Julnytt 2014, vecka 50

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Följande tävlar i Schweiz nationella final

Under hösten har Schweiz uttagning pågått där de fyra nationella TV-bolagen (SRF/RTR, RTS och RSI) har haft egna uttagningar för att utse sina representanter. På söndagen tog en expertjury vid som fick lyssna igenom totalt 18 bidrag och som nu har valt ut 6 stycken (3 från SRF/RTR, 2 från RTS och 1 från RSI):

Den nationella finalen hålls i Kreuzlingen den 31 januari. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och telefonröstning.

 

Georgien väljer artist & bidrag genom en nationell final

I januari håller georgisk TV en mindre nationell final för att utse sin representant till Eurovision 2015. TV-bolaget GPB i Georgien har nu släppt mer information om hur uttagningen ska gå till.

Efter att ha valt artist och bidrag internt till Eurovision 2014 har nu Georgiens nationella TV-bolag GPB beslutat att arrangera en nationell final för att utse landets representant till Eurovision 2015. Senast GPB valde sin artist och låt på ett sådant sätt var år 2012 (då Anri Jokhadze vann med låten ”I’m a Joker”). Den 14 januari 2015 sänds finalen.

GPB har nu gått ut med en inbjudan till georgiska artister och låtskrivare att skicka in bidrag till tävlingen. Deadline är den 20 december (om 17 dagar, snabba bud med andra ord). Sedan kommer en expertjury ta vid som bestämmer vilka artister och låtar som ska få tävla. Hur många artister/bidrag som väljs ut är inte bestämt/avslöjat.

I den nationella finalen den 14 januari kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till internationella jurygrupper och tv-tittarna att rösta fram en vinnare.

 

Grekland får delta i ESC 2015

Greklands ESC-deltagande till 2015 hängde på en skör tråd men nu är det bestämt att Grekland får delta. NERIT (Greklands tv-bolag som ansvarar för uttagningen av Greklands bidrag till ESC) som inte var medlem i EBU (European Broadcasting Union) fick till slut sitt medlemskap bekräftat. 2014 fick Grekland dispans att vara med i EBU men inför 2015 års tävling var det hårdare regler.

Grekland är ett av de mest framgångsrika länderna i ESC under 2000-talet med en vinst 2005 och tre stycken bronsplatser. Den senaste bronsplatsen kom 2008 med låten ”Secret Combination” som framfördes av Kalomira. 2014 hamnade Freaky Fortune feat. RiskyKidd på tjugonde plats i finalen, vilket är Greklands sämsta placering sedan 1998.

 

På torsdag avslöjas Nederländernas låt

Nu på torsdag är det dags, då släpps den låt som Nederländernas artist Trijntje Oosterhuis ska tävla med i ESC 2015. Låten släpps i radioprogrammet Gouden Uren. Sändningen börjar klockan 9:00 på NPO Radio 2 Det är Anouk som har skrivit låten och hon känner vi igen från 2013 års tävling då hon framförde Nederländernas bidrag som slutade på en 9:e plats i Malmö. Nederländerna slutade på andra plats i ESC 2014 med låten ”Calm After The Storm”, som framfördes av gruppen The Common Linnets.

 

Urvalsjuryn till Melodifestivalen 2015

Efter att bidragen till Melodifestivalen 2015 nu har presenterats har SVT också gått ut med infon om vilka personer som satt i urvalsjuryn. Urvalsjuryn valde ut halva startfältet (13 bidrag samt bidraget från Allmänhetens tävling). Här är alla deltagare som satt med i urvalsjuryn:

 

  • Ordförande: Samuel Andersson, 26 år, tävlingsansvarig Melodifestivalen 2015
  • Patrcia Axelsson, 30 år, lärare låg- och mellanstadium
  • Edward af Sillén, 32 år, manusförfattare och regissör
  • Kerstin Behrendtz, 64 år, musikredaktör SR P4
  • Pär Björkdahl, 31 år, psykolog
  • Maria Ericson, 28 år, artistansvarig Allsång på Skansen och innehållskoordinator Melodifestivalen 2015
  • Karin Gunnarsson, 38 år, musikredaktör SR P3
  • Sacha Jean-Baptiste, 29 år, koreograf
  • Rickard Keilor, 43 år , programchef SBS Radio
  • Joel Landegren, 17 år, studerande
  • Lina Landström, 20 år, lärarvikarie och PT
  • Therese Rajaniemi, 48 år, inköpschef
  • Nathalie Rosenberg, 32 år, dansare
  • Jonas Sahlberg, 50 år, rektor
  • Robert Sehlberg, 45 år, musikchef MTG Radio
  • Christel Tholse Willers, 43 år, chef Melodifestivalen

 

Fakta om juryn:

Totalt satt 16 personer i juryn: 7 män i åldrarna 17-50 år (snittålder: 35 år) och 9 kvinnor i åldrarna 20-64 år (snittålder: 37 år). Snittåldern för hela juryn var 36 år. Hälften av juryn jobbar yrkesverksamt med/inom musikbranschen (som manusförfattare, musikchef och musikredaktör), den andra hälften bestod av lekmän/allmänhet (dansare, inköpschef, koreograf, lärare, psykolog, rektor samt en studerande).

