Portugal: Festival da Canção 2011

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi kan nu meddela att Portugal återigen kommer att använda sig av sitt uttagningsformat Festival da Canção när man ska utse sin artist inklusive bidrag att skicka till Düsseldorf.

Den portugisiska tv-kanalen RTP kommer att ta emot bidrag till mitten av januari på sin hemsida. Låtskrivare och artister måste ha portugisiskt medborgarskap, medan kompositörer får vara från andra länder.

En expertjury väljer sedan ut 20 till 24 bidrag där allmänheten har chansen att rösta på sina favoriter. Topp 12 i omröstningen kommer att tävla i en stor final första veckan i mars (troligtvis den 5:e mars). I finalen kommer den vinnande låten att väljas fram genom 50 % juryröster och 50 % telefonröster.

I år valdes Filipa Azevedo fram som vinnare med låten ”Ha Dias Assim”. Den fick full pott från juryn och kom på fjärde plats genom enbart telefonrösterna. Folket ville hellre sett Catarina Pereira med ”Canta por mim” som av juryn kom på femteplats. Totalt kom den på andra plats och det blev stort missnöjde i studion när resultatet var klarlagt. Men Filipa lyckades ta Portugal till final och kom där på en 18:e plats av 25.

Eurovision-ländernas respektive klubbar genomförde nyligen tävlingen OGAE Second Chance Contest, där Catarina Pereira tävlade för Portugal och slutade på tredje plats.