Eurovision 2014: Inför Finalen

EUROVISION 2014 – FINALEN. Då är det äntligen dags för finalen av Eurovision Song Contest 2014 – avgörandet där det ska koras vilket land som vinner och som därmed får arrangera tävlingen år 2015. Här följer startordningen, samt lite annat smått och gott om vad panelen tror och tycker.

Sändningen startar kl. 21:00 på SVT1. När sändningen väl startar sker först ett intronummer och programledarna presenterar sig. Därefter börjar de tävlande bidragen att framföras. Upplägget för finalen är likvärdigt med semifinalerna, med skillnaden att alla årets 37 tävlande länder får vara med och rösta. Detta gäller således även de 11 länder som ej kvalificerade sig till finalen.

 

Startordning

  1. Ukraina: Marija Jaremtjuk – ”Tick-Tock
  2. Vitryssland: Teo – ”Cheesecake
  3. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova – ”Start A Fire
  4. Island: Pollapönk – ”No Prejudice
  5. Norge: Carl Espen – ”Silent Storm
  6. Rumänien: Paula & Ovi – ”Miracle
  7. Armenien: Aram Mp3 – ”Not Alone
  8. Montenegro: Sergej Ćetković – ”Moj Svijet
  9. Polen: Donatan & Cleo – ”My Słowianie (We Are Slavic)
  10. Grekland: Freaky Fortune feat. Risky Kidd – ”Rise Up
  11. Österrike: Conchita Wurst – ”Rise Like A Phoenix
  12. Tyskland: Elazia – ”Is It Right
  13. Sverige: Sanna Nielsen – ”Undo
  14. Frankrike: Twin Twin – ”Moustache
  15. Ryssland: The Tolmachevy Sisters – ”Shine
  16. Italien: Emma Marrone – ”La Mia Cittá
  17. Slovenien: Tinkara Kovač – ”Spet (Round And Round)
  18. Finland: Softengine – ”Something Better
  19. Spanien: Ruth Lorenzo – ”Dancing In The Rain
  20. Schweiz: Sebalter – ”Hunter of Stars
  21. Ungern: András Kállay-Saunders – ”Running
  22. Malta: Firelight – ”Coming Home
  23. Danmark: Basim – ”Cliché Love Song
  24. Nederländerna: The Common Linnets – ”Calm After The Storm
  25. San Marino: Valentina Monetta – ”Maybe (Forse)
  26. Storbritannien: Molly – ”Children Of The Universe

 

Så här går det till i varje land

I var och ett av alla 37 röstberättigande länder finns en jurygrupp på fem personer som utgör ena halvan av det landet slutresultat. Den andra halvan kommer från det landets telefon- och SMS-röster. Juryrösterna respektive tittarrösterna slås sedan samman och de tio bidragen som juryn och tittarna gemensamt tycker bäst om får det landets poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av hur det går till.

 

Juryn

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka alla bidragen från 1 till 25/26, där ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Om landet är ett av de 26 tävlande länderna blir sista ranking 25, annars är det ranking 26 som gäller. Anledningen till att det blir olika sista rankingar är för att ett tävlande land inte får rösta på sig själva. När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs jurymedlemmarnas enskilda rankingar och de får ut en totalranking. Denna totalranking blir alltså 50% av det landets resultat i semifinalen.

 

Tittarna

Under direktsändningen av finalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefon- och SMS-röster till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 25 för ett tävlande land och 26 för ett extraröstande land). Telefonröstningen är öppen i 15 minuter och sker först efter att de alla 26 finalbidragen har framförts. Tittarnas ranking blir alltså 50% av det landets resultat i semifinalen.

 

Sammanställning

När telefonröstningen är avslutad sammanställs tittarnas och jurygruppens rankingar och EBU får då fram en totalranking för hur landet har röstat. Utifrån totalrankingen ges nu poäng på skalan 1-8, 10 och 12 poäng. 12 poäng ges till det land som fått lägst totalranking, 10 poäng till landet med näst lägst totalranking, 8 poäng till landet med tredje lägst totalranking osv. i nedåtgående skala med poängen 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Skulle två eller fler länder hamna på samma totalranking är det tittarnas lägsta ranking som avgör vem som hamnar överst. Detta gäller alla positioner oavsett vinst som sistaplats.

 

Efter alla länder har röstat klart

När alla länders resultat är sammanställda på detta sätt kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många totalpoäng varje land har fått av alla röstberättigande länder. Det land som efter att alla länder har kombinerat sina röster enligt skalan ovan har fått högst totalpoäng är det land som vinner. Om två eller fler länder hamnar på samma totalpoäng avgörs det hela genom att det land som har fått poäng av flest länder hamnar överst, i andra hand efter hur många 12-poängare varje land har fått, sedan hur många 10:or, 8:or osv. nedåt.

