Höstnytt 2014, vecka 38

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Sista anmälningsdagen – 35 länder bekräftade

Idag den 15 september gick deadline för länder att anmäla sitt intresse för att delta i nästa års Eurovision i Wien. Hittills har totalt 35 länder sagt ja att vilja vara med, och i denna siffra ingår även en återkomst av Bosnien-Hercegovina och Cypern. Och nu också glädjande nyheter att även Bulgarien och Serbien vill vara med! Båda länderna avstod tävlan i våras på grund av ekonomiska svårigheter, men är alltså tillbaka. Även Israel har anmält sig trots att deras nationella TV-bolag kanske inte ens finns kvar 2015. Fortfarande saknas bekräftelser från Albanien, Moldavien, Polen, San Marino, Slovenien och Ukraina. Skulle dock dessa länder tillkomma och inga fler hoppar av blir det 41 länder i Wien 2015!

Trots att 15 september nu snart har passerats så är det fortfarande möjligt för EBU-länder att anmäla sig till tävlingen. Fram till den 10 oktober är anmälan öppen och det är efter det datumet som länder inte kan hoppa av utan att få ekonomiskt straff. Det kan vara värt att nämna att glädjenyheterna kring Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Israel och Serbien bara verkar vara preliminära anmälningar.

 

Melodifestivalen 2015 – sista chansen att skicka in bidrag

Imorgon tisdag den 16 september kl. 08:59 stänger SVT antagningen av bidrag till Melodifestivalen 2015. Vill du ta chansen och tävla ska du passa på och lämna in ditt bidrag nu. Är du etablerad låtskrivare (har haft musik utgiven sedan tidigare) skickar du bidraget/bidragen till Ordinarie tävlingen, annars skickar du till Allmänhetens tävling. Observera att inskickandet nu är stängt (uppdaterat 16/9).

 

687 inkomna bidrag i Dansk Melodi Grand Prix

Förra måndagen stängdes inskickningen av bidrag till Danmarks DMGP 2015 (Dansk Melodi Grand Prix). Totalt kunde DR registrera 687 bidrag, vilket var 185 bidrag färre mot 2014 års tävling, dock i ungefär samma mängd som det kom in under åren 2009-2013. Nu tar en urvalsjury över arbetet som ska välja ut totalt 6 bidrag från denna inskickning och sedan väljer DR själva ut 3-4 jokrar som kompletterar startfältet. Finalen hålls den 7 februari 2015 i Ålborg.

 

Ingen debut för Libanon

Höstnytt denna vecka avslutas med att berätta att Libanons nationella TV-bolag Télé Liban har meddelat till ESCToday.com att de tänker inte göra någon debut i 2015 års tävling. Libanon skulle ha varit med redan 2005, då med artisten Aline Lahoud och låten ”Quand tout s’enfuit”. Dock blev de sedan diskvalificerade då de inte tänkte visa Israels bidrag. EBU-reglerna säger klart och tydligt att alla tävlande länder måste visa upp samtliga tävlingsbidrag i bild och ljud. Libanon fick sedan tre års avstängning från ESC.