Vinternytt 2015, vecka 5

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Uttagningsinfo

Här är Israels artistkandidater

Efter att det israeliska nationella TV-bolaget IBA nedläggningshotades i somras så kom senare under hösten det glädjande beskedet att Israel ändå ska delta i årets Eurovision Song Contest. Artist och bidrag väljs ut genom talangprogrammet The Next Star.

45 artister togs ut till tävlingen och av dessa skulle sedan en jury på fyra personer (Assaf Etedgi, Mookie, Keren Peles och Harel Skaat) att rösta fram totalt 10 artister som får göra upp om slutsegern. För att kunna genomföra detta delades startfältet upp i tre delar; således 15 artister och tre shower. I varje show fick var och en av de tävlande framföra en cover och sedan röstade varje jurymedlem ja eller nej. För att gå vidare skulle artisten få minst tre ja-röster.

Från varje show röstades fem artister vidare, totalt sätt 15 för de tre showerna. Därefter gjorde juryn en ny bedömning och behöll tio artister som fick gå vidare i tävlingen. som nu får gå vidare i tävlingen. Under söndagen hölls sedan ytterligare ett program där två akter (Asif Zilberman och Lirose Balas) röstades ut. De åtta artisterna som kvarstår i tävlan är (de listas i bokstavsordning):

  1. Avia Shoshani
  2. Iki Levi & The Rasta Hebrew Men
  3. Nadav Gadej
  4. Nava Tehila Walker
  5. Orit Binsay
  6. Sa’ar “Rusty” Davidov
  7. Sari Nachmias
  8. Yifi & Osher Aricha

 

Mer info om Rumäniens nationella final

Den 8 mars håller det rumänska TV-bolaget TVR i sin nationella final Selecția Națională, där Rumäniens artist och bidrag till årets Eurovision ska väljas ut. Totalt kommer det att bli 12 tävlande, vilka samtliga väljs ut genom en nationell antagning. Nu har TVR släppt mer info om hur uttagningen ska gå till.

Idag (26 januari) öppnas inskicket till Selecția Națională och det hålls öppet fram till den 8 februari. Vem som helst har rätt att skicka in bidrag till tävlingen (både rumänska och icke-rumänska medborgare). Bidragen kan antingen skickas in elektroniskt eller via post. Efter att inskicket har stängts kommer en jury att lyssna igenom de inskickade bidragen och därefter kommer de att välja ut de 12 tävlande artisterna med tillhörande bidrag. Namnen på de tävlande släpps den 12 februari. Här finns mer info om tävlingen (regler och liknande).

Finalen kommer sedan att avgöras genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning. Det bidraget som har fått högst totalpoäng vinner och får därmed representera Rumänien vid ESC 2015 i Wien.

 

Lyssna på de isländska bidragen

På lördag sänds den första semifinalen av Islands uttagning Söngvakeppnin. Inför detta har nu nationella TV-bolaget RÚV släppt bägge semifinalernas bidrag i studioversioner så att tittarna ska få möjlighet att lyssna igenom bidragen innan de sedan går upp live.

Nedan länkar vi till respektive bidrag där det finns möjlighet att lyssna på dem.

 

Semifinal 1 (31 januari)

 

Semifinal 2 (7 februari)

 

Resultat

Klart med cypriotiska finalister

I fredags (23 januari) blev det klart vilka sex artister som får tävla i den stora finalen i Cyperns uttagning 2015. Inför detta har det hållits auditionprogram där en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifono har fått välja ut 20 artister som gjort bäst ifrån sig. Dessa fick sedan komma tillbaka i tävlingen för två ytterligare gallringar, där även Christer Björkman och Dimitris Kontopoulos fick vara med och bestämma. Först gallrades de 20 ned till tio stycken och nu blev de tio nedgallrade till sex stycken. Dessa sex artister tar med sig respektive tävlingsbidrag in i den stora finalen som avgörs nu på söndag kväll.

