EBU presenterar jurypersonerna för Eurovision 2014

EUROVISION 2014. Nu har EBU presenterat vilka personer som ska sitta i respektive lands jurygrupp i årets upplaga av Eurovision Song Contest.

Sedan Eurovision Song Contest 2009 utgör jurygrupper halva makten av det årliga resultatet i tävlingen. Då telefonröstning infördes 1997 har det med åren bildats röstningsmönster som EBU till viss del får bort genom att låta jurygrupper, som röstar utifrån ett musikbranschperspektiv och inte närmaste-granne-perspektiv. Vanligtvis presenteras dess först efter att tävlingen har avgjorts, men i en ny regel som tillkom i höstas har EBU bestämt att namnen ska offentliggöras ca 1 vecka före tävlingen avgörs. Därför har EBU nu släppt namnen på jurypersonerna.

Efter förra årets ganska slutna tillsyn kring jury- och tittarpoängen har EBU valt att öppna upp tävlingen mer i år, däribland att offentliggöra namnen på jurypersonerna i förväg och att efter tävlingen har avgjorts även presentera fullständiga rankingar från varje juryperson, juryn totalt och tittarnas ranking.

 

Juryregler

I varje lands jury sitter 5 personer inklusive en juryordförande. Varje lands jurygrupp utgör 50% av hur det landet kommer att rösta i semifinalen och i finalen. Det som är juryns uppgift är att bedöma varje låt utifrån fyra kriterier: sångkapacitet, hur numret framförs på scenen, sammansättning och originalitet i låten samt allt detta i en helhet. Totalt är det 185 personer som sitter i jurygrupper i år.

För att sätta ihop så bra jurygrupper som möjligt i varje land har EBU ställt följande krav på hur jurygrupperna måste vara sammansatta:

  1. Ingen jurymedlem ska ha varit en del av landets jury de senaste två åren.
  2. Samtliga i juryn måste arbeta inom musikbranschen och måste vara medborgare i det land juryn representerar.
  3. Juryn ska se till att ”säkerställa tillräcklig representativitet” gällande kön, ålder och bakgrund.
  4. Ingen i juryn får vara ansluten på något sätt till de tävlande artisterna och deras låtar. Detta gäller förutom även landets eget bidrag samtliga andra bidrag som tävlar. Ingen jurymedlem får heller vara anställd vid det TV-bolag som representerar landet i Eurovision.
  5. Under direktsändningarna måste varje lands kommentator presentera namnen på de som sitter i sitt lands jurygrupp.
  6. Om någon av medlemmarna i juryn inte uppfyller kraven som EBU ställer ska TV-bolaget kunna sätta in reservmedlemmar.

 

Sveriges jury

Här är lite fakta om de fem personer som utgör Sveriges jury (Vill du veta mer vilka som sitter i de övriga jurygrupperna? Här finns EBU:s lista)!

 

Michael Cederberg (ordförande): musikredaktör på P3 Star och programledare på Sveriges Radio.

Robert Sehlberg: arbetar med radio på radiostationer som Rix FM och NRJ.

Oscar Zia: sångare som varit med i både svenska X Factor 2012 och Melodifestivalen 2013 och 2014.

Sacha Jean-Baptiste: dansare, koreograf och regissör; har arbetat med tv-produktioner som Melodifestivalen. Varit koreograf åt bl.a. State of Drama i årets upplaga av Melodifestivalen.

Elli Flemström: medlem i musikgruppen J.E.M som bl.a. deltagit i X Factor 2012 och i årets upplaga av Melodifestivalen.