Schlageråret är slut!

KRÖNIKA. Här kommer några ord från vår skribent Felix om utgången av årets Eurovision.

Årets Eurovision Song Contest är över och med den börjar schlageråret om – och vilket år det har varit! Vi har fått se allt från relanseringen av ABBA-soundet till Sveriges bästa placering sedan 1999 och för första gången tog ett land långt utanför Europas geografiska gränser hem segern i Eurovision!

I mina ögon var det ett spännande schlager-år med få bottennapp och en hel del bra musik att digga och svänga sina lurviga till. Att Sverige vågade skicka en ung, begåvad, snygg och fräsch popkille visade sig vara ett vinnande koncept som jag hoppas vi kommer fortsätta med. Att förhandsfavoriterna föll visar bara hur oberäknelig den här tävlingen är och att man kanske inte ska låta sig nedslås av ett dåligt resultat, de flesta favoriterna var ju riktigt bra! Kanske konkurrerade de ut varandra? Anledningarna kan vara många…

Melodifestivalen var för mig personligen en av de häftigaste någonsin, mycket tack vare att jag fick chansen att uppleva det hela på plats. Programinnehållet kändes lite svajigt emellanåt till skillnad från föregående år men låtmässigt fick vi em bredare och snyggare festival än på länge. Kan bara hoppas det fortsätte utvecklas åt det här hållet. Christer Björkman har ju flaggat för sin avgång och frågan är nu vem som är kapabel att axla det enorma ansvar och jobb som det innebär att vara ”schlagergeneral”?

Men tillbaka till Eurovision och vinnaren Azerbajdzjan, ett land jag nu måste lära mig stava till på riktigt. Med ett svenskt super-team bakom sig tog det euroasiska landet hem segern och ger oss således Eurovision Song Contest 2012 från Baku. Galet! Men ett stort grattis ska de ha och ”Running Scared” har varit en av mina favoriter rakt igenom. Kommer säkerligen spelas flitigt på såväl dansgolv som på radio i sommar utöver hela kontinenten. Vi i panelen tänker njuta av de många nyvunna favoriterna och ta lite sommarlov för att återkomma i höst med nya friska tag lagom tills att nästa säsong drar igång igen. De första låtarna till Melodifetsivalen brukar redovisas redan i september så det är bara att hålla ögon och öron öppna, för då är vi där och kommenterar, informerar och tycker till! Tills dess, trevlig sommar och ett gott nytt schlagerår!

 

/Felix