Ukraina deltar INTE i Eurovision 2015

EUROVISION 2015. Den 19 september kom det ukrainska nationella TV-bolaget NTU med det tråkiga beskedet att Ukraina inte kommer medverka i Wien. Detta på grund av den ekonomisk-politiska instabila situation som råder i landet.

Det är ett minst sagt tråkigt beskedet som har lämnats. Det har nog knappast undgått någon den konflikt som just nu pågår mellan Ukraina och Ryssland, och det är också med den anledningen som NTU väljer att lägga pengarna på annat än att delta i ESC i Wien i maj nästa år.

NTU gjorde på fredagen ett uttalande där man meddelar kort om händelsen. NTU har tvingats fokusera på det som är viktigt för public service-bolaget, och i detta ingår inte att tävla i ESC. Flera artister som har fått frågan om att få delta i ESC för Ukraina säger att det är viktigare att lägga ESC-pengarna på viktigare behov än ESC just nu. Därmed står det alltså klart att Ukraina för första gången hoppar av ESC efter 12 års tävlande i rad.

 

En av de mest framgångsrika Eurovisionländerna i modern tid

Ukraina deltog första gången år 2003 med Oleksandr Ponomaryovs ”Hasta la Vista”. Det blev då en mittenplacering för landet (14e av 26 tävlande). Året därpå tävlade istället Ruslana med låten ”Wild Dances” och tog hem segern direkt. Ukraina slog därmed Lettland i att ha vunnit ESC på kortast tid (ett år efter debuten). Därefter har det gått riktigt bra för Ukraina, även om en ny seger inte har kommit. Varje år har landet lyckats gå vidare till finalen och de år som de har varit tvungna att gå via semifinalen har de ändå alltid gått till final. Som sämst har de blivit nittonde (2005) i final. Utöver segern har det i final blivit två silverplatser och en tredjeplats. På tolv tävlande år har de varit på tiotoppen 8 gånger!

Ukraina har alltid bjudit på sig själva, inte minst med bidrag som ”Dancing Lasha Tumbai” (Verka Serduchka, 2007), ”Shady Lady” (Ani Lorak, 2008) och ”Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)” (Svetlana Loboda 2009) med flera.

 

Just nu: Antalet tävlande i Eurovision 2015

38 länder har anmält sig till Eurovision 2015, där åtminstone 34 av de 37 länder som deltog i våras kommer att delta 2015. Polen och San Marino har inte meddelat något om sitt eventuella fortsatta deltagande ännu. Dessutom är säkra uppgifter att Serbien återvänder till tävlingen igen samt preliminärt även Bosnien-Hercegovina och Bulgarien. Cypern återvänder 100% säkert. Fram till den 10 oktober kan anmälda länder dra tillbaka sin anmälan från Eurovision 2015 utan att få ekonomiskt straff från EBU.