Vinternytt 2014, vecka 1

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Så här röstade juryn & tittarna i JESC 2014

Nu i mellandagarna släppte EBU det fullständiga resultatet för hur juryerna respektive tittarna röstade under Junior ESC 2014. Det har gått drygt en månad sedan denna tävling avgjordes, som vanns av debuterande Italien. Det är vissa skillnader i juryresultatet kontra tittarresultatet, bl.a. ansåg juryerna att Italien skulle ha vunnit medan tittarna satte denna låt först på fjärde plats. Tittarna hade hellre sett Bulgarien segra. Sverige, som slutade tredje sist i totalläget, hamnade elva hos juryn och femtonde hos tittarna. I tabellen nedan syns de splittrade resultaten (individuella resultat finns här):

Juryerna:

  1. Italien – 143p
  2. Armenien – 114p
  3. Malta – 113p
  4. Bulgarien – 86p
  5. Cypern – 73p
  6. Ryssland – 72p
  7. Serbien – 65p
  8. Vitryssland – 62p
  9. Nederländerna – 44p
  10. Georgien – 44p
  11. Sverige – 39p
  12. Ukraina – 24p
  13. Montenegro – 21p
  14. Slovenien – 14p
  15. San Marino – 11p
  16. Kroatien – 3p

Tittarna:

  1. Bulgarien – 143p
  2. Armenien – 124p
  3. Ukraina – 100p
  4. Italien – 100p
  5. Ryssland – 89p
  6. Nederländerna – 69p
  7. Malta – 64p
  8. Vitryssland – 58p
  9. Cypern – 42p
  10. Georgien – 41p
  11. Slovenien – 39p
  12. Serbien – 34p
  13. San Marino – 11p
  14. Montenegro – 10p
  15. Sverige – 3p
  16. Kroatien – 1p

 

Cypern: Resultatet av fjärde auditionprogrammet

Under söndagen sändes det fjärde (av sju) auditionprogrammet i Cyperns ESC-uttagning, som avgjorde ytterligare artister som får gå vidare i tävlingen. Likt tidigare veckor är det en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifonos som bedömer artisterna. 10 artister tävlade i det tredje auditionprogrammet där varje artist dels fick framföra sitt tävlingsbidrag samt en tidigare Eurovisionlåt. Varje jurymedlem röstade sedan antingen ja eller nej och fick artisten minst två ja-röster skickades artisten vidare till nästa omgång kallad ”Eurochallange”. Följande gick vidare:

 

  • – Minus One
  • – Giannis Karagiannis

 

Utöver de två artisterna ovan är följande artister vidare till Eurochallange (sedan auditionprogram 1-3):

 

  • – Charalambos “Luna” Iosif
  • – Christina Tselepou
  • – Christos Rialas
  • – Doody
  • – Eleni Irakleus
  • – Emily Charalambous
  • – Eva Diva
  • – Ioanna Protopapa
  • – Maria Evangelou
  • – Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus
  • – Nearchos Evangelou & Charis Savva
  • – Pieros Kezou
  • – Valence

 

Georgiska bidrag och musikvideos denna vecka

Strax före jul presenterade Georgiens nationella TV-bolag GPB de fem artisterna vilka består av fyra soloartister och en musikgrupp: Misha Sulukhia, Nina Sublatti, Eter Beriashvili, ”Niutone” Band och Edvard Meison. Respektive artists tävlingsbidrag presenteras på nyårsafton, och på nyårsdagen kommer musikvideos att publiceras, så att tittare och fans kan ta del av bidragen i förväg. Finalen är planerad att sändas i januari 2015.

 

Adjö 2014, välkommen 2015!

Under julhelgen har det varit ganska lugnt på ESC-fronten. Det har förvisso varit två nationella finaler i Vitryssland och i Albanien, men i övrigt ganska så lugnt.

Det har således blivit dags för både panelen och för andra att sammanfatta 2014. Vi gör detta genom två årskrönikor som dyker upp imorgon tisdag och på onsdag. Läs gärna dem och blicka tillbaka till den sköna våren 2014 🙂

Inför 2014 års bokslut kan vi notera att det har varit en riktig högsäsong för Eurovision trots att det är fem månader kvar till ESC börjar. I princip alla länder som ska delta har sagt något eller helt hur de ska välja artist och bidrag och för några är detta redan helt färdigt (fem tävlingsländer avgjort artist och bidrag och ytterligare tre har bestämt artist men inte låt). Redan i januari är det nationell final i såväl Georgien som Schweiz och dessutom semifinalslottning. Sedan lägger ESC-säsongen i en högre växel, främst i februari och mars med många nationella uttagningar och finaler.

ESC-Panelen är med hela säsongen och ger dig senaste nytt om såväl ESC i helhet som för varje tävlande land! Under kommande år fyller ESC 60 år och det ska vi såklart uppmärksamma. Hur detta ser ut, ja, det får du se i vår…

 

Panelen vill med detta önska ett gott nytt år så ses vi igen 2015!

PS. Nyheterna i denna form fortsätter att publiceras varje vecka hela våren ut.