Nedan listas de artister med tillhörande bidrag (i bokstavsordning efter artistnamn) som återstod i tävlan inför sista gallringsmomentet. De som är fetmarkerade gick vidare till finalen:

  1. Christina Tselepou – ”In These Arms”
  2. Christos Rialas – ”Meine”
  3. Doody – ”Magic”
  4. Giannis Karagiannis – ”One Thing I Should Have Done”
  5. Hovig – ”Stone In A River”
  6. Ioanna Protopapa – ”Beat Of My Heart”
  7. Minus One – ”Shine”
  8. Nearchos Evangelou & Charis Savva – ”Dila Den Agapo”
  9. Panagiagiotis Koufogiannis – ”Without your love”
  10. Pieros Kezou – ”Said it All Before”

 

På söndag är det således dags för finalen där Cyperns representant ska utses. Nu i finalen är tittarna välkomna att vara med och påverka resultatet. Redan nu är telefonslussarna öppnade och kommer att vara så ända fram till finalen sänds. Resultatet avgörs dock enbart till hälften av tittarröster men också till hälften av juryröster. Juryn som har funnits med genom de olika audition/gallringsprogrammen kommer även att agera finaljury. Men nu får de sällskap av Frankrikes ”Head of Delegation” Bruno Berberes.

Här länkar vi till finalisternas framträdanden:

 

  1. Doody – ”Magic
  2. Giannis Karagiannis – ”One Thing I Should Have Done
  3. Hovig – ”Stone In A River
  4. Minus One – ”Shine
  5. Nearchos Evangelou & Charis Savva – ”Dila Den Agapo
  6. Panagiagiotis Koufogiannis – ”Without your love

 

Litauen: resultat av fjärde programmet

I Litauen fortsätter den kombinerade artist- och låttävlingen för fullt. I lördags avgjordes det fjärde programmet där åtta artister deltog. Varje artist framförde en av de ESC-låtar som finns med i låtuttagningen. Inför programmet valde deltagaren Milita Daikerytė att hoppa av sin medverkan p.g.a. sjukdomskäl., och med detta blev endast en artist istället för två artister utslagna från tävlan.

Resultatet av det fjärde programmet blev att Mia som framförde ”The Right Way” vann programmet medan Tadas Juodsnukis, som framförde ”Factory Hearts”, slutade sist och fick därmed lämna tävlingen. Observera dock att det var enbart artisten som åkte ut. Låtarna som artisterna tävlar med går genom en egen uttagning och elimineras en och en under de veckor som tävlingen pågår.

I låttuttagningen eliminerades två av bidragen (”Es tut mir nicht leid” och ”Factory Hearts”), vilket gör att det nu återstår nio låtar. Av dessa nio är fortfarande de fyra bidragen som är helt eller delvis skrivna/komponerade av svenska låtskrivare kvar i tävlan. Dessa bidrag är ”Dangerous (S.O.S.)”, ”No More Tears”, ”Sound of Colours” och ”The Right Way”.

 

Eurovision 2015

Programledare för de olika Eurovisionseventen

De två österrikiska TV-personligheterna Kati Bellowitsch och Andi Knoll kommer under Eurovision 2015 vara närvarande som programledare/moderatorer samt kommentatorer/röstningsuppläsare. Till och börja med kom de bägge att leda nyckelceremonin och semifinalslottningen under dagen och för Österrikes räkning kommer Andi att vara kommentator genom semifinalerna och finalen medan Kati kommer vara röstningsuppläsare för Österrike i finalen. Bägge har haft dessa roller i många år nu (Andi har varit TV-kommentator mellan 1999-2008 och sedan 2011, medan Kati har varit röstningsuppläsare sedan 2011).

Under Eurovisionveckorna i maj kommer duon också vara aktuella i att dels leda välkomstfesten vid Wiens stadshus den 17 maj. Sedan kommer Kati också agera moderator vid varje lands presskonferens efter repetitionerna i Wiener Stadthalle, dock kommer hon endast leda hälften av presskonferenserna (40 av 80 stycken).

Precis som när Sverige stod värd för ESC 2013 kommer ORF att sända program inför varje Eurovisionsändning (varje kväll mellan den måndagen den 18:e maj och lördagen den 23:e maj). En studio kommer att byggas upp i Wiener Stadthalle där Andi Knoll kommer vara programledare. Dessa program sänds enbart på ORF1. Kati kommer dock också ha en funktion här då hon kommer finnas med vid de olika eventen som Euroclub, Eurovillage etc. och rapportera om senaste nytt därifrån.

