SVT presenterar reglerna för Melodifestivalen 2015

MELODIFESTIVALEN 2015. SVT har nu presenterat reglerna för Melodifestivalen 2015. I stort sett ser de ut som de brukar göra, men vissa detaljer är ändrade eller inte inskrivna ännu.

Sveriges Television har än så länge inte sagt ifall det blir några större förändringar i själva tävlingsupplägget, alltså ifall det blir fler eller färre deltävlingar nästa år. De förändringar som har presenterats är mer findetaljer. En sådan förändring som har gjorts är att antalet bidrag som ska ha minst en kvinnlig upphovsman utökas från 20 procent till 50 procent, alltså halva startfältet! I övrigt ser det ut som det har gjorts de senaste åren: halva startfältet tas ut av en urvalsjury och den andra halvan av Sveriges Television själva. Två bidrag blir jokerplatser (ett bidrag från Allmänhetens tävling och ett bidrag framförs av vinnaren av Svensktoppen nästa 2014).

Likt de senaste åren kommer bidragen att skickas in via Melodifestivalens hemsida. Mellan den 1:a och 16:e september är antagningen öppen (antagningarna stänger den 16:e september kl. 08:59).

 

Regelverket

Här är en sammanfattning av vad som gäller för antagningen av bidrag till Melodifestivalen 2015 (hela regelverket går att läsa här):

 

  1. Vem som helst, utom SVT-anställda, får skicka in bidrag till tävlingen.
  2. Minst en svensk medborgare måste finnas med som upphovsman på tävlingsbidraget. Man måste vara svensk medborgare senast den 1 september i år.
  3. Man måste skicka in bidraget till rätt del av tävling (ordinarie del eller Allmänhetens del).
  4. Ca 30% av de tävlande bidragen kommer att framföras på svenska. Kan justeras uppåt och nedåt.
  5. 50% av startfältet kommer ha bidrag med minst en kvinnlig upphovsman.
  6. Ett bidrag måste vara minst 2 minuter långt men som högst 3 minuter.
  7. Tävlingsbidrag måste vara nyskrivna och får således aldrig tidigare ha varit offentligt publicerade.
  8. Språkvalet är fritt och samma låt kan skickas in men i olika versioner. SVT väljer i så fall låtversion.
  9. För att få delta i Melodifestivalen 2015 måste den tävlande artisten vara minst 16 år (före maj 2015).
  10. Sveriges Television har all beslutsrätt gällande tävlingen, dess bidrag och artister och kan närsomhelst diskvalificera bidrag som bryter mot tävlingsreglerna.

 

För sjunde året i rad finns utökade regler för antalet personer på scenen, förinspelad körsång och liveinstrument i Melodifestivalen. Det är således okej att vara max 8 personer på scenen (per bidrag), körsången får vara förinspelad (dock måste alla huvudsånginsatser göras live) och det är tillåtet att varje bidrag får ha ett liveinstrument på scenen. Dock har SVT satt som krav att om vinnarbidraget i finalen har mer än 6 personer på scenen och/eller förinspelad körsång och/eller ett liveinstrument på scenen så ska numret kunna arrangeras om till ESC utan att förstöras. Därför ska alla bidrag som sedan ska tävla i Melodifestivalen 2015 skickas till SVT i två versioner; en naturlig version och en tävlingsversion.

 

Så här kommer det att gå till

Steg 1: Antagningsprocess

När antagningen öppnar den 1:a september kommer det att finnas två antagningar att skicka sina bidrag till: Ordinarie tävling respektive Allmänhetens tävling. Skillnaden mellan dessa är att etablerade låtskrivare tävlar i Ordinarie tävling och icke-etablerade låtskrivare tävlar i Allmänhetens tävling. Dock får icke-etablerade låtskrivare tävla i Ordinarie tävling så länge man samarbetar med minst en etablerad låtskrivare.

Utländska låtskrivare kan delta i både Ordinarie tävling och i Allmänhetens tävling, men måste samarbeta med minst en (1) svensk medborgare.

 

Steg 2: gallring, jury och SVT-arbete

När antagningen är stängd granskas bidragen av SVT, och därefter är det urvalsjuryn som tar över jobbet och väljer ut ena halvan av startfältet. I denna kvot ingår vinnaren av Allmänhetens tävling.

Därefter tar Sveriges Television över och väljer ut andra halvan av startfältet. Dessa bidrag kan komma från ordinarie antagning men också från specialbeställningar från olika låtskrivare och artister. I denna kvot ingår även att ta ut bidraget till vinnaren av Svensktoppen nästa. Vinnarbidraget i Svensktoppen nästa måste bytas ut till Melodifestivalen p.g.a. att det bryter mot EBU:s regler om att bidrag för Eurovision 2015 ej får ha varit publicerade före den 1 september 2014.

 

Tredje steget

När urvalsjuryn och Sveriges Television är klara kontaktas låtskrivarna till de uttagna bidragen för diskussion om artistval. Därefter kommer bidragstitlar och artister offentliggöras. Fram till den 15 november står 100 bidrag kvar som reserver ifall någon av de uttagna bidragen diskvalificeras. När själva turneringen sker är inte sagt men troligen blir det februari-mars som det har varit de senaste åren.

 

Angående tvekan om hur många bidrag det blir

Då SVT för första gången på flera år inte säger direkt hur många bidrag det blir som tävlar, så kan detta såklart bero på att SVT om möjligen efter 13 år tänker förändra upplägget något. I reglerna står det dock att det kommer att bli några deltävlingar och final som produceras men inte hur många. Och då SVT äger rätten att ändra i reglerna så behöver det inte betyda att det blir fyra deltävlingar nästa år. Detta för att det inte står någon annanstans i reglerna om att det blir 32 bidrag som tävlar. Däremot om regelklausulen finns kvar även efter detta så torde det kanske ändå betyda att oavsett förändring kommer varje deltävling bestå av 8 bidrag och att efter en fjärde deltävling släpps samtliga bidrag fria. Det som vi helt enkelt får göra är att vänta till i höst när SVT släpper datumen för när tävlingen ska äga rum och i så fall vilka orter som är aktuella. Och det gör ESC-Panelen med stor spänning!