 

Poängutdelning

I finalen blir det första gången som varje land delger offentligt sina poäng (i semifinalen ropades de kvalificerade länderna upp i en slumpvis vald ordning). Varje land har en poängavlämnare (se lista här). Det börjar med att programledarna hälsar ett lands poängavlämnare välkommen (denne dyker upp på tv-skärmen), hälsningar utbyts samtidigt som det röstande landets första sju poäng dyker upp i bild. Efter en kort stund försvinner de sju poängen ur bild och istället dyker en röstningstavla upp. De sju olika poängen placeras ut till de sju länderna och röstningstavlan uppdateras så att länderna hela tiden står i ordningen att landet med störst totalpoäng står överst. Därefter meddelar poängavlämnaren ut landets 8-poängare, följt av 10-poängaren och slutligen 12-poängaren. Hela tiden uppdateras poängtavlan enligt tidigare nämnt. Efter att 12-poängaren har delats ut syns det land som fått 12-poängaren i bild från Green room.

Efter att alla 37 länder har avlagt sina poäng är det landet med högst totalpoäng som vinner tävlingen. Landets artist får jubel, ta emot trofén och sedan framföra sitt bidrag igen. Därefter sker en presskonferens med vinnaren och Eurovision 2014 är därefter över. Istället börjar nu förberedelserna inför 2015 års tävling.

 

Panelens tippar vinnaren & väljer favoriter

Dags för panelmedlemmarna att gissa vem vi tror tar hem allting på lördag kväll. Här följer nu våra enskilda tippningar samt en kort motivering. Därefter följer varje skribents personliga topp 10 av de låtar som är i finalen.

 

Erik

Jag tror att Österrike vinner! Bidraget sticker ut och fick hela arenan i Köpenhamn att koka. Det är ett väldigt jämnt år och det är många poteniella vinnare så det kan gå hur som helst. Det som talar mot Österrike är att det är många länder som tagit ställning mot Österrikes bidrag.

 

Min personliga topplista

  1. Spanien
  2. Island
  3. Frankrike
  4. Finland
  5. Schweiz
  6. Ryssland
  7. Storbritannien
  8. Italien
  9. Slovenien
  10. Armenien

 

 

Felix

Jag tror att Nederländerna vinner! Detta genuina countrypar verkar i alla fall ha fått en iTuneshit och efter att ha hört surret på stan om deras förträfflighet blir jag mer och mer övertygad om att nästa års tävling kommer få hållas i tulpanernas land. Det är intimt, äkta och ändå utnyttjas den enorma scenen i princip till fullo.

 

Min personliga topplista

  1. Rumänien
  2. Ukraina
  3. Spanien
  4. Österrike
  5. Azerbajdzjan
  6. Sverige
  7. Slovenien
  8. Montenegro
  9. Malta
  10. Italien

 

 

Haris

Jag tror att Ungern vinner! Jag tippar nog mer med hjärta än hjärna detta året. Jag kan inte bestämma mig för vem jag tror tar hem hela tävlingen. Jag hoppas dock att det blir Nederländerna eller Ungern. Ungern har jag haft som favorit genom alla dessa veckor fram till tävlingen, medan Nederländerna kommit upp som en favorit nu under de senaste veckorna. Jag älskar båda låtarna. Dock ska det nämnas att vi inte ska räkna bort Sanna eller Conchita heller. Men jag tror att det blir den mest öppna och svårtippade upplagan på många år.

 

Min personliga topplista

  1. Nederländerna
  2. Ungern
  3. Montenegro
  4. Norge
  5. Polen
  6. Österrike
  7. Malta
  8. Schweiz
  9. Sverige
  10. Ryssland

 

 

Hollac16

Jag tror att Nederländerna vinner! Jag ser det som att det finns tre stora kandidater till segern (och det är tyvärr inte Sverige): Nederländerna, Ungern och Österrike. När det handlar om Österrike så tror jag att Conchita kommer få mycket poäng, men inte de höga poängen från östländerna. Sedan tror jag att Ungern kan ha en chans för känslan är rätt, men jag tror inte att det kommer slå fullt ut. Nej, Nederländerna hade i semifinalen något riktigt eget, mysigt, härligt och storslaget som jag tror publiken går igång på. Helt klart, segern tror jag är Nederländernas. Och det var också min förhoppning när The Common Linnets presenterades förra året.

 

Min personliga topplista

  1. Nederländerna
  2. Ungern
  3. Montenegro
  4. Sverige
  5. Spanien
  6. Italien
  7. Slovenien
  8. Rumänien
  9. Polen
  10. Vitryssland

 

 

Jim

Jag tror att Sverige vinner! Jag har utlovat en topp 3 placering för Sveriges del i år och jag tänker hålla fast vid det. Hoppas och tror på att Sanna kan gå hela vägen. Höjer ett varningens finger för Österrike.

 

 

Robban

Jag tror att Armenien vinner! Det är en omtyckt låt av många, dock inte av mig. Jag vågar inte tippa på att Sverige tar hem det, även om Sanna är hårt favorittippad. Det är så öppet i år. För första gången på länge finns det inte bara en given vinnare, vilket är både spännande och roligt för tävlingen. Sverige, Ungern, Österrike och Nederländerna är också favorittippade och kan mycket väl ta hem det. Ser fram emot en nagelbitande tillställning och en bra show. Heja Sanna!

 

Min personliga topplista

  1. Sverige
  2. Ungern
  3. Norge
  4. Rumänien
  5. Nederländerna
  6. Malta
  7. Schweiz
  8. Österrike
  9. Italien
  10. Storbritannien