Vi tycker till om bidragen i första deltävlingen (Melodifestivalen 2014)

MELODIFESTIVALEN 2014. I lördags (1:a februari) avgjordes den första deltävlingen i Melodifestivalen 2014. Nu tänkte vi kommentera vad vi tyckte om bidragen och showen i helhet.

Nedan följer panelens egna åsikter om de åtta tävlingsbidragen. Åsikterna bygger på liveframträdandena under direktsändningen.

 

#1: Yohio – ”To The End”

Erik: Mycket bättre än förra årets låt men den är lite mindre Yohio och mer Melodifestival, vilket jag fastnade för.

mfbetyg_3


Haris: Yohio återvänder till MF. Ingen låt jag går igång på. Rätt tråkigt och slätslätstruket. Förra året lät det bättre.

mfbetyg_2


Hollac16: Det här var varken bra eller dåligt. Det var helt enkelt ingenting. En dålig låt som inte förtjänade att gå till final. Gick vidare p.g.a. namnet, inget annat.


Jim: Ja, det var väl inte så förvånande att YOHIO skulle knipa en finalplats. Jag hoppades dock ända in i det sista att folket skulle bedöma just denna låten och framträdandet istället för att skicka vidare honom enbart på tidigare meriter.

mfbetyg_2


Robban: Fanfavoriten Yohio hade inga problem att ta sig vidare till final. Var det ens någon som tvekade? Inte jag iallafall. Årets låt passade honom bra mycket bättre, men låten var inget särskilt enligt mig. Yohio som person och karaktär känns inte lika spännande som i fjol. Jag är redan trött på honom och hoppas inte han kandiderar på platserna om segern i Friends den 8:e mars.

mfbetyg_2


 

 

#2: Mahan Moin – ”Aleo”

Erik: Den här satte sig på en gång och påminner lite om Loreens ”My heart is refushing me”. Tyckte att refrängen var catchig och lätta att ryckas med i.


Haris: Det känns lite som ett försök till något nytt och exotiskt men det blir bara tråkigt. Dessutom är sångerkan rätt tråkig också.


Hollac16: Bättre än Yohio, men samtidigt lite lätt rörigt på scenen. Fick inget grepp om vad låten handlar om eller vad hon sjöng om. Men, en helt Ok röst och lite mystisk musik i bakgrunden. Lite som Tooji för Norge 2012.

mfbetyg_2


Jim: Jag tyckte Mahan bjöd på ett riktigt bra framträdande och hon gjorde vad hon kunde med den här låten som jag inte riktigt fattar eller kommer komma ihåg.

mfbetyg_2


Robban: Fartfyllt och medryckande popmix på både engelska och persiska. Växte lite på mig efter själva framträdandet, vilket får ses som ett plus. Trots att låten var medryckande stundtals och att Mahan verkar ha en skön personlighet, får hon inte mig på fall för det.

mfbetyg_2


 

 

#3: Linus Svenning – ”Bröder”

Erik: Låten hade ett fint budskap och en fin tanke och låten kommer säkert att bli en riktig radiohit.

mfbetyg_2


Haris: Linus röst är magisk. Låten är bra. Texten har ett budskap. Allt detta inlindat i ett paket av känslor. Det värmer, man känner med Linus och man blir tårögd.


Hollac16: Här kom deltävlingen igång på allvar. En mycket stark rockballad som framfördes på ett bra och spännande sätt. Linus hade också släppt lite på sorgen i ögonen så att det inte blev för mycket. Kommer bli farlig i Andra chansen.


Jim: Det var lite nervöst och skakigt till en början och Linus scenspråk kändes stundvis inte så naturligt. Han har dock en fantastisk röst och låten berör mig väldigt mycket.


Robban: Det här berörde verkligen mig. En syskonkärleksförklaring av Linus till sin bortgångne broder. Vackert och på riktigt. Han lyckades framföra bidraget med en sån känsla och inlevelse. Kommer säkert bli en tuff utmanare i Andra Chansen.


