Vinternytt 2015, vecka 8

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Efter en helg med många uttagningar blir det nu en något lugnare vecka, även om det blir en del uttagningar. Denna vecka kommer bl.a. Österrike igång med sin uttagning och det är fyra nationella finaler. Så här ser schemat ut:

 

Tisdag:

  • Israel: The Next Star – final! (artist utses)

 

Torsdag:

  • Tyskland: Unser Song Für Österreich, wildcardtävlingen

 

Fredag:

  • Österrike: Wer sing für Österreich?, första showen

 

Lördag:

  • Estland: Eesti Laul – final!
  • Finland: UMK, tredje semifinalen
  • Litauen: Eurovizijos – final! (artist utses)
  • Sverige: Melodifestivalen, tredje deltävlingen
  • Ungern: A Dal, andra semifinalen

 

Söndag:

  • Lettland: Supernova – final!

 

 

Melodifestivalen

Nytt rekord i antalet inkomna röster

Första veckan Melodifestivalen 2015 hade sänts inkom det 1,2 miljoner röster. Under den andra deltävlingen i lördags dublerades denna siffra till 2,3 miljoner röster. Detta är ett nytt rekord och med tanke på hur stor del app-röstandet troligen har så har vi nog inte sett slutet på denna slutsiffra. Kanske att det kan bli upp till 10 miljoner röster i finalen? Vem vet?

 

 

Resultat i nationella

Här är Lettlands finalstartfält

Lettlands Supernova-uttagning går nu in på slutkampen när den tredje och sista semifinalen avgjordes på söndagen. Från de två första heaten kvalificerade sig fyra bidrag per heat och nu i semifinalen skulle finalfältet minimeras från åtta till fyra tävlande. Likt heaten var det först tittarna som valde ut två av de åtta tävlande och därefter fick fyramannajuryn välja två finalister av de som återstod i tävlan.

 

Följande fyra bidrag gick vidare till finalen:

  • ElektroFolk – ”Sundance” (juryns val)
  • Aminata – ”Love Injected” (juryns val)
  • MNTHA – ”Nefelibata” (tittarnas val)
  • Markus Riva – ”Take Me Down” (tittarnas val)

 

De resterande fyra bidragen åkte ut:

  • Antra Stafecka – ”It’s The Night”
  • Euphony – ”Home”
  • Framest – ”Ziemā”
  • Rihards Bērziņš – ”Your Eyes”

Finalen av Supernova arrangeras nu på söndag (22 februari).

 

 

Nationella uttagningar

Första artisten i Armeniens Genealogy presenterad

Som tidigare presenterat kommer årets representant för Armenien att vara en sexmannagrupp beståendes av personer från fem olika världsdelar – dock med likheten att alla medlemmar i gruppen har armeniskt ursprung. Därav gruppens namn; Genealogy som betyder släktforskning. Vid tillfället för denna presentation av gruppens namn och bidrag valde dock Armeniens nationella TV-bolag att hemlighålla namnen på gruppmedlemmarna och släppa dessa vid olika tillfällen.

Så på måndagsförmiddagen presenterades så den första gruppmedlemmen: fransk-armeniske Essaï Altounian som således kommer att representera Europa-delen av gruppen (utöver den gruppmedlemmen som idag är bosatt i Armenien). Han är född den 5 november 1980, uppvuxen i Frankrike, men har armeniska rötter från sina morföräldrar (som flydde från Armenien 1915).

Redan som tolvåring komponerade han sin första låt och som 19-åring fick han sitt första skivkontrakt som sångare i gruppen Ideal-3. Denna grupp fick en topphit med låten ”Pardonne-moi”. Två år senare valde Essaï att gå solo. Han fick ett nytt skivkontrakt men började samtidigt också skriva låtar till andra artister och började även skådespela. 2016 kommer han att släppa nytt skivmaterial.

 

Inför finalen av Israels Next Star

Imorgon tisdag (17 februari) ska det avgöras vilken artist som ska få representera Israel i Eurovision 2015. Det kommer att stå mellan fyra artister där resultatet avgörs genom en kombination av tittarröster (applikationsröstning) och juryröstning (programmets jury). Vinnarartistens Eurovisionbidrag kommer att väljas internt.

Så här ser startfältet ut:

  1. Avia Shoshani
  2. Nadav Gedj
  3. Sari Nachmias
  4. Iki Levy & The Rasta Hebrew Men

 

Inför Tysklands wildcardtävling

Inför den tyska nationella finalen den 5 mars ska en åttonde artist utses till startfältet. Denna artist blir således en joker som representerar allmänheten och kommer att väljas ut genom en klubbkonsert nu på torsdag (19 februari). Vinnaren utses enbart genom telefonröstning. Av 1270 inskickade videos valdes 10 ut att få tävla:

 

  1. Aden
  2. Alisson Bonnefoy
  3. Ann Sophie
  4. Ason
  5. Klangpoet
  6. Lars Pinkwart
  7. Lou
  8. Moonjos
  9. Sendi Hoxha
  10. Sophie

 

Klubbkonserten sänds från Hamburg på torsdag med start kl. 22.00 CET på NDR Fernsehen, EinsFestival samt online via hemsidan eurovision.de. Barbara Schöneberger kommer att vara programledare.

 

Inför Österrikes första show

På fredag inleder Österrike sin nationella uttagning Wer singt für Österreich? som består av tre shower och en final (showerna är förinspelade, endast finalen direktsänds).

Totalt är det 16 artister som tävlar om att få bli värdlandets representant och dessa har valts ut genom en internt talangjakt där bl.a. artisterna Anna F. och Alex Deutsch har varit involverade i processen att ta ut artister. I fredagens första semifinal/show kommer respektive artist att framföra en låt (dock ej tänkta Eurovision-bidrag) för en jury, och det är sedan upp till denna jury att besluta vilka sex artister som ska få fortsätta tävlan.

