Vi tycker till inför finalen i Melodifestivalen 2009

MELODIFESTIVALEN 2009. Så var det äntligen dags! Fem veckor har passerat och med dessa har också fyra deltävlingar och en Andra chansen avgjorts och lett oss, sakta men säkert, fram till lördagen den 14 februari och finalen i Melodifestivalen 2009 från Globen, Stockholm. Nu ska juryn och tittarna kora en segare bland elva finalister!

 

Finalen av Melodifestivalen 2009 sänds från Stockholm nu på lördag den 14 mars klockan 20:00 i SVT 1. Drygt två timmar senare kommer vi att veta vem av de elva finalisterna nedan som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Moskva den 12 maj och förhoppningsvis också den 16 maj.

 

Inför finalen

I finalen har tittarnas 100%-makt brutits ned till hälften då 11 svenska jurystäder samt den internationella juryn nu får komma in i leken och åtminstone till hälften rösta fram finalens vinnare. Först framförs finalbidragen samtidigt som tittarna kan telefon- och SMS-rösta på respektive bidrag. Efter detta presenteras jurypoängen och därefter läggs tittarnas poäng på juryns tidigare poäng.

Juryn och tittarna har lika mycket att säga till om. Varje jurygrupp delar ut poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Tittarnas poäng är sedan multiplar med 12; dvs. 12, 24, 48, 72, 96, 120 och 144 poäng. Totalt delar juryerna respektive tittarna ut 473 poäng vardera.

 

De tävlande är:

 1. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”
 2. Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”
 3. Agnes – ”Love Love Love”
 4. H.E.A.T. – ”1000 Miles”
 5. Emilia – ”You’re My World”
 6. Alcazar – ”Stay the Night”
 7. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
 8. E.M.D. – ”Baby Goodbye”
 9. Sofia – ”Alla”
 10. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”
 11. Malena Ernman – ”La Voix”

 

Panelen tycker till!

Denna gång har vi hört alla låtarna i helhet och nu tänkte var och en av oss i Panelen ge våra omdömen om respektive bidrag. Denna gång betygsätter vi också alla låtarna från 0-5. Summan från varje betyg leder sedan till en totaltabell som vi presenterar lite längre ned i denna artikel. Sedan avslutar vi infören med att ge helhetskommentarer.

 

#1: Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”

Musik: Fredrik Kempe, Henrik Wikström
Text: Måns Zelmerlöw, Fredrik Kempe

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 2 i Skellefteå.

Robbans kommentar och betyg: Måns får äran att öppna finalen med sin nya fräscha låt. ”Cara Mia” var bättre. Men detta är ingen dålig låt. Bra tryck och fin sång. Men den saknar det där lilla extra för att kunna bli en vinnare. Kommer säkerligen att vara med i toppstriden. Av mig rankas den högt och jag skulle heller inte bli förvånad om den vann. Det är mycket ”hero a la perelli” över bidraget och det har vi ju skickat förut.

Tomas kommentar och betyg: Det tåls att sägas igen och det är något många andra har märkt av där ute men detta är en sämre variant av förra årets vinnare, Hero. Att skicka detta till Moskva skulle i princip innebära att vi gör om våra misstag från föregående år MEN med ett undantag, Måns är snygg och behöver inte sminkas ut till transa för att fånga röster. Låten är svag och tjatig, en schlager kort och gott.

Andrés kommentar och betyg: Nog för att jag uppskattar Fredrik Kempe och hans musikalitet och att Måns är en duktig artist, men det här berör mig inte alls. En snygg show, visst men låten är en omstruktuering av Perrellis ’Hero’.

 

#2: Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”

Text: Caroline af Ugglas
Musik: Heinz Liljedahl

Bidraget tog sig till final från deltävling 1 i Göteborg via Andra chansen i Norrköping.

Robbans kommentar och betyg: Så överraskad man har blivit att hon skulle ta sig hela vägen till en finalplats. Ja, Caronline af Ugglas kommer sannerligen att bli ihågkommen som den stora vinnaren som skrällde i årets upplaga av MF. Först ratade jag bidraget och nu har jag tagit till mig texten samt börjat tycka den är helt okej. Skönt 60-talssoul och känslosam låt som berör. Den är segertippad och förväntas ligga bra till även på lördag.