 

 

#4: Elisa Lindström – ”Casanova”

Erik: När hon stod ensan kvar mot Ellen trodde jag för ett ögonblick att gammelschlagern skulle segra igen, men tji fick jag. Låten är en klassisk dansbandsschlager som hade passat mycket bra på 90-talet.

mfbetyg_3


Haris: Jag har svårt för detta. Tråkig dansbandsschlager som jag inte alls går igång på. En poäng för att det var schlager och en poäng för benen.

mfbetyg_2


Hollac16: Antingen är Elisa lite för glad för att spela att hon har blivit bedragen av en casanova eller så är musiken bättre än texten. Låten hade kunnat framföras av Linda Bengtzing och fått samma resultat som nu men ändå. Det svänger, men Elisa var nog lite för glad för att spela bedragen. Och det föll låten på även om den var bra.

mfbetyg_3


Jim: Ja, det blev ju ett riktigt schlagerparty på scenen när denna tös körde igång. Tycker dock detta är alldeles för klämcheckt och vissa partier är så pinsamma och töntiga så skämskudden nästan klämdes sönder. En Andra Chansen-plats hade inte förvånat mig men jag tycker att hennes femteplats var ett ganska rättvist resultat.

mfbetyg_2


Robban: Gammelschlager a la dansband var tillbaka i Melodifestivalen. Ingen jättelyckad comeback får jag säga. Är besviken att låten inte var bättre än så här. Hade stora förväntningar när det stod klart att Elisa skulle vara med i årets upplaga av MF. Det här var alldeles för mycket och för klämkäckt. Ett plus är ändå att fått återse den här typen av genre i tävlingen igen.

mfbetyg_3


 

 

#5: Alvaro Estrella – ”Bedroom”

Erik: Usch, sämsta låten i denna deltävling och han sjöng falskt. Texten var horribel och passade inte in i Melodifestivalen.

mfbetyg_0


Haris: Vad är det med alla dessa bakgrundsdansare som plötsligt börjar sjunga? Detta är så dåligt att jag inte vet vart jag ska börja. Först och främst så kan Alvaro inte sjunga och detta är en sångtävling. Man hör intr vad han sjunger. Musiken har vi hört innan. Texten var bland det sämsta som skrivits. Allt detta kombinerades med ety scennummer utan syfte som är och viftar på alla håll och kanter. Allt blev för mycket. Ta denna feta nolla och håll dig I bakgrunden som du brukar..

mfbetyg_0


Hollac16: Kan beskrivas med ett ord: den här låten tyckte jag inte om.

mfbetyg_0


Jim: En väldigt svårsjungen låt och det var ganska surt i början när Alvaro drog igång. Tycker dock att låten är helt okej och i en annan deltävling så hade jag unnat honom en plats i Andra Chansen åtminstone.

mfbetyg_2


Robban: En härlig klubblåt med ett snyggt framträdande. Texten till låten är knappast bidragets styrka. Men om man bortser från det så är det en helt ok låt som många trodde skulle få en högre position i resultatet.

mfbetyg_3


 

 

#6: Ellen Benediktson – ”Songbird”

Erik: Jag tror denna låten behöver fler lyssningar, i alla fall för mig men inte för svenska folket som skickade den direkt till final.

mfbetyg_2


Haris: Ibland behöver man inte många ord för att beskriva en låt. En söt sångerska med ljuvlig röst i en riktig fin och enkel ballad.


Hollac16: Kvällens ärligaste låt. Förtjänade verkligen sin finalbiljett! Fastnade för denna vid första lyssningen i torsdags och har gillat den sedan dess. Hon går verkligen genom rutan utan en massa glitter och rökbomber. Hoppas på denna i finalen.

mfbetyg_5


Jim: Jag blev otroligt glad när denna enkla, finstämda ballad skrällde sig till final. Förstår inte varför så många ansåg att detta skulle vara tråkigt bara för att det är en lugn låt, men det finns säkerligen många som behöver se en massa showande och pyroteknik för att gå igång. Det här är en riktigt bra låt och Ellen är en fantastisk sångerska som säkerligen kommer bli ännu populärare.

mfbetyg_5


Robban: Ellen blev den stora skrällen i den här deltävlingen. Finstämd ballad med ett utomordentligt framträdande. Svenska folket skickade ”Songbird” och 18-åriga debutanten Ellen direkt till final. Det var hon helt klart värd.


