Eurovision 2014: Nya musikvideos har presenterats

EUROVISION 2014. I takt med att deadline för att välja artist och bidrag till Eurovision 2014 nu kommer allt närmre publiceras för närvarande flera länders bidrag i nya musikvideos. Det handlar uteslutande om länder som presenterade/valde artist och bidrag tidigare under hösten och vintern.

De justeringar länderna har gjort är framförallt att ändra språk medan andra har finslipat på uttryck och form. Senast nu på tisdag den 18 mars ska samtliga 37 länder ha valt artist och bidrag. Efter detta datum får man inte ändra på vare sig artist, låt eller låtens form utan att behöva betala en straffavgift till EBU.

 

Island

I februari valdes gruppen Pollapönk med låten ”Enga fòrdoma” i den nationella uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins 2014. Nu har gruppen finjusterat låten lite och den framförs nu enbart på engelska dock med den isländska titeln. I videon som presenteras här nedanför har gruppen behållit sina träningskläder men byter sedan om till finkostymer.

 

Italien

I mitten av januari meddelade italienska RAI att man hade valt sångerskan Emma Marrone med låten ”La Mia Cittá” som Italiens representant i ESC i Köpenhamn. Vid det tillfället hade man inte gjort någon video till låten utan det enda som fanns ute på nätet var en video med Emmas ansikte och studioversionen av låten. Dock fanns vissa liveklipp men med sämre ljud. Nu har Emmas video till låten släppts och det är inga ändringar gjorda mer än ett 30 sekunder långt intro där Emma promenerar in i ett hus.

 

Spanien

Den 22 februari valde Spanien sin artist och låt till ESC i Köpenhamn. Då föll valet i den nationella finalen Mira quien va a Eurovision på sångerskan Ruth Lorenzo med balladen ”Dancing In The Rain”, som man kan tro är komponerad av Thomas G:son (men så är inte fallet). Nu har videon till låten släppts och den ser ut så här:

 

Vitryssland

EBU har nu också publicerat det vitryska bidraget ”Cheesecake” framfört av sångaren Teo. Tidigare kunde ESC-Panelen berätta om att ”Cheesecake” har fått skrivas om något då frasen ”Google Maps” fanns med. För att inte låten ska bryta mot EBU-regeln om förbud mot kommersiella budskap i tävlingslåtar har man nu ändrat frasen Google Maps till All the maps. Dock är det Google Maps-versionen som lades ut på EBU:s spellista. Lyssna gärna på låten här nedanför.

 

Albanien

I december förra året vann artisten Hersiana Matmuja Albaniens stora festival Festivali i Këngës 52 som var Albaniens uttagning till ESC 2014. Låten hon tävlade med hette då ”Zemërimi i një natë” och framfördes då live till en stor orkester. Eftersom att låten var över 3 minuter lång (3,40 min) var den tvungen att bearbetas om för att få tävla i ESC (max 3 min är EBU:s gräns). Under bearbetningen passade man på att byta språk till engelska och således heter nu låten istället ”One Night’s Anger”. Hersiana har enligt EBU också valt att anta artistnamnet Hersi.

Se resultatet av Albaniens nya låtversion här nedanför:

 

Malta

När Malta hade sin nationella final till ESC i februari var det gruppen Firelight med låten ”Coming Home” som vann. Nu har låtens officiella video släppts, se den här nedanför:

 

Andra ändringar

Enligt EBU har även följande ändringar skett:

  • Islands låt ”Enga fòrdoma” kommer att framföras på engelska under titeln ”No Prejudice”.
  • Makedonien kommer att framföra sitt bidrag på engelska, som får titeln ”To The Sky”.

 

Observera att fler ändringar kan tillkomma före den 18 mars då deadline för de 37 tävlande länderna att ha meddelat artist & bidrag (som ej bryter mot ordinarie regelverk). Har ett land ej valt artist och bidrag och/eller har valt något som bryter mot EBU:s regler senast detta datum kommer landet att få betala en straffavgift till EBU.