Vinternytt 2015, vecka 4

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Felix lämnar ESC-Panelen

Inför säsongen 2015 har Felix valt att lämna ESC-Panelen efter ett flertal säsonger (åren 2011, 2013 och 2014). Vi tycker det är mycket tråkigt men vi vill passa på att tacka Felix för hans engagemang och vi önskar lycka till i framtiden.

 

Cypern: resultat av första Eurochallange-omgången

Efter sex stycken auditionprogram där 20 artister gick vidare gick Cyperns uttagning över till sina semifinalheats, här kallad Eurochallange. De tävlande artisterna framförde var och en sitt Eurovisionbidrag och sedan fick programmets jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifono samt från nu även Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos rösta. De 10 bidragen som juryn gav högst poäng till gick sedan vidare till Eurochallange andra semifinal.

De 20 tävlande bidragen listas nedan i tävlingsordning. De som är fetmarkerade gick vidare till andra omgången:

  1. Emily Haralambous – ”Right In”
  2. Doody – ”Magic”
  3. Nearchos Evangelou & Charis Savva – ”Dila Den Agapo”
  4. Christos Rialas – ”Meine”
  5. Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus – ”Sailing Ships, Pirates And Dragons”
  6. Minus One – ”Shine”
  7. Giannis Karagiannis – ”One Thing I Should Have Done”
  8. Apollonia – ”Don’t Give Up On Me (Just Yet)”
  9. Maria Evangelou – ”Still”
  10. Eleni Irakleus – ”Dawn”
  11. Yuri – ”Victorious”
  12. Hovig – ”Stone In A River”
  13. Panagiagiotis Koufogiannis – ”Without your love”
  14. Valence – ”Scared”
  15. Kyriakos Georgiou – ”Shake dat”
  16. Charalambos “Luna” Iosif – ”I Wanna Dance (I Say Tempo)”
  17. Christina Tselepou – ”In These Arms”
  18. Ioanna Protopapa – ”Beat Of My Heart”
  19. Eva Pa – ”Come And Fight For Freedom”
  20. Pieros Kezou – ”Said it All Before”

 

Länder som har bestämt uttagningsform

Här följer nu i korthet vissa länder som har gjort uttalanden om sina uttagningar

 

Montenegro

I slutet av oktober förra året presenterade Montenegros nationella TV-bolag RTCG artisten Knez som landets ESC-artist för 2015. Efter detta har det varit tyst om själva låten. Nu kommer beskedet att låten väljs ut internt och att presentationen av sker i mars. Således blir det en till stunds väntan på att få höra Montenegros bidrag.

 

Polen

Även Polens nationella TV-bolag TVP väljer artist och bidrag internt. Fortfarande är det tyst om vem som blir Polens representant för 2015 men svaret får vi precis som med Montenegro i mars.

 

Portugal

För Portugal blir det dock fortsatt nationell final, nämligen den klassiska Festival da Cançao. Det nationella TV-bolaget RTP har bjudit in 12 portugisiska kompositörer som var och en ska skriva ett bidrag till tävlingen. Hur formen för uttagningen ska se ut är dock inte bestämd (om det först blir en semifinal eller enbart en final). Tävlingen kommer dock att avgöras i mars månad.

 

Rumänien

Även Rumänien satsar på klassisk uttagning, Selecţia Naţională Eurovision blir Rumäniens ESC-uttagningsform även det här året. Den 8:e mars kommer det rumänska TV-bolaget TVR att hålla en nationell final i huvudstaden Bukarest. Hur själva finalen sedan kommer att se ut är dock inte avslöjat. Mer info kommer under vintern.

 

De flesta länder har nu meddelat form för sin uttagning. De enda länderna som ej har gjort detta är Azerbajdjan, Belgien (för bidraget), Grekland, Italien (till viss del) och Ryssland.

 

Serbisk final den 15 februari

I slutet av förra året började Serbiens nationella TV-bolag RTS att förbereda för sin nationella final. Från början utsågs sångerskan Danica Krstić som den första av tre artister till finalen (via ett nationellt intresse), vilket skedde i december. Därefter presenterades ytterligare en artist, sångerskan Bojana Stamenov. Nu presenteras den sista artisten Aleksa Jelić, som har valts ut av kompositören Vladmir Graic. Det är också han som ska komponera och skriva de tre finalbidragen som artisterna sedan ska få framföra i finalen som är planerad att hållas den 15 februari.

