Julnytt 2014, vecka 49

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Schweiz finalister utses på söndag

Under hösten har Schweiz fyra nationella TV-bolag haft sina respektive uttagningar inför landets nationella final i januari. Totalt har 18 bidrag utsetts som nu på söndag ska framföras inför en jury i ”Expert Check”-rundan. ”Expert Check” kommer att streamas live under söndagen. Av de utvalda 18 bidragen får enbart sex stycken tävla i den nationella finalen. Följande bidrag har tagits ut till tävlan i ”Expert Check”:

 

SFR/RTR (tyskspråkiga)
Tre av dessa nio bidrag går till den nationella finalen:

  • Arbresha – “Same Stars”
  • Bubble Beatz feat. Sandra Wild – “Run”
  • Thierry Condor – “Open Heart Surgery”
  • Dahi – “Destiny”
  • Simon Hafner – “There Was a Yesterday”
  • Andy McSean – “Hey Now”
  • San Dii – “imagination”
  • Timebelle – “Singing About Love”
  • Tiziana – “Only Human”

 

RSI (italienskspråkiga)
Ett av dessa tre bidrag går till den nationella finalen:

 

RTS (franskspråkiga)
Två av dessa sex bidrag går till den nationella finalen:

  • Alenko – ”Vu D’En Haut”
  • Anach Cuan – ”Hurdy Gurdy Girls”
  • Célia – ”Letter To Myself”
  • Licia Chery – ”Fly”
  • Mélanie René – ”Time To Shine”
  • Shana Pearson – ”Kevlar Heart”

 

Danmark: Programledare utsedda

Den 7 februari nästa år avgörs det vem som får tävla för Danmark i ESC i Wien. Då avgörs nämligen Dansk Melodi Grand Prix 2015 i Gigantum Arena i Ålborg. Nu har DR utsett sina programledare för tävlingen och för andra året i rad är Jacob Riising (till höger på bilden) programledare, men denna gång har han med sig Esben Bjerre istället för Louise Wolff.

Till 2015 har DGMP fått en ny logga och dessutom sloganen ”Drømmen lever”.

 

Estland: Rekordmånga bidrag inskickade till Eesti Laul

Precis som Danmark håller Estland sin nationella final Eesti Laul i februari, nämligen den 21:a. Idag (1 december) kl 15.00 lokal tid stängde inskickandet av bidrag till tävlingen. Efter detta kunde det nationella TV-bolaget ERR registrera hela 219 inskickade bidrag – vilket är nytt rekord för tävlingen.

Nu kommer ERR tillsätta en urvalsjury som ska välja ut 20 tävlingsbidrag. Redan på nu på fredag (den 5:e december) kommer beskedet vilka bidrag som ska tävla.

Eesti Laul 2015 kommer att bestå av två semifinaler den 7:e och 14:e februari och sedan en final den 21:a februari. Tio bidrag tävlar i respektive semifinal där de fem populäraste bidragen per semifinal går till finalen. I finalen delar tittarna och jurygrupper halva makten vardera, där 10 finalbidrag blir 3 bidrag i en avgörande omgång. I den röstningsomgången avgör sedan tittarna helt och hållet vem som ska få åka till Wien och tävla för Estland.

 

Israel: Next Star avgör israeliska representanten till Wien

Så sent som den 13 november kunde Israels nationella TV-bolag bekräfta landets deltagande i Wien. Nu står det också klart att landets artist och bidrag kommer att väljas genom den israeliska talangtävlingen The Next Star. Programmet är upplagt lite som The Voice, där artisten sjunger bakom en skärm och sedan får publiken och en jury rösta beroende på hur bra de tycker artisten är. De artister som har fått en viss procent går sedan vidare till nästa steg. Tävlingen drar igång den 9 december men det är oklart när finalen hålls. En av programmets jurymedlemmar kommer att vara Harel Skaat, som tävlade för Israel 2010 med låten ”Milim”.

 

Nederländska Eurovisionartister går för guld

Under sommaren och hösten har det gått mycket bra för de två senaste nederländska ESC-artisterna Anouk och The Common Linnets. Den senare har släppt efter sitt albumsläpp i Österrike har lyckats uppnå platinastatus där, och den forna Common Linnets-medlemmen Waylon har precis vunnit Herman Brood Award i Nederländerna, vilket är ett mycket fint pris man kan vinna som artist. Även för Anouk går det mycket bra som nu med sitt album ”Paradise And Back Again” ligger etta på nederländska albumtoppen.

Efter att Nederländerna misslyckade att ta sig till ESC-finalen 2004-2012 gjorde landet en rejäl uppryckning 2013 då de blev nia i finalen och sedan i våras fick landet en andraplacering vilket var den bästa placeringen på 39 år.

 

Austrian Airlines blir Eurovisionsponsor

Som vanligt inför Eurovision Song Contest är sponsorjakten i full gång. Nu har det österrikiska flygbolaget Austrian Airlines blivit en av sponsorerna. Flygbolaget grundades 1957 och flyger idag till över 120 destinationer. De är medlemmar i Star Alliance. För de som ska se Eurovision på plats i Wien i maj kommer nog gissningvis en hel del flygresor göras med detta flygbolag.

Flygresa från Stockholm tar ca 2,5 timme och kostar (idag) mellan 1000-4000 kronor per resa. Priset är beräknat med utresa söndagen den 10 maj (dagen före repetitionerna börjar) och hemresa söndagen den 24 maj (dagen efter finalen är slut).

 

Eurovisionfinalen 2014 prisat i Ondas Award

Eurovisionfinalen 2014 blev i årets upplaga av den spanska tävlingen Ondas Award prisad i kategorin ”TV Award-international”. Ondas Award har funnits sedan 1954 och får in bidrag från mer än 20 länder årligen. Priset togs emot av bl.a. exekutiva producenten Pernille Gaardbo och ”Head of Show” Jan Lagermand Lundme.

 

ESC-Panelens julkalender

Nu börjar julen närma sig med stormsteg!

Som kanske har märkts hade panelens julkalender premiär idag. Under hela december månad kommer du kunna läsa om Österrikes samtliga 47 representanter i Eurovision Song Contest, från början till nu. Under december tar vi tempen på detta i vår nya serie ”Vägen till Wien”.