Nationella-uppdatering, mars 2010

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det börjar hända en hel del nu inför slutspurten i årets uttagningssäsong. Här följer en sammanfattning av senaste nytt.

 

Bosnien-Hercegovina

I går presenterade Vukasin Brajic sin låt ”Munja i grom” som han tävlar för Bosnien och Hercegovina i Eurovision 2010. Sedan år 2006 väljer landet ut sitt bidrag internt och det har varit ett lyckat format. Man har aldrig haft en sämre placering än en 11:e plats i finalen.

Så här låter bidraget:

 

Azerbajdzjan

Azerbajdzjan valde som bekant ut sin artist i början av mars. Valet föll då på Safura Alizadeh. Nu är hennes bidrag klart. Hon tävlar med låten Drip Drop, skriven av svenskarna Stefan Örn & Sandra Bjurman. Själva låtvalet har skett internt inom nationella TV-bolaget. Så här låter bidraget:

 

Belarus

I slutet av februari blev det klart att gruppen Three plus two kommer representera Belarus i Oslo med bidraget Far away. Men man meddelar nu att man byter ut bidraget mot en ny låt: Butterflies. Varför man bytt låt är oklart.

 

Ukraina

Ukraina har hunnit arrangera två nationella finaler – och båda vinnarna har dragits tillbaka.

 

Vad har hänt?

Från början valde man fram den något okända sångaren, Vasyl Lazarovych, som sin artist att tävla för Ukraina i Oslo ”I Love You” hette det vinnande bidraget. Låten ratades och sågades på Internet.

I veckan valde NTU att byta ut både låt och artist, vilket gjorde Vasyl upprörd. Som plåster på såren fick han dock vara med i finalen tillsammans med 19 andra ihopskrapade bidrag. Alysha vinner med ”To Be Free”, men då låten släpptes på publika plattformar innan den 1 oktober 2009 gör att båda låtarna diskvalificeras. Det är inte klart om låten kommer diskas eller ej, men mycket tyder på det. Man har åtminstone bestämt att Alysha kommer få åka till Oslo oavsett. Idag (22 mars) ska alla länder ha skickat in sina låtar till EBU.

Nu är frågan om NTU kommer att hinna hitta en ny låt, och om de inte gör det, vad blir konsekvenserna då?

 

Frankrike

”Allez! Ola! Olé!” heter bidraget som Jessy Matador ska framföra för Frankrike. Förutom att det är landets bidrag till Eurovision är låten även tänkt som det franska fotbollslandslagets promotionlåt i samband med fotbolls-VM i Sydafrika. Artisten och låten valdes internt.

Jessy 27 år är född i den Demokratiska republiken Kongo, men bosatt i Frankrike. Han började sin karriär 2001 som dansare men anslöt sig till en musikgrupp år 2005.

För att lyssna mer på Jessy kan man kika in på hans Myspace-sida.