Tomas kommenter och betyg: Okej, i Göteborg ratade jag först bidraget inför tävlingen, då hade jag visserligen hört en minut av låten men det var ju af Ugglas, henne ska man ju bara inte gilla. Nu, i efterhand, så får jag svälja detta med hull och hår, det är verkligen bra. Det är fint, det berör, det känns äkta. Jag förstår att folk tar detta till sig och det kommer att synas på lördag. Frågan är hur internationellt detta är bara?

Andrés kommentar och betyg: Jämfört med mina kära kollegor så gillade jag låten från första stund även om jag stundtals tyckt af Ugglas var lite väl udda för den här typen av arrangemang. Men jag tror och hoppas att den här vinner för den kommer gå hem i Europa.

 

#3: Agnes – ”Love Love Love”

Text och musik: Anders Hansson

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 4 i Malmö.

Robbans kommentar och betyg: Melodin har en internationell ”touch” . Den är gedigen och med skön rytm. Agnes gör det bra. Dock ingen vinnare, lite för mainstream för det. Nedre halvan.

Tomas kommenter och betyg: Härliga Agnes lyckades undvika att hamna i Andra chansen och ta sig direkt hit. Jag hade förväntat mig något tuffare av henne som hennes ”On And On” men det här är helt okej. Det är internationellt gångbart men troligen ingen vinnare.

Andrés kommentar och betyg: Den börjar så bra, man blir på partyhumör och jag har hört den snurras i radion ett flertal gånger redan. Men det händer dock inget efter refrängen, jag tycker den blir tjatig. Tyvärr.

 

#4: H.E.A.T. – ”1000 Miles”

Text och musik: Niklas Jarl, David Stenmarck

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 2 i Skellefteå.

Robbans kommentar och betyg: En bra rocklåt som det är lite nostalgi på. Tunga gitarrer och ett bra sound. Men återigen, är det ingenting som sticker ut. Inget extra. Men det är ändå kul att denna typ av genre finns med i finalen. Chanslös.

Tomas kommenter och betyg: Jag är väl inte den rockigaste personen på jorden men den rock jag gillar låter inte så här direkt. Schlagerrock är nog det rätta ordet, i pudelskepnad förstås. Ensam i sin genre så kommer nog denna låt högt men för min del kvittar det.

Andrés kommentar och betyg: Nä, det här går nog inte hem även om Crash visar hela paketet så att säga.

 

#5: Emilia – ”You’re My World”

Text och musik: Emilia Rydberg, Fredrik ”Figge” Boström

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 1 i Göteborg.

Robbans kommentar och betyg: Det här berör mig inte alls och jag gillar inte melodin. Mesig gladpop. I versen känns rösten loj och oinspirerad tycker jag. Undre halvan för mig.

Tomas kommenter och betyg: Kvällens sömnpiller kommer mitt i och hur sött och gulligt det än må vara så tycker jag den här låten har tagit plats från andra bidrag som bättre hade förtjänat en plats i finalen i Globen. Nä, medan Emilia, som för övrigt är hur skön som helst, trallar på denna visa, passar jag på att gå på toaletten.

Andrés kommentar och betyg: Jag gillade den första gången jag hörde den men sedan har den blivit sämre och sämre. Jag är ingen musiker men jag tycker den här låten passar bättre in i Junior Eurovision Song Contest istället.

 

#6: Alcazar – ”Stay the Night”

Text och musik: Anders Hansson, Mårten Sandén, Andreas Lundstedt, Therese ”Tess” Merkel, Lina Hedlund

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 1 i Göteborg.

Robbans kommentar och betyg: Vidare till gruppen som har varit med ett antal gånger förut och Andreas också. En jättebra discolåt samt ett fantastiskt uppträdande. En topplacering om jag får bestämma. Den här hade definitivt gjort bra ifrån sig i Moskva och jag vill gärna se den vinna. Har varit min stora favorit från första stund. Jag kommer hålla på den här först och främst på lördag.

Tomas kommenter och betyg: Med nytömd blåsa och kanske en kopp kaffe i handen är det dags att bänka sig framför kvällens första urladdning. Det här är snyggt, det är rutinerat, det är fest och dans, det är Alcazar. Jag gillar detta riktigt mycket då det svänger som jag tycker det ska göra. Det är hyfsat internationellt också, men jag är något tveksam till om detta funkar i Moskva och om det är tillräckligt oschlager så att säga. Äsch, jag dansar glatt!

Andrés kommentar och betyg: Oj oj, här har vi den, årets discodänga som kommer spelas på inneställen, oavsett klientel, var så säker. Jag själv vill dansa och festa när jag hör detta. En klar favorit till segern!

