Slutspurten av artist- och bidragsvalen till Eurovision 2014

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer lite uppdateringar gällande Eurovision Song Contest 2014. Framförallt uppdaterande kalender för de länder som väljer artist och/eller bidrag så här pass kort tid innan deadline.

 

Melodifestivalen 2014 är avgjord…

…och nu släppte SVT beskedet om att tittarsiffrorna legat ”endast” 3,3 miljoner tv-tittare på lördagskvällen. Detta är den hittills sämsta tittarsiffran för en final sedan 2002. Lägger man samman tittarskarorna för alla sex veckor och jämför dessa med samtliga 78 sändningar sedan år 2002 hamnar sändningarna på följande platser:

  • Deltävling 1: 3 364 000 tittare (plats 20)
  • Deltävling 2: 3 020 000 tittare (plats 50)
  • Deltävling 3: 3 019 000 tittare (plats 51)
  • Deltävling 4: 3 130 000 tittare (plats 39)
  • Andra chansen: 2 725 000 tittare (plats 67)
  • Finalen: 3 302 000 tittare (plats 25)

Under Melodifestivalen 2014 fick Radiohjälpen in totalt 5 709 840,53 kronor. Detta genom det lite dyrare telefonnumret som kostade 9,90 kr att ringa för där 8,90 gick oavkortat till Radiohjälpen. SVT har dock ännu inte släppt de enskilda röstningssiffrorna för varje bidrag under alla sändningarna. Dessa lär dyka upp inom några dagar.

 

Slutspurten av artist- och bidragsvalen

Den här veckan är det dags för de 13 länder som ännu inte har presenterat fullt ut vad de ska skicka för artist och bidrag till Eurovision Song Contest i Köpenhamn i maj. Elva av dessa har nu sagt datum för släppen medan två ännu inte har meddelat datum. Så här ser det ut för den närmaste veckan och lite därtill:

 

Tisdag 11 mars

Grekland håller i sin nationella final.

 

Onsdag 12 mars

Nederländernas artist The Common Linnets framför landets bidrag ”Calm After The Storm” för första gången i en livesändning.

 

Torsdag 13 mars

Tysklands nationella final äger rum.

 

Fredag 14 mars

Armenien meddelar vilken låt Aram Mp3 ska tävla med i Köpenhamn.

San Marino meddelar vilken låt Valentina Monettas ska tävla med i Köpenhamn.

 

Lördag 15 mars

Azerbajdzjan meddelar vilket bidrag Dilara Kazimova ska framföra i Köpenhamn.

Nationell final i Moldavien.

Nationell final i Norge.

Nationell final i Portugal.

Albaniens bidrag ”Zemërimi i një natë (One Night’s Anger)” släpps.

 

Söndag 16 mars

Nationell final i Belgien.

Samtliga tävlande länders ”Head of delegation” åker till Köpenhamn.

 

Måndag 17 mars

Det så kallade ”Head of delegation”-mötet inleds i Köpenhamn. Här presenterar Danmark värdstaden, man kollar av tävlingsarenan, scenpresentation (skisser) så att alla länder vet om förutsättningarna för ljus & scenografi när repetitionerna väl inleds i maj, med mera. Dessutom kommer Danmarks startnummer i finalen att lottas (startnumret är mellan 1 och 26).

 

Tisdag 18 mars

Österrike presenterar vilket bidrag som Conchita Wurst ska tävla med i Köpenhamn.

Sista möjligheten för tävlingsländerna att göra ändringar i sina låt- och artistval. Dessutom är det efter detta datum förbjudet att ändra i låttexter med mera. Omskrivningar ska alltså vara inlämnade till EBU före detta datum för att slippa få betala straffavgifter i efterhand.

”Head of delegation”-mötet i Köpenhamn avslutas.

 

Övriga länder

Georgien har som tidigare nämnt berättat att de kommer skicka sångerskan Mariko med gruppen The Shin till Köpenhamn. Låten kommer att heta ”Three Minutes to Earth”. Låten är inspelad och färdigproducerad men inget släppdatum har bekräftats av Georgiens nationella TV-bolag.

Det är ännu okänt vem Ryssland kommer att skicka och dessutom med vilket bidrag. Rykten gick om att det skulle bli tvillingarna Masja och Nastia Tolmatjova (vinnarna av Junior Eurovision Song Contest 2006) även om detta inte har bekräftats av EBU.

 


ESC-Panelen är med hela tiden med senaste nytt om vad alla länder väljer. Glöm heller inte att kolla på panelens topplistor för Eurovision 2014 som uppdateras varje vecka!