12 artister tävlar i Portugals Festival da Canção 2015

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I torsdags presenterade det portugisiska nationella TV-bolaget RTP namnen på de tävlande artisterna med tillhörande bidrag i årets upplaga av Festival da Canção. Totalt är det 12 artister med varsitt tävlingsbidrag som valts ut till tävlan.

Så här ser uppställningen ut (för semifinalerna):

 

Semifinal 1 – 3:e mars

  1. Rita Seidi – ”Lisboa, Lisboa”
  2. Leonor Andrade – ”Há um Mar que nos Separa”
  3. Filipa Baptista – ”A Noite Inteira”
  4. Yola Dinis – ”Outra Vez Primavera”
  5. Gonçalo Tavares – ”Tu Tens uma Mágica”
  6. Adelaide Ferreira – ”Paz”

 

Semifinal 2 – 5:e mars

  1. Rubi Machado – ”Quando a Lua Voltar a Passar”
  2. José Freitas – ”Mal Menor”
  3. Teresa Radamanto – ”Um Fado em Viena”
  4. Simone de Oliveira – ”À Espera das Canções”
  5. Filipe Gonçalves – ”Dança Joana”
  6. Diana Piedade – ”Maldito Tempo”

 

Återkommande artister & kända namn

Några artistnamn känns igen sedan tidigare uttagningsår:

Simone de Oliveira som i år är 77 år gammal och som har fått tävla för Portugal inte mindre än två gånger förut. Första gången var 1965 med låten ”Sol de inverno” (som slutade på delad trettondeplats med Norge) och 1969 med låten ”Desfolhada portuguesa” (som slutade på femtonde plats). Hennes karriär har varit igång sedan 1950-talet och förutom att sjunga har hon dessutom arbetat som skådespelare på både teater, i tv-serier och i ett antal filmer.

Gonçalo Tavares tävlade i Portugals uttagning 2010 med låten ”Rios” (som slutade på nionde plats i nationella finalen).

Adelaide Ferreira vann Festival da Canção 1985 med låten ”Penso em ti, Eu sei” som då slutade näst sist (18:e plats). Nu tävlar hon med en egenskriven låt.

Teresa Radamanto som tävlade i portugisiska uttagningen 2007 med låten ”Ai De Quem Nunca Cantou” som slutade på andra plats i nationella finalen.

Därutöver hittas ett flertal artister som ställt upp i Idol-liknande tävlingar i Portugal däribland Leonor Andrade, Rita Seidi, José Freitas och Diana Piedade.

 

Upplägget: två semifinaler och en final

Upplägget för årets portugiska uttagning Festival da Canção blir två semifinaler, vilka hålls den 3:e och 5:e mars, följt av en final den 7:e mars. Från varje semifinal kvalificerar sig tre bidrag vidare till finalen och av dessa väljer tittarna två bidrag och en jury väljer ett bidrag. I finalen får tittarna välja två bidrag och juryn ett bidrag (av de 6 bidragen som tävlar) som går vidare till en andra finalomgång. I den andra omgången avgör tittarna vem som vinner.