 

#7: Sarah Dawn Finer – ”Moving On”

Text och musik: Sarah Dawn Finer, Fredrik Kempe

Bidraget tog sig till final från deltävling 4 i Malmö via Andra chansen i Norrköping.

Robbans kommentar och betyg: Så till en av de bästa balladerna vi har haft i MF. Den här låten har allt en vinnare ska ha. Känsla, smärta och djup som går rakt in. Hon gör den så bra och för mig får den gärna vinna. Den är underskattad nu, tack vare att den inte tog sig direkt till final tror jag. Ytterligare en favorit för mig att vinna.

Tomas kommenter och betyg: Min personliga favorit från deltävlingarna tog sig till slut till final och det är helt rätt. Det här är en av de bästa och finaste ballader jag hört i Melodifestivalssammanhang någonsin och rösten är också en av de bättre. Jag tycker också att det är dags för Sverige att visa Europa att vi kan annat än schlagers. Höjningen som kommer i låtens sista minut är to die for och får varenda hårstrå på min kropp att resa sig.

Andrés kommentar och betyg: Den har på förhand tippats som det enda vi kan skicka till Moskva för att ha en chans.Okej om vi gör det, kommer det gå bra då? Nej jag tror inte det. Inget ont mot Sarah eller låten men den tar sig inte riktigt upp till himlen i min värld.

 

#8: E.M.D. – ”Baby Goodbye”

Text och musik: Erik Segerstedt, Mattias Andreasson, Danny Saucedo, Oscar Görres

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 3 i Leksand.

Robbans kommentar och betyg: Flickidolerna trallar vidare med sin gladpop, men jag tror den är chanslös. Det känns som man kunde förvänta sig ett bättre bidrag än vad de ställer upp med i sin mf-debut. Lite irriterad på deras visslande i låten. Antingen kommer den högt upp då killarna är oerhört populära eller så blir det en botten/mittenplacering. Jag föredrar det sista alternativet.

Tomas kommenter och betyg: Erik, Danny och den tredje killen ställer upp som jokrar i årets tävling och det är väl trevligt lite fler snygga fejs än Måns som inledde det hela, men om bidraget i sig finns inte mycket att säga. Det är en radiohit ja, men i ESC-sammanhang är det en ganska platt låt som förmodligen bara skulle ramla mellan stolarna.

Andrés kommentar och betyg: Tjatig låt, men det funkar för mig. Om det beror på att de gör en show som är bra eller om man vet att de är kända och har utseendet för sig vet jag inte, men kom igen Sverige, oavsett vad vi skickar så har ju alla chansen att flippa eller floppa.

 

#9: Sofia – ”Alla”

Musik: Irini Michas, Dimitri Stassos, Henrik Wikström
Text: Nina Karolidou

Bidraget tog sig till final från deltävling 3 i Leksand via internationella juryns val.

Robbans kommentar och betyg: Väldigt kul att det blev Sofia som fick internationella juryns val. Jag hade velat att hon fick en direktplats från deltävlingen i Leksand nämligen. Bidraget hon ställer upp med känns väldigt internationellt och bra, och jag säger tyvärr, men jag tror inte det går hem hos svenska folket.

Tomas kommenter och betyg: Den hårt kritiserade internationella juryn har fått in Sofia i finalen. Kul inslag som dessvärre bara spelar en statistroll i sammanhanget. Personligen tycker jag låten är rätt okej men har man redan räknats bort helt en gång så kommer man nog inte långt i finalen. Enda låten för övrigt som inte sjungs på varken svenska eller engelska och förmodligen den enda i Melodifestivalens historia som framförts på grekiska. Kul!

Andrés kommentar och betyg: Hon ser ju elak ut, jag blir rädd och vill gömma mig. Men låten funkar säkert bra, utomlands, men den kommer inte att vinna.

 

#10: Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”

Musik: Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda
Text: Ingela ”Pling” Forsman

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 3 i Leksand.

Robbans kommentar och betyg: För mig är det här en sån tråkig låt, och det hela känns bara skrikigt o jobbigt. Hon har heller inte en chans att utmana i toppstriden tror jag. Som jag har gissat förut så tror jag hon är populär hos juryn och den internationella juryn.Många andra runt om i landet och även ESC-fans i övriga länder gillar nog det här. Min personliga jumbo i den här finalen.

