40 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest

PANELEN TIPSAR. Idag den 6:e april 2014 har det gått exakt 40 år sedan Sveriges mest framgångsrika band någonsin vann Eurovision Song Contest – nämligen ABBA!

 

GRATTIS, ABBA!

1974 hölls Eurovision i Brighton och det året hände något magiskt. Sverige tävlade med låten ”Waterloo” som framfördes av ABBA (Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad – som vid den tiden var en rätt okänd grupp) och som vann finalen. Det var Sveriges första Eurovisionseger och början på ABBAs internationella framgångssaga. Sedan dess har gruppen sålt nära 400 miljoner album världen över.

”Waterloo” blev en stor hit runt om i världen, våren 1974 gick den in på den brittiska topplistans förstaplats och låg där i två veckor trots att landets jury inte hade gett några poäng alls till Sverige under omröstningen. Låten låg även etta på hitlistorna i Belgien, Irland, Schweiz, Västtyskland, Norge, Finland och Sydafrika. På Billboardlistan i USA klättrade bidraget som högst till 6:e plats. Segern i Brighton ledde förstås till att Sverige för första gången fick chansen att stå som värd för ESC året efter.

2005 när Eurovision fyllde 50 år framröstades Waterloo till den bästa Eurovisionlåten någonsin. Det skedde i en tv-sänd gala från Forum i Köpenhamn. Showen gick under namnet ”Congratulations”.

Här nedan kan du se om Eurovision Song Contest 1974 i sin helhet (17 länder deltog i Eurovisionen 1974. Poängsystemet var helt annorlunda och Sverige kammade hem 24 poäng):