Panelens julkalender 2014: Vägen till Wien – Lucka 7

JULKALENDER. Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 7 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1971 och 1972.

 

1971: Marianne Mendt

Marianne Mendt, eller Marianne Krupicka som hon hette då hon föddes, föddes den 29 september 1945 i Wien, alltså nästa års värdstad. Förutom att Marianne Mendt är utbildad jazz-sångare, så som många av de senaste års representanter, spelar hon också bas. Både som sångare och basist har hon uppträtt och turnerat kring Europa och Österrike.

ORF, det nationella tv-bolaget i Österrike, valde ut Marianne Mendt att representera landet i den 16:e upplagan av Eurovision Song Contest, med låten ”Musik”. Låtens text är gjord av Manuel Rigoni och musiken skriven av Richard Schönherz. Hon var först ut under kvällen, så väntan på resultatet var lång. Om det nu egentligen var lönt att vänta så länge kan man ju fråga sig, eftersom hon placerade sig på en 16:e plats av 18 deltagande länder, med 66 poäng.

Även i denna dag håller Marianne Mendt på med musik och uppträder land och rike runt. Dessutom har hon lärt sig att kombinera sång och teater mycket väl, och hon har deltagit i ett flertal musikaler och teaterframträdanden på Wiens teaterscener.

 

 

1972: Milestones

Bandet Milestones bildades 1968, så de har alltså inte en så hemskt lång historia före Eurovisionen. Bandet spelade främst låtar inom genren rock. Bandet bestod i grundningsskede av Beatrix Neundlinger, Günter Grosslercher, Robert Unterweger och Rudi Tinsobin. 1970 gav de ut sitt första album. Bara något år efter det hoppade Unterweger och Tinsobin av bandet, men de ersattes relativt snabbt av Norbert Niedermeyer och Christian Kolonovits.

År 1972 valdes bandet ut av ORF att representera landet i det årets upplaga av Eurovision Song Contest. Låten de deltog med hette ”Falter im Wind”, och de uppträdde som elfte tävlande artist av sammanlagt 18. I slutet av kvällen stod det klart att Österrike skulle ta sin tredje bästa placering någonsin genom tiderna. En femte plats med 100 poäng blev slutsaldot för kvällen. Musiken är skriven av Richard Schönherz och Manuel Rigoni, medan Heinz Rudolf Unger har gjort texten till låten.

Efter eurovisionen hann bandet ge ut ett andra album, 1973. Efter det började bandet falla ihop, och 1975 var Milestones bara historia. Olika bandmedlemmar kom dock att dyka upp senare igen i tävlingen, då som medlemmar i diverse olika band.