Tre personer som annars är med i Melodifestivalsredaktionen ingick i juryn: Samuel Andersson (tävlingsansvarige), Christel Tholse Willers (Melodifestivalens chef) samt Maria Ericson (innehållskoordinator). Dessutom fanns både SBS Radios programchef Rickard Keilor och MTG Radios musikchef Robert Sehlberg representerade i juryn.

 

Albanien presenterar startordningen till Festivali i Këngës

Albanien som har sin uttagning efter jul släppte i dagarna startordningen till de två semifinalerna den 26 och 27 december. Redan den 28 december hålls finalen där 18 bidrag tävlar om segern. Så här ser ordningen ut:

 

Semi-final 1 (26 December)

  1. Enver Petrovci – ”Te vrane bukuri”
  2. Revolt Klan – ”Me mungon”
  3. Julian Gjojdeshi – ”Himn jetes”
  4. Florent Abrashi & Sigi Bastri – ”Eklips mbi oqean”
  5. Mersela Cibukaj – ”Smuj”
  6. Saimir Braho – ”Kristal”
  7. Kladi Musabelliu – ”Vetem te ti besoj”
  8. Erga Halilaj – ”Ti sme njeh”
  9. Besjana Mehmeti & Shkodran Tolaj – ”Keshtjella”
  10. Kozma Dushi – ”Kenga jeta jone”
  11. Lindita Halimi – ”S’te fal”
  12. Gr. Offchestra – ”Bajram”
  13. Venera Lumani – ”Dua te jetoj”

 

Semifinal 2 (27 december)

  1. Jozefina Simoni – ”Mendje trazi”
  2. Altin Goci – ”Rock dhe per gjithe jeten”
  3. Bojken Lako Band – ”Te ndjej”
  4. Elhaida Dani – ”Te kerkoj”
  5. Kelly – ”Nese ti do”
  6. Rezarta Smaja – ”Vetem ti”
  7. Gr. Aurora – ”Maria”
  8. Ana Gramo – ”Ne Koma”
  9. Mjellma Berisha – ”Sot jetoj”
  10. Emi Bogdo – ”Nje femer”
  11. Agim Poshka – ”Ne rrugen tone”
  12. Enxhi & Xhejn Kumrija – ”Njeri”
  13. Gjergj Leka – ”Himn”

 

Serbiens första artist på söndag

Den 14:e december anordnar Serbiens nationella TV-bolag RTS en final där en artist vinner en plats till den riktiga nationella finalen senare i vår. Under november gjorde låtskrivaren Vladimir Graic tillsammans med sitt team bestående av Ilić Ilke, Leontina Vukomanović och Aleksandar Kobac en turné runt i Serbien där man sökte efter sångtalanger. Totalt inkom över 300 artistförslag, en lista som sedan drogs ned till 30 namn och som nu ska bli 10 stycken inför finalen den 14 december. Den som vinner finalen kommer att få ett tävlingsbidrag skrivet av Vladimir Graic. Han kommer sedan att skriva ytterligare två låtar till två artister som bjuds in internt av RTS.

Serbien har varit med i Eurovision som eget land sedan 2007 då de vann med låten ”Molitva” (en låt som Vladimir Graic komponerade). Landet har också ställt upp med artister som Serbien & Montenegro och Jugoslavien.

 

Dags för Cyperns uttagning

Under söndagen inleddes Cyperns nationella uttagning med det första av sju auditionprogram. Totalt är det 55 artister som ska medverka där de tävlar om 20 platser till en kvartsfinal. Av dessa 20 går sedan hälften vidare till en semifinal där en jury slutligen avgör 6 stycken finalister. Finalen hålls den 1 februari 2015 och där delas makten till 50% mellan det cypriotiska folket och en jury. När det återstår 20 artister kommer juryn spetsas till med bland annat Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos.

Auditionprogrammen sänds varje söndag där fyra artister tar sig vidare till nästa omgång. Under gårdagens första program tog sig följande artister med tillhörande bidrag vidare:

  • Eva Diva – ”Come and fight for freedom”
  • Aimily Charalampous – ”Right in”
  • Iosif Charalampous – ”I wanna dance (I say tempo)”
  • Maria Evangelou – ”Still”

ESC-Panelen kommer under veckorna framöver följa Cyperns uttagning med stor förväntan!

 

Mer än 550 ansökningar (hittills) om att bli tyskt wildcard

I början av mars nästa år håller Tyskland sin uttagning ”The next Lena”. Nu kan man söka in och tävla om att bli wildcard i den nationella finalen. Till och med den 9:e januari kan du skicka in ditt bidrag. Sedan kommer tio bidrag att tävla den 19:e februari i Hamburg om en plats till den stora finalen. Den stora finalen kommer att hållas i Hannover den 5:e mars. Både wildcardtävlingen och den nationella finalen programleds av Barbara Schöneberger.

Tyskland har sedan sin vinst 2010, haft en 8:e plats med låten ”Standing Still” som bästa placering, artisten var Roman Lob. Kommer denna placering slås 2015?

Som ett av ”Big Five”-länderna slipper Tyskland kvala genom semifinalerna.