Vi tycker till inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2012

MELODIFESTIVALEN 2012. Nu är det så äntligen dags för Melodifestivalen 2012. Den första deltävlingen går av stapeln i småländska Växjö och vi på ESC-panelen ser fram emot en härlig afton. Den sex veckor långa resan börjar nu!

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 4 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Sean Banan – “Sean Den Förste Banan”
  2. Abalone Dots – “På väg”
  3. The Moniker – “I Want To Be Chris Isaak (This Is Just The Beginning)”
  4. Afro-Dite – “The Boy Can Dance”
  5. Dead by April – “Mystery”
  6. Marie Serneholt – “Salt & Pepper”
  7. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – “Jag reser mig igen”
  8. Loreen – “Euphoria”

 

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte vi på ESC-Panelen inför den första deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Sean Banan

Erik: Låten sätter sig på hjärnan och det är svårt att få bort den där ifrån. Jag trodde inte att jag skulle gilla Seans låt men det gör jag. Betyg: 3.

Haris: När jag läste att denne herre skulle vara med blev jag oerhört besviken och nästan arg. Jag dömde ut honom efter hans ”Skaka Rumpa” och ”Händer i luft”, som var rent ut sagt bedrövliga. Men efter att ha hört en minut av hans låt blev min inställning till Sean Banan helt omvänd. Jag älskar hans låt! Det är något med den som gör att man blir alldeles go och glad. Och refrängen svänger det verkligen om. Betyg: 3.

Robban: Vi inleder Mello-säsongen med en artist som jag sågade totalt när jag fick veta att han var en av artisterna. Är inget fan ut av Sean Banan, men här blev jag positivt överraskad. Det är omöjligt att inte ryckas med av den här låten. Dinge, dinge, ding ding ding här glider kingen in. En bra plojlåt av en skojare till artist. Kommer säkert bli uppskattad av den yngre publiken. Låten är en slags hyllning till Sverige och en berättelse om hur det var när Sean kom till Sverige och beskriver för – och nackdelarna. T.ex dissar han Carola. Betyg: 3.

 

 

Abalone Dots

Erik: Finstämd låt. Den flyter på i en jämn fart men låten lyfter aldrig riktigt. Betyg: 2.

Haris: Det finns något med den här låten som är tilltalande och behagligt. Tycker de tidigare musikaltjejerna lyckats få ihop en riktigt bra grupp. Det är musikaliskt och välsjunget, men det finns en gnutta tristess också. Betyg: 2.

Robban: En melankolisk och vacker vis-ballad. Man blir varm inombords av det här, men det händer inte så mycket i själva låten. Den lyfter inte riktigt och jag tror den får det tufft att komma bland de fyra bästa. Sköna instrument som banjo, nyckelharpa ståbas och mandolin hörs i låten. Låter snarlikt If I Could som Calaisa tävlade med i Melodifestivalen 2008. Betyg: 2.

 

 

The Moniker

Erik: Låten är bra, dock inte lika bra som ”Oh my god”. Jag gillar låten och skulle gärna se den i Andra Chansen. Betyg: 3.

Haris: The Moniker, aka Daniel Karlsson, är tillbaka för ännu ett försök att vinna Melodifestivalen. Det är väldigt svårt att på en minut avgöra hur bra låten är. Men jag försökte lyssna på den flera gånger istället. Och för mig kommer den inte upp i samma klass som ”Oh My God!” från förra året. Men det är absolut ingen dålig låt han har. Betyg: 2.

Robban: Trea i finalen i fjol med Beatles-inspirerade”Oh my god” som gjorde succé både under MF 2011 och efteråt. Hela svenska folket gick och nynnade på den under sommaren. Årets låt har ett helt annat sound och inte lika färglatt på scen. Det är en snygg poplåt där soundet påminner lite om The Ark. Helt ok låt, men något succéår blir det nog inte i år. Jag tror The Moniker får det tufft att kvala vidare. Betyg: 2.

 

 

 

Afro-Dite

Erik: Wow det här gillar jag! Disco som det riktigt svänger om. Jag är absolut inte besviken på Afro-Dite’s comeback. Jag riktigt älskar den här låten. Bäst i startfältet. Betyg: 4.

Haris: Jag har aldrig gillat disco, det erkänner jag direkt. Jag var inte heller så förtjust då Afro-Dite vann år 2002 med ”Never Let it Go”. Det året dessa tjejer vann skulle, enligt mig, Mendez vunnit med sin otroligt balla ”Adrenaline”. Men, men, det var då och nu är nu. Nu är de några år äldre och låten är något sämre. Jag går inte alls igång på detta och ”denna pojke kan tyvärr inte dansa”. Betyg: 1.