 

 

#7: Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”

Erik: Det här gillade jag , det var udda på ett charmigt sätt och gick rakt in i mitt hjärta.


Haris: Håll dig till trummandet. Överlämna sången till Ola Salo.

mfbetyg_0


Hollac16: Trist och poänglöst. Lite som The Ark var när de floppade i Helsingfors 2007.


Jim: Låten sa mig ingenting och efter Sylvesters framträdande så tyckte jag fortfarande samma sak. Väldigt tråkigt och bara konstigt.


Robban: Finner inga ord hur dåligt det här var. Vill bara spy. Framträdandet sänkte låten ännu mer. Skämskudden var framme kan jag säga.

mfbetyg_0


 

 

#8: Helena Paparizou – ”Survivor”

Erik: Den stora comebacken slutade inte med ett fiasko utan ett fall från pallen på mjuka kuddar. Hon är trots allt i andra chansen. Låten var ny och påminde om en Rihanna eller Shakiralåt.


Haris: Jag är lite besviken. Det har en helt fantastisk refräng mem versen är rätt tråkig. Refrängen är maffig medan versen hamnar i skymundan. Hon är grym på det hon gör och är alltid lika vacker, men det är ingen ”My Numer One”.

mfbetyg_3


Hollac16: Helena är ett sångproffs och låten anpassad för tävlingen. Men, när det blir för ”perfekt” så fastnar det inte helt. Det är bra framfört och en bra låt, men den gick nog till Andra chansen för att den behöver en-tre lyssningar till innan en eventuell finalplats. Lite som Robin förra året även om hans låt var fruktansvärt. Det går inte att jämföra dessa två faktiskt (även om jag nu gjorde det).


Jim: Jag tyckte att Helenas framträdande var av världsklass och jag såg det som en självklarhet att hon skulle gå till final. Pinsamt av Sverige att skicka denna fantastiska låt till Andra Chansen.


Robban: Deltävlingens bästa artist och låt tog sig bara till Andra Chansen. Jag var oerhört besviken och förvånad att Helena inte blev en av de två finalisterna. Sån scennärvara och power är fantastiskt att se. Nu är hennes möjligheter att vinna rätt låga, men man ska aldrig säga aldrig. Robin Stjernberg gick via Andra Chansen i fjol och vann i finalen.

mfbetyg_5


 

Topplistor

Här nedan presenteras panelens individuella topplistor för deltävlingen.

 

Erik

  1. Helena Paparizou – ”Survivor”
  2. Mahan Moin – ”Aleo”
  3. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”
  4. Yohio – ”To the End”
  5. Elisa Lindström – ”Casanova”
  6. Linus Svenning – ”Bröder”
  7. Ellen Benediktson – ”Songbird”
  8. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

 

 

Haris

  1. Linus Svenning – ”Bröder”
  2. Ellen Benediktson – ”Songbird”
  3. Helena Paparizou – ”Survivor”
  4. Elisa Lindström – ”Casanova”
  5. Yohio – ”To the End”
  6. Mahan Moin – ”Aleo”
  7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”
  8. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

 

 

Hollac16

  1. Ellen Benediktson – ”Songbird”
  2. Helena Paparizou – ”Survivor”
  3. Linus Svenning – ”Bröder”
  4. Elisa Lindström – ”Casanova”
  5. Mahan Moin – ”Aleo”
  6. Yohio – ”To the End”
  7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”
  8. Alvaro Estrella – ”Bedroom”

 

 

Jim

  1. Ellen Benediktson – ”Songbird”
  2. Helena Paparizou – ”Survivor”
  3. Linus Svenning – ”Bröder”
  4. Yohio – ”To the End”
  5. Alvaro Estrella – ”Bedroom”
  6. Elisa Lindström – ”Casanova”
  7. Mahan Moin – ”Aleo”
  8. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”

 

 

Robban

  1. Helena Paparizou – ”Survivor”
  2. Ellen Benediktson – ”Songbird”
  3. Linus Svenning – ”Bröder”
  4. Alvaro Estrella – ”Bedroom”
  5. Elisa Lindström – ”Casanova”
  6. Mahan Moin – ”Aleo”
  7. Yohio – ”To the End”
  8. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”