Julnytt 2014, vecka 51

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

ESC-biljetter till försäljning: första rundan

På måndagsmorgonen, rättare sagt klockan 09:00, så släpptes biljetterna till ESC 2015.Totalt sätt kommer drygt 100 000 biljetter säljas vilka fördelas på nio shower. Förutom tre direktsändningar (semifinalerna och finalen) erbjuder varje semifinal samt finalen två genrep. Prisklasserna varierar mellan allt från 18 euro till 390 euro (cirka 150 kr till 2700 kr) och detta beroende på om det är repetioner eller om det är de tv-sända showerna. Biljetter släpps via ORF:s biljettpartner Oeticket (http://www.oeticket.com/) samt via arenan Wiener Stadthalle.

Vid första biljettsläppet idag släpptes enbart 25% av biljetterna. Efter 20 minuter hade dessa sålt slut. En ytterligare omgång biljetter släpps i januari, exakt datum har inte meddelats. Gissningsvis lär det bli i samband med semifinalslottningen den 26 januari. Till 2014 års ESC släppte DR sitt andra biljettsläpp när det stod klart vilka länder som skulle tävla i respektive semifinal.

Eurovisionveckan med genrep och direktsändningar pågår mellan den 18-23 maj 2015. Veckan före, den 11-17 maj kommer de tävlande länderna få göra enskilda scenrepetitioner.

ORF har inte gett några skisser på hur scenen ska se ut eller var Green Room ska vara, däremot finns en plankarta över hur scenen kommer att stå i förhållande till åskådarna. För tredje året i rad kommer parkettplatserna vara ståplatser och det kommer bara finnas läktarplatser längs med långsidorna, i alla fall enligt den skiss som finns nu. Ca 15 000 personer per föreställning kommer kunna vara på plats i arenan.

 

Serbiens två första artister klara

Under söndagen hölls en nationell final i Serbien som avgjorde inte bara en utan hela två artister som ska få tävla i den nationella finalen i februari. Ursprungligen skulle endast en få gå vidare, men efter att juryn beståendes av Vladimir Graić, Leontina Vukomanović, Aleksandar Kobac och Dragan Ilić hade sagt sitt blev det två artister som vann. De två vinnarna blev Goga Stanić och Danica Krstić.

Serbien valde att avstå ESC 2014 av ekonomiska skäl, men sände ändå hela tävlingen och hade en kommentator på plats. I slutet av oktober meddelade dock det Serbiska nationella TV-bolaget RTS att Serbien skulle återvända till ESC 2015 i Wien. Det sades då att Vladimir Graić, låtskrivaren till Serbiens hittills enda Eurovisionvinnarlåt ”Molitva”, kommer att skriva tre bidrag (kanske nu fyra bidrag) till en nationell final i februari 2015. En artist skulle utses via en talangrunda och två artister skulle bjudas in av RTS. Nu blir det kanske hela fyra artister i finalen.

 

Cypern: resultat audition 2

På söndagen tävlade ytterligare 8 artister i Cyperns nationella uttagning. Under sju auditionprogram som sänds varje söndag tävlar mellan 7-8 artister av de totalt 55 som blivit uttagna i en första omgång. En fyramannajury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou and Tasos Trifonos röstar sedan fram vilka de anser ska gå vidare till semifinalsrundorna i januari.

Varje artist får i detta läge framföra två låtar; först en coverlåt på en tidigare Eurovisionlåt och sedan framförs det bidrag som togs ut med artisten inför uttagningen.Efter varje artists framträdande röstar jurymedlemmarna och de artister som får minst 3 ja-röster går vidare, övriga åker ut. Följande lyckades gå vidare denna gång:

  • Christina Tselepou
  • Valence
  • Pieros Kezou
  • Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanous
  • Ioanna Protopapa

 

Startordningen för Estlands semifinaler

Estlands nationella TV-bolag ERR presenterar nu startordningen för Eesti Lauls semifinaler (Eesti Laul är Estlands motsvarighet till Melodifestivalen). Finalen kommer att hållas den 21:a februari och då tävlar tio bidrag, fem från vardera semifinal om en plats i Wien. 2014 gick det sämre då Tanja med låten ”Amazing” inte lyckades ta sig till final. Så här ser startordningen ut:

 

Semifinal 1 (7 februari)

  1. Karl-Erik Taukar – ”Päev korraga”
  2. Miina – ”Kohvitassi lugu”
  3. The Blurry Lane – ”Exceptional”
  4. Liis Lemsalu & Egert Milder – ”Hold on”
  5. Airi Vipulkumar Kansar – ”Saatuse laul”
  6. Maia Vahtramäe – ”Üle vesihalli taeva”
  7. Robin Juhkental & The Big Bangers – ”Troubles”
  8. Elephants From Neptune – ”Unriddle me”
  9. Elisa Kolk – ”Superlove”
  10. Bluestocking – ”Kordumatu”

 

Semifinal 2 (14 februari)

  1. Wilhelm – ”Light up your mind”
  2. Kruuv – ”Tiiu talu tütreke”
  3. Demie feat. Janice – ”Kuum”
  4. NimmerSchmidt – ”Kellega ma tutvusin?”
  5. Elina Born & Stig Rästa – ”Goodbye to yesterday”
  6. Daniel Levi – ”Burning lights”
  7. Triin Niitoja & John4 – ”This is our choice”
  8. Kali Briis Band – ”Idiot”
  9. Luisa Värk – ”Minu päike”
  10. Mari – ”Kolm päeva tagasi”

 

Startordningen för Vitrysslands final

Vitryssland som har sin final den 26:e december har släppt vilka som ska vara med. Folket och juryn har 50% av makten vardera. 2014 var det Teo med låten ”Chesecake” som representerade Vitryssland. Teo slutade på 16:e i finalen. Så här ser ordningen ut:

  1. NAPOLIMy dreams
  2. LisAngel
  3. Daria Love is my colour
  4. GuneshI believe in a miracle
  5. Yana Butskevich & MuzzartTolko tantsuy
  6. Valeria SadovskayaSummer love
  7. RostanyElectric toys
  8. JanetteSupernova
  9. Alexy GrossStand as one
  10. MilkiAccent
  11. Uzari & Maimuna Time
  12. BeatrisFighter
  13. Vitaly VoronkoDrive
  14. Anastasia MalashkevichDon’t save my name
  15. Tasha OdiGiving up on your love