Ungern väljer artist och bidrag till Eurovision 2015 genom A Dal

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ungern har nu bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2015 i Wien och likt de senaste åren kommer representanten att utses genom den nationella tävlingen A Dal.

Ungern debuterade i Eurovision 1994 och uppnådde då fjärde plats. Sedan dess har det inte gått så bra för landet som fram till i år hade en niondeplats år 2007 och en tiondeplats 2013 som bästa placering (utöver fjärdeplatsen på debutåret). I år, 2014, lyckades artisten András Kállay-Saunders’ låt ”Running” gå hela vägen till Eurovisionfinalen där han slutade på femte plats, Ungerns näst bästa placering någonsin. Ungerns nationella uttagning har sedan år 2012 varit uttagningen A Dal och så blir det även till Eurovision 2015.

MTVA har inte gått ut med någon information ännu om hur omfattande A Dal 2015 ska bli (om det likt 2014 blir tre heats och två semifinaler innan finalen hålls). Dock har MTVA släppt regelverket till tävlingen samt öppnat möjligheten för att kunna skicka in bidrag. Från nu 1 oktober och fram till den 15 november 2014 kan man skicka in bidrag.

 

Regelverket

Här nedan följer en sammanfattning av regelverket.

– Bidrag och artist måste följa EBU:s grundkriterier, vilket innebär dels att bidraget får inte ha varit offentligt spelad före den 1 september 2014, dels att låten inte får vara längre än 3 minuter och att den tävlande artisten som framför bidraget på scenen måste vara 16 år eller äldre.

– Enbart ungerska medborgare samt personer med ungerska som modersmål tillåts framföra bidragen på scenen. Däremot tillåts icke-ungerska medborgare att skicka in bidrag till tävlingen, så länge man gör detta tillsammans med ungerska medborgare. För både ungerska medborgare och icke-medborgare krävs att man ska ha haft musik utgiven sedan tidigare för att få skicka in bidrag.

– Ett tävlingsbidrag får framföras på valfritt språk, men MTVA ser helst att ungerska ska prioriteras. Om annat språk än ungerska väljs ska en översättning bifogas vid inskickandet.

– Tävlingsbidrag får inte innehålla några som helst politiska eller kommersiella texter och det är heller inte tillåtet att bidragen innehåller andra kränkande och nedvärderande ord samt inga svordomar tillåts.

– All sång (både huvudsång och körsång) måste framföras live. Musiken är dock förinspelad men inga övriga liveinstrument får förekomma på scenen annat än om det enbart används som rekvisita.

– Den artist/grupp som sedan vinner A Dal 2015 ska efter nationella finalens avslut och fram till Eurovision 2015 är avslutad ägna full tid åt att göra Ungerns framträdande i ESC så bra som möjligt. Vissa obligatoriska moment ingår i detta såsom att delta i av MTVA och EBU träffar. MTVA bestämmer också när artisten/gruppen ska befinna sig i Wien samt hur länge. Den som vinner ska också teckna ett licensavtal med EBU.

– MTVA har all beslutsrätt om artist, bidrag och tävlingsformen och kan närsomhelst diskvalificera artister och bidrag som eventuellt bryter mot tävlingsreglerna.