Robban: En discopoplåt som inte kommer upp i samma standard som Never let it go och Aqua Playa. Men man blir glad av låten och så länge man blir det är det positivt. Betyg: 2.

 

 

 

Dead by April

Erik: Dead By April trodde jag aldrig att jag skulle gilla. Låten är bra om de tog bort det där hemska growlandet. Det förstör hela låten! Betyg: 2.

Haris: Jag tror jag vill gilla det här mer än jag gör. Jag har alltid tyckt att Dead by April är ett duktigt band. De gör rätt bra musik. Göteborgskillarna kommer med en låt som är rätt deras. Det är metal med en del growl. På tal om det; Dead by April blir historiska i årets festival då de har det första bidraget någonsin att innehålla growl. Tacka den duktige sångaren Jimmie Strimmell för det. Betyg: 4.

Robban: Rock går alltid bra i schlager-sammanhang nuförtiden. Det är en bra låt, men jag håller med om att growlandet är irriterande. Däremot är refrängen tilltalande och gör låten intressant. Jag tror det blir minst Andra Chansen för dessa herrarna. Betyg: 2.

 

 

 

Marie Serneholt

Erik: Oj vilken låt. Den är lite intesägande. Lite för glad och käck. Låten påminner delvis om ”Candyman” tycker jag. Betyg: 2.

Haris: Marie är enormt överskattad och alltid så klämkäck. Jag erkänner att jag tycker att hon är riktigt snygg, men mer än så är hon tyvärr inte för mig. Jag verkligen avskyr den här låten och den här texten. Detta påminner mig om senast hon var med den horribla ”Disconnect Me” 2009. Det gick inte bra då och jag hoppas inte det går bra nu heller. Betyg: 0.

Robban:

 

 

 

Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern

Erik: Han kan göra show den där killen. Han blev utbuad igår på genrepet. Jag gillar låten och hoppas den går vidare. Betyg: 4.

Haris: Jag tycker denna låt är oerhört poetisk. Jag har fastnat för det djupa och mystiska med den. Det är i sig ingen bra låt och Thorsten Flinck må inte vara någon skönsångare precis, men det är texten och numret jag gillar. Jag tycker att det låter som en recitation om kärlek helt enkelt. Betyg: 3.

Robban:

 

 

 

Loreen

Erik: Jag gillade inte ”My heart is refusing me”. Jag tyckte den var enormt överskattad, den blev sönderspelad på en vecka och än har inte radiokanalerna släppt den. Årets låt kommer bli en lika stor radiohit men denna gången gillar jag låten. Den kommer gå varm på klubbarna i vår. Betyg: 3.

Haris: Förra året var jag först inte så imponerad av ”My Heart is Refusing Me”. Det var först efter tävlingen som jag insåg dess genialitet. Nu ett år senare tycker jag att den var bland de tre bästa, om inte den bästa låten från förra året. Det kanske bär i väg åt samma håll med ”Euphoria”, som det gick förra året. För efter en minut av denna får jag nästan samma känsla. Men jag tror på Loreen och att hon står i Globen om sex veckor. Betyg: 3.

Robban: Loreen berör ytterligare en gång med en välproducerad och snygg, modern låt. Helt klart den här deltävlingens bästa låt och hästlängder bättre än de övriga sju bidragen. Solklar finalist! Allt annat vore en skam. ”Euphoria” känns internationell och skulle säkert kunna slå utomlands. Betyg: 4.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Jag vill se dessa två i final: Afro-Dite samt Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Loreen & Sean Banan.

 

Haris

Ska bli en kul inledning på Melodifestivalen. Kanske inte världens bästa nummer, men jag har ändå höga förväntningar. Det är svårt att på en minut kunna säga sin åsikt om låten, men jag har gjort så gott jag kunnat. De låtar jag gillar behöver nödvändigtvis inte hamna i varken Final eller Andra Chansen, men jag har placerat dem i den ordning jag gillar dem. Om jag ska tippa finalist så säger jag Loreen, Sean Banan eller Dead by April. Andra Chansen tar den tredje av dessa, samt en skräll säger jag på Thorsten Flinck.

Jag vill se dessa två i final: Dead by April & Loreen.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Sean Banan & The Moniker.

 

Robban

Jag hoppas på en riktigt trevlig kväll och att rätt låtar kvalificerar sig vidare. Kommer att befinna mig på plats och rapportera så gott det går. Eventuellt kan det bli så att det blir en rapport i efterhand. Ljummet startfält, men tror nog låtarna växer när man hör och ser live. Sean Banan och Loreen fastnade jag för efter genomlyssningen. Jag är ganska säker att jag håller de två som finalfavoriter. ”Euphoria” är ett mästerverk.

Jag vill se dessa två i final: Loreen & Sean Banan.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Afro-Dite & Abalone Dots.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.