 

Många svenska låtskrivare i Litauen

Under det tredje heatet av Litauens pågående uttagning fick de kvaravarande 11 deltagarna framföra varsitt bidrag som är aktuellt att bli Litauens bidrag i Wien. Av dessa elva bidrag som framfördes finns det tre bidrag kvar som är helt eller delvis gjord av svenska låtskrivare. Dessa är:

 

  • * ”Dangerous (S.O.S.)” (Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Henrik Szabo, Daniel Nilsson, Amir Aly)
  • * ”No More Tears” (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
  • * ”Sound of Colours” (Daði Georgsson, Íris Hólm, Jonas Gladnikoff, Camilla Gottschalck, Christina Schilling)
  • * ”The Right Way” (Tina Almqvist Hilli, Daniel Persson)

 

Efter att det tredje heatet hade avgjorts hade samtliga tre låtar som nämndes ovan röstats kvar i tävlingen. Det blev istället låten ”Say You Love Me” som fick lämna låttävlingen. På artistsidan var det Reda Striškaitė och Wilma La som fick minst antal röster och som därmed fick lämna tävlingen. Flest röster fick Monika Linkytė som framförde låten ”The Right Way”.

 

Sju artister klara i Tysklands final

Den 19 februari hålls den tyska wildcardtävlingen där en artist av tio får möjlighet att gå vidare till den stora finalen den 5 mars i Hannover. Där kommer wildcardet att möta sju redan etablerade tyska artister där de får tävla om segern att få representera Tyskland i Wien. Var och en av de åtta finalisterna kommer att få tävla med två bidrag, precis som det var förra året.

Följande sju artister är klara för tävlan:

  • Alexa Feser
  • Andreas Kümmert
  • Fahrenhaidt
  • Faun
  • Laing
  • Mrs. Greenbird
  • Noize Generation

Finalen av Unser Song für Österreich hålls i Hanover Arena och kommer att programledas av Barbara Schöneberger.

 

Även Slovenien kör 8

Tyskland och Slovenien får lika många tävlande i sina respektive nationella finaler, åtta stycken. I Sloveniens EMA, som hålls den 28 februari kommer dock själva uttagningsformatet att skilja mycket från den tyska finalen. Det blir två rundor som avgör vem som vinner. I första rundan framförs de åtta bidragen samtidigt som en tremannajury kommer att poängsätta bidragen. Varje jurymedlem kan ge mellan 1-5 poäng (totalpoängen går således mellan 3-15 poäng). De två bidragen som juryn ger högst totalpoäng till går vidare till den andra omgången. Nu blir det upp till tittarna att bestämma vem som ska vinna.

Artisterna till årets EMA har nu presenterats, medan bidragen till artisterna presenteras vid ett senare tillfälle. Dessa tävlar i EMA:

  1. Alya & Neno Belan
  2. Clemens
  3. I.C.E.
  4. Jana Šušteršič
  5. Maraaya
  6. Martina Majerle
  7. Rudi Bučar
  8. Tim Kores-Kori

Ett av dessa namn som nog känns igen direkt är Martina Majerle, som framförde Sloveniens bidrag 2009 ”Love Symphony” tillsammans med stråkkvartetten Quartissimo. Martina har före det tillfället även agerat bakgrundssångerska åt Claudia Beni (”Vise nisam tvoja”, Kroatien 2003), Alenka Gotar (”Cvet z juga”, Slovenien 2007) och Stefan Filipović (”Zauvijek Volim Te”, Montenegro 2008).

 

Regionala jurygrupper tillbaka i DGMP

När Danmark håller sin Dansk Melodi Grand Prix i februari kommer det vara regionala jurygrupper som har halva makten att avgöra finalresultatet. Sedan 2008 har DR valt att haft jurygrupper på plats i tävlingsarenan men nu när DGMP har gjorts om en hel del är en av förändringarna att jurygrupperna kommer att representera fem olika danska regioner: Hovedstaden (Huvudstadsregionen), Midtjylland (Mittjylland), Nordjylland (Nordjylland), Sjælland (Zeeland) och Syddanmark (Södra Danmark).