 

Uppdatering om färdiga Eurovisionbidrag

ESCToday.com har i en artikel bekräftat vissa saker gällande de länder som redan är klara med sina uttagningar. En hel del av dessa länder kommer under våren att putsa på sina bidrag och eventuellt att nya versioner framkommer. Så här ser schemat ut enligt dem (länderna presenteras efter uttagningsordning):

 

Makedonien

Landet var redan i november klara med sin uttagning då Daniel Kajmakoskis ”Lisja Esenski” valdes ut som deras representant. I den version som släpptes då är låten cirka 40 sekunder för lång, varför en ny version måste göras. Inga uppdateringar om detta har släppts ännu, men ESCToday beräknar att en ny version kommer troligen att släppas i februari.

 

Malta

Man höll också i sin uttaging i november då Amber och låten ”Warrior” valdes ut. Enligt en regel hos det nationella TV-bolaget PBS kan det komma att göras ändringar i låten då PBS nu tillåts lägga sig i den procesen. Hela eller delar av låten kan bytas ut liksom att det till och med kan bli en ny låt som Amber får tävla med. Enligt ESCToday har ingen info om detta ska se släppts. Låten uppfyller EBU-kraven gällande treminuters-gränsen.

 

Nederländerna

De gjorde internval i år där Trijntje Oosterhuis och låten ”Walk along” presenterades i slutet av förra året. Enligt ESCToday kommer en slutgiltig version av låten att släppas i februari/mars.

 

Vitryssland

Landet höll i sin nationella final i december där Uzari & Maimunas låt ”Time” vann. Som det ser ut nu så uppfyller låten längdkravet men enligt ESCToday kommer låten att putsas och släppas i en ny version under våren.

 

Albanien

Den nationella finalen avslutade 2014 där Elhaida Dani och bidraget ”Diell” vann. Eftersom att låten överstiger 3 minuters-gränsen med ungefär 1,5 minut så kommer låten att behöva göras om. Enligt ESCToday kommer låten i sin nya version att framföras på engelska.

 

Georgien

De inledde 2015 med sin nationella final där Nina Sublattis ”Warrior” (en till ”Warrior”) vann. Likt många andras låtversioner överstiger Ninas låt med cirka 40 sekunder så även denna låt kommer att behöva göras om. Enligt ESCToday finns det dock ingen info om när en ny version släpps.

 

Spanien

Spansk tv gjorde nyligen internval där sångerskan Edurne valdes ut med låten ”Amanecer”. Låten har inte släppts ännu utan det beräknas enligt ESCToday ske i februari.

 

På lördag sker ytterligare en nationell final när Schweiz avgör vem de ska skicka till Wien.

 

Melodifestivalen

Regeländring gällande Andra chansen-bidragen

För första gången sedan SVT förändrade Melodifestivalen till att omfatta deltävlingar och Andra chansen innan finalen hålls kommer det nu vara möjligt för tittarna att lyssna in sig på Andra chansenbidragen i förväg. Efter att varje deltävling har sänts har SVT alltid släppt de utslagna bidragen fria för allmän spelning men behållit finalisterna och Andra chansenbidragen i karantän tills sista deltävlingen är avgjord.

I år ändras karantänsreglerna, i alla fall för bidragen som ska tävla i Andra chansen. Direkt efter varje deltävling är avgjord kommer både de utslagna bidragen men också de två Andra chansen-bidragen att släppas fria. Därmed kommer tittarna kunna lyssna in sig på dessa bidrag i god tid innan Andra chansen äger rum.

Sedan tidigare är Andra chansen förändrad till att enbart omfatta fyra dueller. Vinnarna i respektive duell går direkt till finalen, vilket gör att det är 12 finalister i årets Melodifestivalsfinal (8 från deltävlingarna samt 4 från Andra chansen). Tidigare år har det varit olika kvarts- och semifinalsupplägg i Andra chansen men så blir det alltså inte i år.