Norge satsar på Eurovision 2010

EUROVISION 2010. Norges kulturminister Trond Giske har tillsammans med NRK:s VD Hans-Tore Bjerkaas godkänt en budget för 2010 års Eurovision Song Contest på knappt 182 miljoner SEK. Detta är nästan 100 miljoner mindre än budgeten i Moskva, men det är fortfarande en väldigt påkostad budget.

Därmed kan vi nog vänta oss en hel del extravaganser även 2010. Ryssland la ju ribban lite lätt kan man ju säga. Däremot har man fortfarande inte riktigt lyckats bestämma var nånstans i Norge spektaklet ska arrangeras nånstans och att Oslo skulle vara givet är inte heller säkert.

Listan på aktuella arenor har dock i alla fall bantats ner till fyra platser, tre i Oslo och en i Hamar. I Oslo är det i första hand nybyggda Telenor Arena som man vill ska stå värd och reserverna är Spektrum (värd för Eurovision 1996) och Vallhall Arena. I Hamar däremot är det den spektakulära arenan Vikingskipet som är aktuell och det är samma arena som 1994 huserade skridskotävlingarna under Olympiska vinterspelen i Lillehammer.

Beslut om arena kommer förmodligen att tas senare i år när datumen för Eurovision 2010 är helt klara.