Panelens julkalender 2014: Vägen till Wien – Lucka 4

JULKALENDER. Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 4 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag år 1963.

 

1963: Carmela Corren

Dagens sångerska, Carmela Corren, föddes den 13 februari 1938 i Tel Aviv. Som liten drömde hon om att kunna bli en dansös, men efter en allvarligare olycka ändrade hon på sina drömmar till att bli en sångerska, eftersom det där med dansandet inte skulle vara möjligt. År 1956 upptäcktes hon av den amerikanske producenten Ed Sullivan. Hon blev tillfrågad av att komma med till New York för att uppträda på hans show. I början av 60-talet blev hon känd bland den tyska och österrikiska publiken.

År 1963 deltog hon då i Eurovisionen, och representerade Österrike med sången ”Vielleicht Geschieht Ein Wunder”. Musiken till sången är komponerad av Erwin Halletz, och texten är skriven av Peter Wehle. Majoriteten av låten framfördes på tyska, men en vers i låten sjöngs på engelska. Under Eurovisionskvällen framfördes låten med startnummer 4, mitt emellan Tyskland och Norge. I slutet av kvällen hade låten fått 16 poäng, vilket ledde till en sjunde placering av de 16 låtar som framfördes under kvällen.

Efter Eurovisionen gavs fler olika versioner ut av låten, på fler olika språk. Carmela Corren själv deltog i fler tv-serier och filmer efter Eurovisionen. Mellan åren 1966 och 1970 var hon gift med producenten Horst Geiger, och nu är hon pensionerad och bor i Florida.