Eurovisionnyheter i korthet (vecka 1, 2012)

NYHETSSAMMANFATTNING. Just nu är det mycket som händer ute i Europa. Det bara väller ut nyheter om vad som komma skall. Här kommer några av dessa nyheter som skett kring nyåret i sammanfattad form.

 

Spanien har utsett sin artist

Pastora Soler kommer att delta för Spanien i Baku i år. Det är TVE som intern har valt ut Pastora för att representera Spanien i år. Låt kommer att väljas vid ett senare tillfälle. Pastora är en välkänd sångerska i Spanien och hon har släppt hela elva album. Den spanska finalen kommer att hållas den 20 februari.

 

Och så har även Bosnien-Hercegovina gjort

Bosnien-Hercegovina går samma väg som Spanien och väljer ut en representant som ska delta i Baku 2012. Det är Maya Sar som kommer att representera Bosnien-Hercegovina. Maya är kompositör och låtskrivare. Hon kommer att framföra sin egen låt som hon skrivit. Låten kommer att släppas inom kort.

 

Samt även Montenegro har valt internt

Montenegro går samma väg som de två här ovanför och deras tv-bolag RTCG har valt Rambo Amadeus att representera landet i Baku. Han skiljer sig från andra musiker säger RTCG.

 

Polen hoppar av Eurovision 2012

Polen kommer inte delta i Baku i år. Der är de många dåliga placeringarna de senaste åren och de att de är värd för fotbolls EM i sommar som göra att de hoppar av. Polen har inte varit i final sedan 2008.

 

Luxemburg vägrar göra comeback

Dessutom har vi fått rapporter om att Luxemburg inte tänker göra någon comeback i år heller. Landet som var en av grundarna till tävlingen år 1956 har inte deltagit sedan år 1993, vilket är 19 år sedan i år. Landet hoppade då av till 1994 och har konstant sagt nej till att återvända.

 

Danmark tar in internationell jury i finalen

Danmark tar efter Sverige och tänker ta till en internationell jury som kommer vara med och lägga röster i Melodi Grand Prix som sänds den 21 januari från Ålborg. Juryn består av följande länder: Norge, Tyskland, Ryssland och värdlandet Azerbajdzjan.

 

Moldavien håller final i mars

Moldavien har bestämt när deras nationella final kommer att hållas, nämligen den 10 mars. Den 16 januari får man inte längre skicka in några bidrag till tävlingen.

 

Bulgarien har valt ut sina tävlingsbidrag

Bulgarien har fått fram 22 bidrag som ska tävla i semifinalen den 14 januari. Dessa 22 ska sedan bli tolv till finalen som kommer hållas någon gång i februari, datum är ej bestämt.

 

Slovensk uttagning når snart sin final

Sloveniens festival Misija Evrovizija som har hållit på sedan oktober håller på att vara till sin ända. Nu är det bara 3 artister kvar och de kommer bli två på söndag för att sedan utse en vinnare den 26 februari.

 

Lite förändringar i Ungerns uttagning

Ungerns tv-bolag MTV fick in cirka 200 bidrag till sin uttagning. Nu har man meddelat att det kommer bli 20 tävlande bidrag i semifinalerna istället för 16 som det var tänkt från början. I dagarna släpps namnen på de kvalificerande bidragen. Troligt är att 5 st går vidare från varje semifinal och att finalen innehåller 10 st.

 

Cypriotiska tävlingsbidrag släppta

Avslutningsvis tänkte vi ta upp det faktum att Cyperns tilltänkta bidrag till sin artist Ivi Adamou är släppta. Inom kort kommer vi att skriva om vad vi tycker om dessa låtar och vilken som man borde skicka till Baku.