Eurovisionnyheter i korthet (vecka 38, 2012)

NYHETSSAMMANFATTNING. Fler och fler länder har börjat planera för sina nationella uttagningar.

Här kommer en lista på vilka länder som har klart för sig hur tävlingen ska se ut och vilket datum de ska hållas på.

 

Albanien: Festivali i Këngës 51

Det är den 51:a upplagan som Festivali i Kenges hålls och de kommer att inträffa mellan den 20-22 december.

 

Estland: Eesti Laul 2013

Två semifinaler mellan den 16:e och 23:e februari innan de är dags för den stora finalen 2 mars.

 

Finland: UMK 2013

Samma koncept som 2012. Finalen kommer att hållas den 9 februari. Hur upplägget för själva tävlingen ska se ut är inte klart i dagsläget.

 

Island: Söngvakeppnin

Tre semifinaler hålls mellan den 12,19 och 26 januari. Den slutgiltiga finalen kommer att hållas den 9 februari.

 

Israel testar nytt (okänt namn än så länge)

30 artister kommer att tävla i tre semifinaler. Där kommer tre artister från varje semifinal gå vidare till en final. Tävlingarna är tänkt att den ska hållas någon gång i januari och februari.

 

Malta: nationell semi + final

De kommer att ha en semifinal med 24 låtar varav 16 av dessa kommer att ta sig till final. Tävlingen kommer att anordnas någon gång i januari eller februari.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix

Tävlingen består av tre semifinaler, varav den första kommer att hållas i Steinkjær den 19 januari. Den andra semifinalen kommer att hållas i Florø den 26 januari. Den tredje semifinalen är inte bestämd var den ska vara någonstans. Finalen är planerad till den 9 februari i Oslo.

 

Schweiz: Die Grosse Entscheidungs Show

Det kommer vara nio bidrag som gör upp om titeln att få representera Schweiz i Eurovision. Bidragen kommer att ha valts från olika tv-kanaler i Schweiz vilket gör att det kommer vara en blandad kompott av språk i finalen. Schweiz kommer vara först ut med att ha sin representant klar, redan den 15 december kommer deras tävling att hållas.

 

Till sist: 2 549 bidrag inkom till Melodifestivalen 2013

Vi avslutar detta inlägg med att konstatera att det blir inget nytt rekord till Melodifestivalen i år heller, utan andelen inkomna bidrag stannar på 2 549 stycken. Anledningen till att bidragen har minskat i antal kan, enligt Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman, bero på att skivbolagen gallrat hårdare. Snart kommer urvalsjuryns ta vid för att börja ta fram bidrag till sin kvot i tävlingen nästa år.