Här är startfältet till Islands Söngvakeppnin 2015

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu har isländska TV-bolaget RÚV meddelat vilka 12 tävlande man har valt ut till sin uttagning Söngvakeppnin. Den första semifinalen sänds om bara några veckor, den 31 januari närmare bestämt.

 

Startfältet

Följande 12 bidrag ska tävla (dessa står i bokstavsordning efter artist):

  1. Bjarni Lárus Hall – ”Brotið gler”
  2. Björn og félagar – ”Piltur og stúlka”
  3. CADEM – ”Fyrir alla”
  4. Elín Sif Halldórsdóttir – ”Í kvöld”
  5. Erna Hrönn Ólafsdóttir – ”Myrkrið hljótt”
  6. Friðrik Dór – ”Í síðasta skipti”
  7. Haukur Heiðar Hauksson – ”Milljón augnablik”
  8. HINEMOA – ”Þú leitar líka að mér”
  9. María Ólafsdóttir – ”Lítil skref”
  10. Regína Ósk – ”Aldrei of seint”
  11. Stefanía Svavarsdóttir – ”Ást eitt augnablik”
  12. SUNDAY – ”Fjaðrir”

 

Återkommande artister

I startfältet återfinns flera välkända namn som tävlat tidigare i Söngvakeppnin och som dessutom tävlar även Regína Ósk i startfältet som bland annat deltog för Island i Eurovision 2008. Då tävlade hon under tillsammans med Friðrik Ómar under duonamnet Euroband med låten ”This Is My Life” 2008. Låten slutade på fjortonde plats i den Eurovisionfinalen. Regína deltog även i Islands ESC-uttagning 2012 med låten ”Hjartað Brennur” som slutade oplacerad i finalen. Hon har förutom sin egen tävlan varit körsångerska till Islands Eurovisionbidrag åren 2001, 2003 och 2005.

Bland de återkommande artisterna hittas även Erna Hrönn Ólafsdóttir som deltog i Söngvakeppnin 2011 (med låten ”Ástin mín eina” som slutade oplacerad i finalen) och 2013 (med låten ”Augnablik” som slutade oplacerad i en semifinal). Hon har precis som Regína Ósk varit bakgrundsångerska i Eurovision, vilket skedde år 2010.
Stefanía Svavarsdóttir deltog 2013 med låten ”Til þín’”.

En notering kan också göras att Daníel Óliver, som är en av medlemmarna i gruppen CADEM, är bosatt i Sverige.

 

 

Hur har processen gått till?

Under september och oktober förra året tog det nationella TV-bolaget RÚV emot bidrag. För att få skicka in bidrag krävdes helt eller delvis isländskt medborgarskap, även om samarbeten med utländska låtskrivare tilläts i vissa fall. Som kompositör fick man max delta med två bidrag, men som textförfattare obegränsat antal bidrag. Totalt skickades det in 258 bidrag. Dessa granskades och slutligen valdes tävlingsbidragen ut. Till skillnad mot förra årets uttagning är det tolv bidrag istället för tio som tävlar i grundomgångarna, men det är inte sagt hur många av dessa som sedan röstas vidare till finalen den 14 februari. På torsdagen presenterades vilka bidrag som har tagits ut till tävlan.

Tävlingsbidragen som valts ut kommer nu att delas upp i två halvor, där hälften tävlar i den första semifinalen den 31 januari och den andra hälften den 7 februari. Det är okänt hur många bidrag som från respektive semifinal röstas vidare till finalen den 14 februari.