Panelens julkalender 2014: Vägen till Wien – Lucka 17

JULKALENDER. Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 17 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1994 och 1995.

 

1994: Petra Frey

Petra Frey, eller Petra Kauch som hon hette då hon föddes, föddes den 27 juni 1978 i Wattens, en liten stad utanför Innsbruck i Österrike. Hon är en av Österrikes populäraste sångare och musiker, och hon kan ofta påträffas på både tv och radio. 1993, då hon var 15 år, släppte hon sitt debutalbum, och efter det har hennes karriär och album-utgivning bara banat framåt!

Den 30 april 1994 utspelade sig finalen i Eurovision Song Contest i Dublin. Hela 25 bidrag deltog, och Petra Frey deltog med låten ”Für den Frieden der Welt” (musik av Alfons Weindorf, medan Karl & Johann Brunner stod för texten) som 20:e artist under kvällen. Då röstningen var klar, stod det klart att Petra Frey kom på en 17:e plats. Inte någon särskilt bra placering direkt…. Nämnvärt är att detta är det första året man kunde se poängutdelarna i bild, istället för att endast höra dem som de varit alla andra år före detta.

Trots den ganska dåliga placeringen i Eurovisionen, valde hon att inte ge upp drömmen om att få vinna den ärofyllda tävlingen. Hon deltog i de österrikiska uttagningarna både år 2003 och 2011, men ingen vinst fanns där att hämta. 2003 blev hon tvåa, och 2011 kom hon inte ens vidare till de ”riktiga” uttagningarna, utan föll ut i den internetbaserade semifinalen. Dock så har hon gett ut massvis med album. Hela 12 album, varav det senaste kom ut 2011, och dessutom har hon kompletterat det med 5 samlingsalbum.

 

1995: Stella Jones

Stella Jones är född 1971 i Västberlin, med namnet Stellisa Zacher. Hon var inte sen med sin musikaliska premiär, redan som femåring började hon spela piano. En stort skäl till hennes tidiga debut är nog hennes föräldrar, då hennes mor är artist och hennes far trumpetist. År 1977 flyttade hon till Wien, där hon uppträdde på olika jazzklubbar tillsammans med sin mor. Dessutom tog hon plats på Wiens musikalscener, då hon spelat i uppsättningar av t.ex Rent och Jesus Christ Superstar.

23 tävlande länder deltog i Eurovision Song Contest 1995, en av dem var Österrike med Stella Jones och låten ”Die Welt dreht sich verkehrt”, som var gjord av Mischa Krausz. Som artist nummer 8 ut i tävlingen hade hon mycket tid att, efter sitt uppträdande, vänta på resultaten, som möjligtvis skulle ta henne till en andra vinst för Österrike i tävlingen. Så väl gick det inte, hon placerade sig på en 13:e plats, med 67 poäng, endast en poäng ifrån en tolfte plats.

Samma år som hon deltog i Eurovisionen gav hon ut sitt debutalbum. Dessutom har man kunnat se henne i Eurovisionen en gång till: 1996 deltog hon i gospelkören bakom George Nussbaumer, och det kommer du kunna läsa mer om i nästa lucka. Sammanlagt tre album har hon gett ut, det senaste år 2012.