Inför: Andra chansen i Melodifestivalen 2009

MELODIFESTIVALEN 2009. Det har blivit dags för Andra chansen som sänds från Himmelstalundshallen i Norrköping. De åtta artisterna som kvalificerat sig hit som treor och fyror i deltävlingarna gör upp om två finalbiljetter. Därutöver har 4 bidrag chansen att bli Internationella juryns wildcard som får den elfte och sista finalplatsen.

 

Inför Andra chansen

Upplägg

I Andra chansen tävlar bidragen i dueller, där tittarna väljer ut en favoritlåt i varje duell och sedan går slutligen två bidrag segrande ur dessa dueller. Först tävlar bidragen i fyra kvartsfinaldueller och sedan går vinnarna i dessa dueller vidare till två semifinaldueller.

Ordningen i duellerna har fastställts utifrån vilka startnummer som Andra chansen-tävlande hade i deltävlingarna:

  • – I första duellen möts AC-bidraget med lägst startnummer i första deltävlingen mot AC-bidraget med högst startnummer i fjärde deltävlingen.
  • – I andra duellen möts AC-bidraget med lägst startnummer i andra deltävlingen mot AC-bidraget med högst startnummer i tredje deltävlingen.
  • – I tredje duellen möts AC-bidraget med högst startnummer i andra deltävling mot AC-bidraget med lägst startnummer i fjärde deltävlingen.
  • – I fjärde duellen möts AC-bidraget med lägst startnummer i tredje deltävlingen mot AC-bidraget med högst startnummer i första deltävlingen.

Genom att denna ordning är fastställd på detta sätt möjliggöra det att två bidrag från samma deltävling kan ta sig till final.

Utöver detta tävlar som tidigare nämnt fyra bidrag om att bli internationella juryns wildcard i finalen, därmed finalens elfte finalist. De som tävlar om denna plats är Caroline af Ugglas, Amy Diamond, Sofia och Sarah Dawn Finer. Tre av dessa artister tävlar redan i Andra chansen och skulle någon av dessa ta finalplats genom Andra chansen så stryks dess placering hos juryn. Alltså behöver det nödvändigtvis inte bli juryns förstahandsfavorit som går till final den här vägen.

 

Panelen tycker till!

Denna gång har vi hört alla låtarna i helhet och nu tänkte var och en av oss i Panelen ge våra omdömen om hur vi vill att Andra chansen & internationella juryns val ska bli.

 

Robban:

Första omgången: I den första duellen vill jag ha vidare Sarah Dawn Finer. Hon har en ballad som är alldeles för bra för att inte nå finalen. Scotts låt har ingen chans här. Vidare till andra duellen, där Lili & Susie ställs mot självaste BWO. Mycket spännande att se vem publiken röstar vidare. Hade varit jättekul om Lili & Susie tog sig till final. Men BWO har en ballad med sikte mot Moskva och måste nog gå före i detta fall. BWO har absolut en låt för ESC tycker jag. Den växer och växer ju mer man lyssnar på den. Tredje duellen: Amy VS Star Pilots, ett givet val att skicka till andra omgången är Amy. Hon är så himla bra på scen och har en mycket bättre låt i år än i fjol. Fjärde duellen: Den svalaste av alla dueller. Snälla, Snälla mot I got you you you you. Caronline af Ugglas har gjort succé redan med sin speciella ballad. Den växer också lite när man hör den, men absolut ingen favorit hos mig.

Andra omgången: Sarah Dawn Finer mot BWO/Lili & Susie. Här har har båda faktigst chansen att nå finalen. Om den förstnämda röstas ut och om BWO/Lili & Susie går direkt till final kan alltså den internationella juryn välja Sarah som sitt bidrag till finalen. Två bra bidrag till finalen isånna fall. Amy Diamond mot Caronline af Ugglas. Här väljer jag isånna fall Amy före Ugglan.

Internationella juryns val: De måste ju ha som förstaval att skicka vidare Sarah Dawn Finer. Om det går som jag vill så slutar det så här. Annars tror jag Amy Diamond och Sofia ligger bäst till.

 

Tomas:

Första omgången: I första duellen möter en av de starkaste balladerna någonsin i melodifestivalens historia en av de sämsta bidragen som har varit med i år så utgången av den här duellen borde vara en av de enklare ikväll, allt annat än Sarah Dawn Finer till nästa omgång vore helt fel. Detta bör vara kvällens lättaste duell. I andra duellen blir det tuffare tror jag, inte bara för deltagarna utan även för min egen del eftersom det är två av mina favoriter som möter varandra. De har troligen samma publik båda två men jag tror att homopubliken kommer få sitt val igenom och Lili & Susie vinner denna duell med liten marginal. Tredje duellen är återigen en tämligen krånglig duell för min egen del eftersom jag gillar båda bidragen. Två uptempolåtar möter varandra men de är trots detta olika varandra och jag tror att den låt som väcker mest nostalgi i de svenska folkhemmen är den som går vinnande ur striden så avancemang för Star Pilots. Om första duellen var enkel så vågar jag nog påstå att den fjärde duellen är nästan lika enkel. Ett bidrag som troligen bara hamnade här av ren tur från den sämsta deltävlingen möter vad jag själv tror är en av de största skrällarna från första deltävlingen och den senare går troligen lätt vidare, Caroline af Ugglas.

Andra omgången: Om mina tips går in så möts i andra omgångens första duell Sarah Dawn Finer och Lili & Susie och i den andra duellen möter i så fall Star Pilots överraskningen Caroline af Ugglas. Vad gäller den första av duellerna så är nog återigen den mäktiga balladen övermäktig den andra modesta gayhitten och Sarah Dawn Finer bör härmed knipa sin försenade Globenbiljett. Den andra duellen blir dock desto mer öppen men jag tror att Star Pilots är för gröna i sammanhanget och att Caroline af Ugglas otroligt fina och bräckliga Snälla, snälla kommer att vinna den här fajten och fixa en Globenbiljett, helt rättvist!

Internationella juryns val: Det här är vansinnigt svårt att sia om eftersom jag har noll koll på vad det är för kufar som sitter under kjolen på Petra Mede egentligen (refererat till deltävling fyra), men eftersom mitt tips säger att två av juryns val redan gått till Globen via duellerna (Sarah Dawn Finer och Caroline af Ugglas) så tippar jag att den sista av deras Andra chansendeltagare kniper deras Globenbiljett. Med andra ord så går Amy Diamond till final den här vägen. Fair and square!