De 10 tävlande artisterna med tillhörande bidrag kommer att presenteras nästa måndag (26 januari).

 

Portal som förbinder scenen och publiken i Wien

På tisdagen släpptes äntligen bilder på hur årets Eurovisionsscen ska se ut. Tanken bakom det hela är att den ska se ut som ett öga eller en portal som förbinder scenen och publiken. Så beskrivs årets Eurovisionscen av TV-bolaget ORF. Det är också en ganska stor scen som ska byggas upp i Wiener Stadthalle: 44 meter bred, 14,3 meter hög och 22 meter djup. Två olika LED-väggar kommer att användas; en som är 8,5 meter hög och en som är 11 meter hög. Scenen kommer att utgöra 1288 pelare!

Scenen har skapats av några av världens främsta kreatörer: Florian Wieder, Al Gurdon och Kurt Pongratz.

Enligt översiktsbilden av scenen (nedan) är det högst troligt att Green room kommer vara på en annan plats än i själva arenalokalen.

 

Inför semifinalslottningen

På måndag (26 januari) blir Wien officiell värdstad för Eurovision Song Contest 2015. Då kommer Köpenhamns borgmästare Frank Jensen att lämna över det officiella ansvaret till Wiens borgmästare Michael Häupl att ta över Eurovision Song Contest. Detta sker genom en mindre ceremoni, en ceremoni som infördes efter ESC 2007 i Helsingfors.

Därefter ska de totalt 33 semifinalsländerna för årets ESC lottas in i de två semifinalerna. Vi har inte fått någon särskild information om det kommer att bli några förändringar hur detta ska gå till, så fram tills panelen i så fall meddelar annat kommer lottningen att gå till så här:

Först kommer EBU att dela in de 33 länderna i fem olika seedningsgrupper. Dessa grupper baseras på geografisk placering och röstningshistorik, exempelvis att en grupp hamnar Balkanländerna, i en grupp hamnar Nordenländerna osv. Uppdelningen är gjord utifrån att inte alla länder från samma geografiska område/röstningsområde sedan ska hamna i samma semifinal. Därefter kommer det att lottas från varje seedningsgrupp och dessutom vilken starthalva i respektive semifinal varje land ska tävla i (första eller andra halvan).

Vid lottningen kommer det också att lottas om vilka länder av de sex direktkvalificerade (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike) som ska sända och rösta i respektive semifinal.

Efter lottningen kommer producenterna för årets tävling att sätta startordningen och den ordningen följer utifrån hur lottningsresultatet blir. Producenterna får exempelvis inte byta plats på länder mellan de bägge halvorna men har inom respektive tävlingshalva rätt att sätta ordningen på vilket sätt de vill.

 

Filippa Bark sidekick i Melodifestivalen 2015

I den första deltävlingen av Melodifestivalen 2007 medverkade humorkaraktären Filippa Bark som gäst i programmet. Nu kommer den något kaxiga 14-åringen tillbaka och blir sidekick/praktikant under Melodifestivalen 2015. Hennes uppgift blir att bl.a. intervjua deltagarna och representera ungdomen.

Skådespelaren bakom Filippa Bark heter Sissela Benn, är 34 år gammal och arbetar som komiker och skådespelare. Sissela har haft med sin karaktär Filippa Bark i många sammanhang, framförallt i programledaren Robin Paulssons egen talkshow Robins, men hon medverkade även som prisutdelare under Kristallengalan 2014. Som skådespelare har Sissela även synts i serier som Morgonsoffan, I Anneli och i julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen (2012).

 

Conchita Wurst i Melodifestivalsfinalen

Sedan i maj förra året då Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest har det inte varit en lugn stund för artisten. Hon har synts både hos FN som i EU-parlamentet och har uppträtt och ska uppträda i flera länders nationella finaler. Nu är det klart att Conchita även kommer till Melodifestivalens final 2015. Hur själva framträdandet ska se ut är fortfarande hemligt.

Övrig pausunderhållning i deltävlingarna och i Andra chansen är inte bekräftade av SVT.