Eurovision 2011: Schweiz väljer redan den 11:e december

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Schweiz är revanschsugna efter sistaplatsen i årets Eurovision Song Contest i Oslo. Inte nog med att man kom sist i sin semifinal, man kom även sist av samtliga länder med enbart två poäng. Men man ger inte upp hoppet för det.

Man inför dock ett nytt uttagningsformat. Efter att ha valt sina bidrag internt ändrar man nu så att allmänheten kan ladda upp bidrag på nätet (mellan 1-30 oktober). Låtarna presenteras i november månad. En jury kommer att tillsammans med röster från nätet (vem som helst kan rösta) att avgöra vilka sju bidrag som kvalificerar sig till finalen. Ytterligare tre jokrar tillkommer, valda via radiokanalen. Enbart telefonröster fäller avgörandet vem som får representera landet i ESC.

Finalen är satt till den 11 december, vilket gör att man i nuläget är först ut att göra klart med både artist och låt till Eurovision Song Contest 2011 i Tyskland.

Senast man hade en nationell final var år 2004 och den gången blev det också en sistaplacering. Det var Piero Esteriore & the Music Star med låten Celebrate som åkte till Istanbul och tävlade. Man lyckades inte få en enda poäng i sin semifinal.