Estland & Irland ändrar sig – bekräftar deltagande i Eurovision 2010

EUROVISION 2010. Ytterligare två länder tackar ja att delta i ESC 2010. Denna gång handlar det om Estland och Irland, vars tidigare inställning verkat vara tämligen osäker till fortsatt deltagande eller inte.

För Estlands del har det tidigare diskuterats om deltagande i Oslo 2010 kan bli inställt p.g.a ekonomiska bekymmer. Nu bekräftar landets tv-kanal ERR att man kommer att ställa upp, med hjälp av ekonomisk hjälp från organisationer som gör det möjligt att ställa upp. I Moskva blev det en fin 6:e plats i finalen för gruppen Urban Symphony med ”Rändajad”. Hade det dock blivit en flopp hade nog man valt att inte lägga ner energi på tävlingen.

I Irlands fall har obesvarade rykten talat för att landet möjligen inte återvänder, men nu kommer alltså positiva besked. ”Den gröna ön” med flest segrar genom tiderna har haft det svårt att hitta tillbaka till sin storhetstid på 90-talet, då flera inblandade var irriterade över att landet stod som segrare jämnt och ständigt. Det talades b.la om att lägga ner tävlingen, men så blev icke fallet. Sedan den senaste segern (1996) har Irland endast vid ett tillfälle representerats av en etablerad sångstjärna, annars har man ställt upp med nya och okända artister med ett sämre resultat.

Mer information om respektive uttagning kommer senare.