Schlagerpride 2010

KRÖNIKA. ESC-Panelens Felix var på plats under den numera klassiska schlagerkvällen på Stockholm Pride, och här är hans berättelse från alla händelserna.

Regnet hindrade inte den trogna schlagerpubliken när den traditionsenliga Schlagerkvällen brakade loss på Stockholm Pride igår kväll. Första halvan av kvällen stod Anne-Lie Rydé som värdinna och vi fick en kavalkad av svenska melodifestivalklassiker. Nanne, Jan Johansen, Björn Skifs och Christer Sjögren underhöll med hits från då och nu.

Regnet avtog lagom till akt två och kvällens andra konferencier – schlagergeneralen Björkman själv! Med glimten i ögat spelade han på pridetemat makt och proklamerade att svenska folket och juryn hade alldeles för mycket att säga till om. Men Christer tog långt ifrån över showen och överlät underhållandet till såväl våra inhemska som utländska favoriter! Elin Lanto, Sofia Berntson, Sibel, Neo, Anna Bergendahl, Chiara, Didrik Solli-Tanger, en strålande Hera Björk och underbar Safura! När Anna klev in på scenen ville publikens ljubel aldrig sluta och hon fick efter sitt uppträdande åter komma in på scenen för stående ovasioner! Alla var vi nog överraskade när kvällens grand final presenterades – ingen mindre än årets Eurovisionvinnare Lena! Ett underbart slut på en underbar kväll!

Det känns skönt att man åter igen tagit schlagerkvällen på allvar. Här fanns inte riktigt lika många godbitar som guldåret 2008, men man höll klart bättre klass än fjolårets bottennapp. Härligast energi bjöd nog ändå Hera på och överrasknigen med Lena kommer jag leva länge på. Att hon var precis så där spontan, självsäker men också förvirrad som hon framstod i Eurovisionfinalen kändes riktigt roligt att se. Visst var vissa delar av kvällen lite osynkade, och visst saknades några favoriter från årets festival. Vart var till exempel Ola och Salem? Till nästa år hoppas jag också på fler internationella artister. Till dom som säger att schlageråret är över med Eurovision-finalen kan jag bara säga: ni har aldrig varit på Schlagerpride.

 

/ Felix