Här är Makedoniens uppställning till Skopje Festival 2014

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I juli meddelade Makedoniens nationella TV-bolag MRT att man skulle hålla den nationella finalen Skopje Festival för att utse Makedoniens artist och bidrag till Eurovision 2015. Detta istället för att utse bidraget internt som man hade gjort de senaste åren. Nu meddelar MRT de 20 tävlande.

Den nationella finalen blir alltså Skopje Festival som sänds från huvudstaden Skopje den 12 november. I finalen gör 20 bidrag upp om segern. Resultatet kommer avgöras genom en kombination av 50% tittarröster och 50% juryröster. Juryrösterna kommer att komma från internationella jurygrupper. MRT fick det här året in mer än 200 bidrag där en jury har sorterat och valt ut de tjugo tävlande bidragen. I finalen kommer bidragen att framföras till en 54-mannaorkester.

 

Startfältet

Här nedan presenteras de tävlande bidragen med tillhörande artister. Observera att låttitlarna är enbart arbetstitlar. Det är inte sagt om bidragen står i startordning eller i en annan typ av ordning.

 

  1. Risto Samardziev & Vlatko Ilievski – ”North-South”
  2. Lena Zatkoska – ”Hello”
  3. Aleksandra Janeva – ”In Your World”
  4. Nade Talevska – ”I Know”
  5. Sanja Gjoshevska – ”I Want To Fly”
  6. Viktorija Loba – ”I’m Missing Someone Like You”
  7. Goran Naumovski & Sanja Kerkez – ”A Moment Without You”
  8. Lidija Kochovska & Marjan Stojanovski – ”Sunshine Through The Clouds”
  9. Vera Jankovikj – ”I Want To Fly”
  10. Evgenija Chanchalova – ”If I Don’t Love You”
  11. Daniel Kajmakoski – ”Perfect Storm”
  12. Tamara Todevska – ”Sinking Ship”
  13. Aleksandar Tarabunov & Toni Mihajlovski – ”Maria
  14. Dimitar Andonovski – ”Everything I Promised”
  15. Verica Pandilovska – ”Just For You”
  16. Sara Mejs – ”I Miss You Like Hell”
  17. Myatta – ”Deep Down Inside Me”
  18. Joce Panov – ”Neither ”L” Form Love”
  19. Aleksandra Mihova – ”Heart Keeps Memories”
  20. Nina Janeva – ”Blues”

 

Två välkända ESC-deltagare som tidigare har representerat Makedonien finns med i listan. Det är dels Tamara Todevska som representerade Makedonien år 2008 (tillsammans med Vrčak and Adrijan) med låten ”Let Me Love You”. De hamnade då på plats 10 i den semifinal som de tävlade i, men röstades inte vidare eftersom jurygrupperna det året valde Sveriges bidrag istället. Den andra deltagaren är Vlatko Ilievski som representerade Makedonien år 2011 med låten ”Rusinka”, som inte heller den tog sig vidare till finalen det året.

Uppdaterat 10 oktober: Enligt ESCBubbles.com har två bidrag fått nya artister. Det handlar om Tanja Carovska som har bytts ut mot Sara Mejs samt Saso Gigov-Gis som har bytts ut mot Nina Janeva.

I Eurovision 2014 var det Tijana Dapčević som tävlade för Makedonien men hon kvalificerade sig inte vidare till finalen. I övrigt har det gått ganska trögt för Makedonien som sedan år 2007 enbart gått till final vid ett tillfälle, nämligen 2012.