en stor succé i tävlingen och hamnade på nionde plats, vilket då var landets bästa placering på fem år.

Denna gång tävlar Deen dock inte ensam på scenen utan han får två kollegor med sig: Dalal Midhat-Talakić & Ana Rucner. Deras tävlingsbidrag kommer att väljas internt och presenteras i februari.

 

Framgångsrikt land sedan 2004, men ekonomin satte stopp

En av stormakterna i Eurovision – Bosnien och Hercegovina – har inte kunnat delta i Eurovision på tre år till följd av att det nationella TV-bolaget BHRT har en dålig ekonomi. Men i år verkar saker och ting ha ändrats. Under hösten har BHRT anmält landets intresse att tävla och nu, med hjälp av sponsorer, lyckats hitta en finansiell lösning för att kunna tävla i Eurovisionen igen.

BHRT skriver kort och gott på sin hemsida att man lyckats komma fram till ett beslut innan EBU:s tidsfrist gick ut (så att landet inte får böter) och att landet därmed är berättigad att tävla igen. Trots att BHRT fortfarande lider ekonomiskt så har kanalen nu lyckats hitta en sponsor som går in och stöttar den bosniska delegationen.

Bosnien och Hercegovinas Eurovisionhistoria åren 2004-2012 är magisk, eftersom att landet tillhör gruppen som under sina tävlingsår alltid har röstats vidare till final/direktkvalificerat sig i finalen sedan semifinalsystemet infördes år 2004.

 

Enskilda framträdanden

Tills vi får höra trions bidrag kommer här några tips från oss i panelen på låtar som trions medlemmar har gjort/medverkat kring.

 

Deen

 

Dalal Midhat-Talakić

 

Ana Rucner

 

Bakgrund till Bosnien och Hercegovinas icke-medverkan 2013-2015

Sedan 2013 har Bosnien och Hercegovina tvingats avstå tävlan i Eurovision av framförallt ekonomiska skäl. Så här har historien sett ut:

 

Höst 2012: Inget återvändande till Eurovision 2013

I september 2012 meddelade BHRT att Bosnien och Hercegovina troligen skulle ställa upp i Malmö 2013, men att en officiell bekräftelse på detta skulle komma senare. Dessa planer ändrades dock då BHRT den 14 december samma år var tvungna att tacka nej på grund av ekonomiska problem. Kanalledningen hade dagen innan haft ett möte om frågan där det stod klart att Bosnien och Hercegovina omöjligen kunde vara med 2013.

 

Höst 2013: Inget återvändande till Eurovision 2014

I november 2013 meddelade BHRT att de skulle göra ett nytt försök att komma tillbaka till Eurovision igen. Landets tidigare delegationschef Dejan Kukric hade sagt till ESCToday att BHRT var tvungna att använda sig av sponsorer för att täcka kostnaderna till ESC. Detta för att kanalens ekonomiska problem fortfarande inte var lösta. Tyvärr löste sig inte sponsorproblemet vilket gjorde att Bosnien och Hercegovina inte kunde delta heller i ESC 2014 i Köpenhamn.

 

Höst 2014: Inget återvändande till Eurovision 2015

För tredje året i rad preliminäranmälde sig BHRT till att delta i Eurovision Song Contest, men sedan drogs anmälan tillbaka av just ekonomiska skäl. Ett tag såg det ut som att landet hade valt ut en artist men detta visade sig inte stämma. I november samma år kom sedan beskedet att landet inte skulle återvända.

 

Höst 2015: Bosnien och Hercegovina återvänder till Eurovision 2016

Strax innan EBU:s anmälningsdeadline den 15 september meddelade BHRT att de hade preliminäranmält Bosnien och Hercegovina att delta i ESC 2016. Den 9 oktober drogs dock anmälan tillbaka igen då BHRT inte funnit någon finansiell lösning. EBU gav då BHRT förlängd betänketid och detta resulterade i att landet nu hittat en fungerande finansiell lösning som gör att de kan medverka trots allt.