Nationella uttagningsuppdatering (november 2011)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det har förekommit en rad spännande nyheter i Eurovisionvärlden den senaste tiden och här är en sammanfattning av senaste nytt!

 

20 semifinallåtar i Lettlands Eirodziesma 2012

Efter att allmänheten har fått rösta på sina favoritbidrag på tv-bolagets hemsida (69 bidrag) har nu en jury utsett vilka 20 låtar som kommer tävla i Eirodziesma 2012, Lettlands uttagning till Eurovision Song Contest.

Semifinalerna genomförs den 7:e och 14:e januari med en avslutande final den 18 februari. I varje semifinal tävlar tio bidrag där fem kvalificerar sig till final. Totalt blir det alltså 10 st i finalen.

OBS! Det är enbart demoversioner av låtarna som släppts. Först den 1 december släpps artisterna.

 

Finalklart i Schweiz’ Die grosse Entscheidungsshow 2012

Nu har samtliga flerspråkiga radio/tv-bolag utsett sina kandidater som den 10 december tävlar om att bli landets representant i Baku i maj nästa år. Därmed har de 14 finalisterna nu utsetts till Schweiz’ Die grosse Entscheidungsshow 2012 som avgörs nu i december. Bland de deltagande artisterna återfinns alltså den första Eurovision Song Contest-vinnaren Lys Assia, som 1956 vann tävlingen med låten Refrain.

 

Här är finalisterna:

  1. Guillermo Sorya – Baby Baby Baby
  2. Patric Scott feat. Fabienne Louves – Real Love
  3. Atomic Angels – Black Symphony
  4. Katherine St-Laurent – Wrong to let you go
  5. Sosofluo – Quand je ferme les yeux
  6. Ze Flying Zézettes Orchestra – L’autre
  7. Sinplus – Unbreakable
  8. Chiara Dubey – Anima Nuova
  9. Lys Assia – C’était ma vie
  10. Emel – She
  11. Ivo – Peace and Freedom
  12. I Quattro – Fragile
  13. Raphael Jeger – The Song In My Head
  14. MACY – Shining

 

Albaniens final den 29:e december 2011

Det är nu klart med datum till den årliga Festival i Këngës, Albaniens största och äldsta sångtävling som i år firar 50 års-jubileum. Festivalen startade 1962 och sedan 2003 har man använt sångtävlingen som Eurovision-uttagning för landet och dess vinnare har fått representera Albanien i Eurovision Song Contest.

Tack vare att det firas jubileum pågår Festival I Kenges under fyra kvällar, istället för tre som tidigare år. Den inleds alltså den 26:e december med final den 29:e december. Albanien är tvåa bland Eurovision-länderna att välja artist & låt för 2012 års tävling. Schweiz väljer som bekant den 10:e december.

Bland de deltagande artisterna i år finner vi bland andra Eurovision-representanten 2007, Frederik Ndoci. I övrigt återfinns veteraner som Mariza Ikonomi, Goldi Halili, Iris Hoxha, Kamela Islamaj, Marjeta Billo, Rona Nishliu, Marsida Saraçi och Claudio La Regina.

 

Isländsk final den 11:e februari 2012

Det är nu klart att det blir lördagen den 11:e februari som Island har sin nationella final till Eurovision Song Contest 2012. Vi kan även glädjande meddela att det återigen blir tre deltävlingar innan dess. Tidigare rapporterades att det enbart skulle vara en finalkväll.

I varje deltävling tävlar fem bidrag och två tar sig till vidare till final. Tttarna avgör helt på egen hand vilka dessa två blir. Det blir totalt 6 bidrag som kvalificerar sig vidare från deltävlingarna men en nyhet är att en jury utser två wildcards bland de utslagna som får en finalbiljett, därmed tävlar 8 bidrag i finalen om att bli Islands representant i Baku i maj 2012.

I år representerades Island av Sjónnis Friends med låten Coming Home, som tog sig till final och placerade sig på en 20:e plats. Inte sedan 2007 har Island missat final. Ett starkt facit. Bästa placering genom tiderna är 2009 när Yohanna kom på andra plats med låten Is It True, bakom Alexander Rybak (Norge).

TV-bolaget RÚV tog emot 150 bidrag. Vilka artister och låtar som är med i Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012 presenteras framöver. Låtarna framförs enbart på isländska men får ändras till Eurovision.

Tävlingen startar i mitten av januari. närmare bestämt den 14:e januari med ytterligare två deltävlingar 21:e & 28:e januari. Dessutom blir det en remindershow den 3:e februari där samtliga finalbidrag visas.