Haris Balkan-rapport (november 2011)

PANELEN INFORMERAR. Dags att presentera Haris rapport om det senaste från Balkan vad gäller Eurovision Song Contest 2012.

I den här delen kommer jag (Haris) att fokusera på länderna från och runt Balkan halvön och deras väg mot tävlingen i Baku. Det blir fokus på Albanien, Bosnien Hercegovina, Bulgarien, Grekland, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Rumänien, Serbien, Slovenien och Turkiet.

Det blir ett inlägg i veckan med senaste nytt, skvaller, rykten och även när artisterna bekräftas. Jag kommer själv från området och har bra koll på både kultur och musik.

 

Albanien

I Albanien har man beslutat att Festivali i Këngës, som i år firar 50-års jubileum återigen kommer bli den nationella uttagningen för Eurovision Song Contest 2012. Den 29:e december avgörs tävlingen och vinnaren kommer åka till Baku.

 

Bosnien-Hercegovina

Det har tidigare ryktats om att Bosniens representant från 2006, Hari Mata Hari, skulle väljas som årets deltagare från Bosnien. Men enligt senaste uppgifter från bosnisk media så sägs det att man erbjudit artisten Seka Aleksić platsen i Baku. Enligt Nermin Malović från den bosniska delegationen är Seka aktuell att representera den bosniska fanan i maj. Han säger att han är övertygad om att den serbiska sångerskan Seka kommer att erövra publiken på scenen i Baku.

 

Bulgarien

Den nationella tävlingen kommer avgöras genom en semifinal i januari och en final den 28:e februari.

 

Grekland

Grekland har bekräftat deltagande, men hur deras deltagare utses är ännu inte bestämt.

 

Kroatien

Kroatiens deltagare kommer ännu en gång vara vinnaren från tävlingen Dora. År 2012 avgörs tävlingen.

 

Makedonien

I Makedonien har man haft ett internval och utsett artisten Kaliopi att representera landet. Låten är ännu inte bestämd. Kaliopi deltog i tävlingen 1996 men lyckades inte kvalificera sig till huvudtävlingen.

 

Montenegro

Landets nationella tv-bolag har enligt källor bekräftat deltagande för Eurovision Song Contest 2012. Dock är man uppsatta på den preliminära listan, vilket gör att de fortfarande kan hoppa av sin medverkan innan deadline i december.

 

Rumänien

Rumänien har bekräftat deltagande, men hur deras deltagare utses är ännu inte bestämt.

 

Serbien

Den 18 november gick det serbiska tv-bolaget RTS ut med att landet kommer representeras av superstjärnan Željko Joksimović. Han har tidigare själv representerat sitt land 2004 med låten ”Lane Moje”. 2006 producerade han Bosniens bidrag ”Lejla” och 2008 producerade han serbiens bidrag ”Oro”. 2008 var han dessutom värd för Eurovision Song Contest från Belgrad. Han har nu fått uppdraget att skriva och producera sitt eget bidrag för tävlingen i Baku.

 

Slovenien

Slovenien kommer ha nationell tävling liknande vår Melodifestival. EMA kommer att avgöras under januari 2012.

 

Turkiet

Turkiet kommer som vanligt ha ett internval där landets tv-bolag utser en artist som ska representera landet. Datum är ännu inte fastställt.

 

Fler nyheter dyker upp här på sajten.