Nyhetsuppdatering vecka 23, 2014

NYHETSSAMMANFATTNING. Det har nu gått ca en månad sedan Eurovision Song Contest 2014 avgjordes i Köpenhamn, där sångerskan Conchita Wurst tog hem segern med låten ”Rise Like A Phoenix”. Sedan dess har det hänt en hel del i Eurovisionvärlden, förberedelser inför nästa års ESC. Här kommer en nyhetssammanfattning.

 

Allmänt

Österrike vann Eurovision Young Musicans

I lördags avgjordes Eurovision Young Musicans i Köln. Tävlingen har arrangerats vartannat år sedan 1982 av EBU, där Österrike har tagit hem flest segrar genom tiderna. I finalen tävlade fjorton länder, däribland Sverige som representerades av Albin Uusijärvi. Vinnare av tävlingen blev Ziyu He från Österrike, medan Sloveniens representant Urban Stanič hamnade tvåa och Gergely Devich från Ungern blev trea. Hur de övriga länderna placerade sig avslöjades inte.

 

Eurovision 2015

Ny exekutiv producent utsedd

Efter DR:s arrangemang för 2014 är det nu det österrikiska TV-bolaget ORF (Österreichischer Rundfunk) som tar över stafettpinnen för arrangemanget 2015. Pernille Gaardbo, som var exekutiv producent för 2014 års upplaga, lämnar nu över stafettpinnen till Edgar Böhm. Böhm kommer sedan att arbeta med ett team beståendes av Stefan Zechner (producent), Martin Szerencsi (jurist), Stefan Wöber (linjeproducent), Claudio Bortoli (teknisk chef) och Roman Horacek (presschef). Ännu är ingen producent för logistik, gästfrihet och trygghet utsedd.

Knappt en vecka efter att ESC hade avgjorts hade ORF sitt första möte med EBU om hur upplägget för tävlingen ska bli år 2015. Bland mötesdeltagarna syntes Eurovisionens högste chef, Jon Ola Sand, och ORF:s VD Dr. Alexander Wrabetz. Mötet var mer som en välkomstceremoni mellan ORF och EBU, fler möten kommer att hållas under de resterande månaderna det här året.

ORF:s budget för tävlingen blir 20 miljoner euro (ca 190 miljoner svenska kronor). När SVT arrangerade år 2013 kostade arrangemanget 125 miljoner svenska kronor.

 

Vilken värdstad blir det?

Sju städer i Österrike har anmält sitt intresse att stå värdstad för Eurovision 2015. Bland städerna kan nämnas huvudstaden Wien vars två alternativ är Wiener Stadthalle (plats för ca 15 000 deltagare) eller Messe Wien (plats för upp till 30 000 deltagare). ORF har dock satt krav på värdstädernas arenaförslag vilket har gjort att endast fem arenor kvarstår (av de som har offentliggjorts, det kan finnas dolda alternativ än så länge). De krav som ORF ställer är bl.a. att de vill ha tillgång till arenan minst sex veckor före tävlingen börjar, att arenan ska kunna ta in minst 10 000 personer och att värdstaden måste kunna erbjuda X antal hotellrum samt stå för logistiken kring transporter. Det finns även andra arenakrav för exempelvis takhöjd, backstageområde och presscenter. Senast den 13 juni ska österrikiska städer ha anmält sitt intresse för att bli värdstad.

Direkt efter Österrikes seger gick ORF:s team på plats ut och sa att Wien eller Salzburg skulle passa bäst, dock drog sedan Salzburg tillbaka detta på grund av att de inte har råd att arrangera.

 

Cypern tillbaka i tävlingen

I dagarna meddelade den grekiskengelska radiokanalen London Greek Radio att Cypern kommer tillbaka till Eurovisionen igen efter ett års uppehåll. Cypern stod över årets tävling av ekonomiska skäl. Enligt dem kommer en fullständig bekräftelse ske inom kort. Även andra länder har meddelat intresse att återvända, däribland Serbien som också stod över årets upplaga. Till viss del har det ryktas om även en turkisk återkomst och även att möjligen Monaco kanske skulle komma tillbaka igen.

 

Upplägget för 2015

För närvarande kommer det att bli två semifinaler och en final, precis som det har varit sedan år 2008. De datum som har satts är den 12:e, 14:e och 16:e maj 2015, och dessa datum är endast preliminära. Först i sommar får vi veta om det blir dessa datum eller inte (ORF har för övrigt önskat ytterligare en vecka senare än dessa datum). Länder som vill tävla har som vanligt fram till december på sig att anmäla sitt intresse/hoppa av om de så önskar. Inga tävlande bidrag för 2015 får ha varit publicerade för allmänheten före den 1 september i år.

Hittills har 14 länder bekräftat deltagande: Armenien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Irland, Island, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och värdlandet Österrike. 23 länder som tävlade förra året har ännu inte sagt sitt huruvida de tänker vara med eller inte 2015.

För Sveriges del blir det Melodifestivalen som för 55:e gången gillt kommer att välja ut Sveriges bidrag till ESC i Österrike 2015. Om det blir några större och/eller några mindre förändringar kommer att meddelas av SVT under juni. Det enda som är klart är att minst en artist kommer att komma från Svensktoppen nästa 2014, som avgörs i augusti. Finland kommer köra på sitt UMK, Schweiz har nationell final och Ungern kör A Dal. Ännu har inga datum satts för någon uttagning/final.

 

De kommande månaderna

Ännu är kalendern tom efter Eurovision 2014, men snart händer det saker. EBU ska bestämma sig för om datumen för nästa års tävling ska bestå eller ändras, värdstad och arena i Österrike ska utses och fler länder kommer bestämma sig för om de ska vara med eller inte. Kanske kommer också besked om fler återvändare? SVT kommer också gå ut med information om hur man ska gå tillväga för att delta i Melodifestivalen 2015, men framförallt om det blir några förändringar eller inte. En stor fråga som många säkerligen väntar på att få svar på är om det blir en röstningsbegränsning eller ej.