Tomas kommenter och betyg: Om Emilias plats i finalen ter sig obegriplig så vet jag inte jag inte vad jag ska kalla kvällens andra sömnpiller. Det här är så tråkigt och tröttsamt att jag hoppas att jag har något annat (viktigare) att göra när tävlingen går, diska kanske? Nä, Pling har verkligen kommit av sig i år..

Andrés kommentar och betyg: Jag kan likaväl skriva en låt som rimmar på vad fan som helst bara jag heter Pling. Nä det här är så sockersött och vackert så det blir plumpt.

 

#11: Malena Ernman – ”La Voix”

Musik: Fredrik Kempe
Text: Fredrik Kempe, Malena Ernman

Bidraget tog sig direkt till final från deltävling 4 i Malmö.

Robbans kommentar och betyg: Så till finalens sista bidrag. Operasångerskan Malena Ernman är för mig en solklar vinnare och det vore faktigst riktigt kul om den gick och vann det hela. Att få se något helt annorlunda i ESC än det vanliga vi skickar ut varje år. Snyggt framträdande och man får rysningar när hon sjunger ut sitt bidrag. Jag håller den högt på min lista inför finalen och har inget emot om hon skulle gå och vinna.

Tomas kommenter och betyg: I år fick vi två jokrar till final och Malena är den andra och hon får den fina (och förmånliga) äran att avsluta finalen. Vinner Malena så blir det också en brytning mot vad vi brukar skicka varje år men jag kan inte hjälpa att känna att det här är lite för mycket bara. Jag tycker jag hört likande bidrag förut i ESC och det har inte gått bra för dem och jag vet inte om det skulle gå bättre för Malena, men jag tycker om det.

Andrés kommentar och betyg: Inte för att det är meningen att man ska förstå refrängen eftersom det är opera som här är uppblandat till pop så hoppas jag och tror att den här vinner. För Malena är en världsartist som har en sån utstrålning att till och med jag är beredd att lägga in en stöt. Och låten är helt olikt nåt annat ute i Europa så här tror jag vi här största chansen att nå en topp-placering i den stora finalen.

 

Panelen summerar betygen

Panelen summerar betygen inför finalen i Melodifestivalen 2009 och gör en placeringslista på det hela och då ser den ut så här:

 1. Alcazar – ”Stay The Night”, 15p
 2. Malena Ernman – ”La Voix”, 14p
 3. Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”, 13p
  Sarah Dawn Finer – ”Moving On”, 13p
 4. Agnes – ”Love Love Love”, 10p
 5. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”, 9p
 6. H.E.A.T – ”1000 Miles”, 7p
  Sofia – ”Alla”, 7p
 7. E.M.D. – ”Baby Goodbye”, 6p
 8. Emilia – ”You’re My World”, 2p
 9. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”, 0p

 

Helhetskommentarer av Panelen

André: Min favorit är Malena Ernman tätt följt av Caroline af Ugglas och Alcazar. För mig kvittar det vem av dessa tre som vinner för som mina kollegor redan nämnt så är det omöjligt att ha en storfavorit till segern och dessa låtar är både olika varandra och funkar internationellt.
Blir besviken om Sarah eller Måns vinner.

Robban: För första gången på bra länge kan vi iår konstatera att det är omöjligt att säga vem som vinner iår. Jag tror Malena Ernman, Caronline af Ugglas samt Måns Zelmerlöw och möjligtvis Sarah Dawn Finer ligger bäst till att ta hem det. Men jag hoppas först och främst på Alcazar och därefter på Malena Ernman och Sarah Dawn Finer. Sämst tror jag att det går det för Sofia, även om jag själv tycker väldigt mycket om hennes bidrag som ni såg från mina tidigare kommentarer. På lördag vet vi vem som med stolthet får kvala in till den stora finalen i Moskva den 12 maj. Tycker det har varit ett svagt MF-år med flera halvbra bidrag och så även i finalen.

Tomas: Årets final kanske ser avgjord ut bland spelbolagen men jag tycker inte det själv. Det är för första gånge på länge helt omöjligt för min del att säga vilken låt som kommer vinna och få representera Sverige i Moskva. Jag tror att jurygrupperna kommer att sätta Caroline af Ugglas och Sarah Dawn Finer högt i resultatlistan medan telefonrösterna kommer höja upp Malena Ernman, Alcazar, Måns Zelmerlöw och H.E.A.T. Sämst kommer det att gå för Emilia och Sofia. Min favorit är Sarah Dawn Finer och jag vill gärna se henne vinna i ESC den 16 maj.