Äntligen dags för Melodifestivalen 2015

MELODIFESTIVALEN 2015. Det har gått ett helt år nu, men nu är det så dags för Melodifestivalen att dra igång igen. På lördag sänds den första deltävlingen från Scandinavium i Göteborg, där bland andra Eric Saade, Molly Petersson Hammar och Jessica Andersson tävlar. I denna artikel kommer information om årets tävling.

Just nu håller scenen på att riggas upp i Scandinavium och detta arbete kommer att pågå fram till onsdag kväll. I år är scenen skapad av Frida Arvidsson och Viktor Brattström, som SVT engagerat sedan många år tillbaka nu (Brattström var med redan 2007). Tanken med årets scen (se bild nedan) är att den ska vara stor men samtidigt inkluderande som en slags landningsbana för publiken.

Scenen är den största scenen sedan Melodifestivalen började med turnéer. Den mäter 24 meter i bredd och 21 meter i djup, och dessutom finns det både inbyggda LED-paneler och hybrid-LED för effektljus. Även golvet har LED för att få till olika effekter. Ljuset i golvet består av sammanlagt 18 armaturer. Scenen ska alltså förbinda publik och scen för att skapa visuella effekter.

 

Green room flyttas

En nyhet för i år blir att Green room flyttas tillbaka till att hamna bredvid scenen, istället för längst bak i arenan som det varit de senaste åren. Senast Green room var placerad brevid scenen var år 2011. Däremot i finalen kommer Green room placeras ungefär mitt på parkett. I finalen kommer scenen också att byggas ut något med t.ex. mer rörligt ljus på parkett.

 

Parallellsändning i SVT1 och SVT Play

Vid varje direktsändning under Melodifestivalen kommer TV-programmet MVH TV att parallellsända en direktsändning i SVT Play. Programmet heter Det fantastiska (och helt inofficiella) Mellosnacket med bloggskrivarna Hanna Persson och Frans Strandberg som programledare. De kommer att ha olika inbjudna gäster och dessutom sker betygssättning med mera. Sändningarna kommer att pågå mellan kl. 19:30 och 21:30 (gissningsvis förlängs sändningen i finalen).

Läs mer om programmet här.

 

Husensemblen presenterad

Under årets Melodifestival kommer det finnas med fyra personer som åker med i de sex städerna som huskör och husdansare. Detta är något SVT erbjuder samtliga tävlande artister för att förstärka upp med såväl körsång som dans i de 28 numren. Kören kommer att bestå av Simon Lingmerth och Mia Stegmar medan dansarna kommer att vara Edin Jusuframic och Carin Mårtensson. Både Simon och Carin var med förra året i respektive roller. Mia Stegmar känns nog mest igen från sin egen Melodifestivalsmedverkan 2004 när hon sjöng gruppen Itchycoos bidrag ”Super Mega Nova”.

Husensemblen medverkar i mer än 20 av årets 28 bidrag. Övriga körsångare och dansare kommer att förekomma i de 28 numren.