Eurovisionnyheter i korthet (vecka 44, 2012)

NYHETSSAMMANFATTNING. Det var ett tag sedan vi hördes och därför tycker vi att det är på tiden att ni får en liten nyhetsuppdatering. Det börjar sakta närma sig nyår och som ni vet så brukar flera nationer vara tidigt ute med att utse sitt bidrag. I följande inlägg kommer lite snabbnyheter så att ni kan hänga med.

 

Albaniens startfält klart

Albaniens nationella TV-bolag RTSH har nyligen meddelat vilka artister som kommer att vara med i Festivali I Këngës, den 51:a upplagan av programmet. Vinnaren av festivalen blir Albaniens representant i Eurovision 2013 i Malmö.

26 artister har valts att delta i Festival i Këngës 51. 13 artister i varje semifinal och semifinalerna hålls den 20-21 december. Från varje semifinal kommer 8 bidrag att gå vidare till den stora finalen som kommer att hållas den 22 december i Albaniens huvudstad Tirana.

 

Nederländerna kör på internval

Nederländerna ger sig på ett nytt koncept till Eurovision 2013. Man handplockar nämligen sin artist och valet hamnade på Anouk. När vi hörde namnet först så fick vi bilden av Skunk Anansie i huvudet, och det var ju självfallet fel. Men deras röster har vissa likheter. Anouk är tjejen som hade en one hit wonder 1997 med låten ”Nobody’s Wife”. 15 år efter succén återvänder hon alltså som Nederländernas representant i Eurovision 2013. Låt väljs i februari.

 

Schweiz uttagning i full gång

I Schweiz utser man bidrag på samma sätt som förra året. Det är ett samarbete mellan tre stora tv-bolag som representerar landets tre största språk, tyska, franska och italienska. Det tyska tv-bolaget SRF håller för närvarande en webbomröstning, det franska RTS väljer sina bidrag internt. Det italienska RSI har precis haft sin omröstning och det var en direktsänd tv-sändning. Tittarnas val föll på Chiara Dubey med låten ”Bella sera”, medan juryn valde Ally med låten ”Catch Me”. Dessa två kommer senare i år tävla mot de andra tv-bolagens bidrag om en plats i Malmö.

 

Vitryssland skrotar sin semifinal

Den 7 december håller Vitryssland sin nationella final. Från början var tanken att ha två semifinaler och en final, men man har bestämt sig för att skrota semifinalerna. I finalen får vi istället se 10 olika bidrag tävla för chansen att få representera sitt land.

 

Slovenien osäkra om deltagande 2013

Slovenien anses nu vara det enda frågetecknet när det gäller en retur till Eurovision 2013, av de länderna som var med och tävlade i Eurovision 2012. Man har nämligen sagt att det är möjligt att man står över av ekonomiska skäl.

 

Kevin Borg vill tävla för Malta 2013

Med tanke på att det finns Sverige-anknytning så kan vi också meddela att Idolvinnaren från 2008, Kevin Borg, skickat in ett bidrag till Maltas nationella uttagningar. Mer om detta när låten släpps officiellt.