Första showen som sänds nu på fredag kommer att visas på ORF1 med Mirjam Weichselbraun som programledare. De artister som ska tävla är:

  1. Celina Ann
  2. Clara Blume
  3. Dawa
  4. Folkshilfe
  5. Johann Sebastian Bass
  6. Kathi Kallauch
  7. Kommando Elefant
  8. Lemo
  9. The Makemakes
  10. Mizgebonez
  11. Renato Unterberg
  12. Royal Kombo
  13. The Su’sis
  14. Tandem
  15. wo/Men
  16. Zoe

 

Dessa 12 tävlar i Rumäniens final

Den 8 mars kommer det att avgöras vem som får representera Rumänien i Eurovision 2015. Då hålls nämligen finalen av Selecţia Naţională som i år har 12 tävlande. Finalen sänds från staden Craiova, den sjätte största staden i Rumänien, och kommer att avgöras genom kombinerad jury- och tittarröstning.

Efter att bidragsinskicket stängdes hade drygt 100 bidrag skickats in till tävlingen. En jury sållade bland dessa och valde till slut ut de tolv tävlande. I och med bidragspresentationen har nationella TV-bolaget även släppt respektive bidrags studioversion. Detta för att de tävlande ska få tre veckor på sig att göra promotion innan finalen hålls. Vi länkar således till studioversionerna nedan.

Dessa artister tävlar (OBS! startordning ej presenterad, artisterna står således i bokstavsordning):

 

 

Ett artistnamn som känns igen här är Luminiţa Anghel som representerade Rumänien (med Sistem) för exakt tio år sedan med låten ”Let Me Try”. Bidraget slutade på tredje plats i finalen det året, vilket är Rumäniens dittills högsta slutplacering (sedan kom Paula Seling & Ovi år 2010 att hamna på samma slutplacering). Luminiţa Anghel deltog även i Rumäniens uttagning 2013 med låten ”Unique”, som slutade på tredje plats i nationella finalen.

Och så säger vi stort Grattis till Linda & Ylva Persson som fått med ytterligare ett bidrag i en nationell final – nämligen ”Still Alive” med Ovidiu Anton. Första gången de får med en låt med manlig sångare. Lycka till, tjejer! Här är även Peter Hägerås med som låtskrivare.

Utöver bidraget ”Still Alive” står även svenska låtskrivare med som låtskrivare till tävlingsbidragen ”We Were in Love” och ”Superman”.

 

Allt om Sloveniens final

I årets slovenska uttagning EMA blir det åtta tävlande som gör upp om segern. För drygt en månad sedan presenterade nationella TV-bolaget RTVSLO namnen på de tävlande, men nu presenteras även respektive artists bidrag. Finalen kommer att hållas den 28:e februari och programleds av Nejc Šmit samt tre forna slovenska Eurovision-deltagare: Darja Švajger (1995, 1999), Maja Keuc (2011) och Tinkara Kovač (2014).

Resultatet av finalen avgörs genom två omgångar. I den första omgången framförs bidragen samtidigt som en tremannajury betygsätter respektive bidrag på skalan 1-5 (ett är lägst och fem är högst). De två bidragen som får högst totalpoäng av juryn går vidare i den andra omgången, övriga slås ut. I andra omgången avgör sedan tittarna vem som vinner. Om det dock skulle bli problem med telefonröstningen kommer juryn att användas som back-up och då på samma sätt som i den första omgången.

 

Så här ser startfältet ut:

  1. Alya & Neno Belan – ”Misunderstandings”
  2. Clemens – ”Mava to”
  3. I.C.E. – ”Vse mogoče”
  4. Jana Šušteršič – ”Glas srca”
  5. Maraaya – ”Here For You”
  6. Martina Majerle – ”Alive”
  7. Rudi Bučar En Figoni – ”Šaltinka”
  8. Tim Kores – ”Once Too Many Times”

 

Två semifinaler och final för Portugal

Även i år avgörs Portugals representant via Festival Da Cançao. Totalt tävlar 12 bidrag vilka delas upp i två semifinaler den 3:e och 5:e mars. Varje semifinal avgörs genom att tittarna väljer ut två bidrag och en jury ett tredje bidrag. I finalen, som hålls den 7:e mars, tävlar sedan sex bidrag i två omgångar. Första omgången ser ut precis som semifinalerna gör: tittarna väljer två bidrag och juryn ett bidrag, som får gå till en andra omgång. I andra omgången avgör tittarna själva vem som ska vinna.

Bidragstitlar och artister är ännu inte offentliggjorda.

 

Australiens artist och bidrag i mars

Efter den mycket oväntade nyheten att Australien ska medverka som ett tävlingsland i årets Eurovision Song Contest kommer nu beskedet från det nationella TV-bolaget SBS att artist och bidrag presenteras i början av mars. Det blir ett internval av såväl artist som bidrag och många är spända på att få veta vad som ska skickas.

Sedan tidigare är det från EBU bestämt att Australiens medverkan i Eurovision bara är ett gästdeltagande, dvs. de kommer inte få arrangera tävlingen i Australien om de skulle vinna. De tillåts vara med att rösta i bägge semifinalerna och i finalen har samtliga 39 konkurrenter rätt att rösta på Australien.

Så här såg det ut i ett TV-programmet i förra veckan om Australiens medverkan:

 

Spaniens bidrag släpps 1 mars

Söndagen den 1 mars kl. 12.00 CET kommer Spaniens Eurovisionbidrag ”Amancer” att släppas för lyssning via TVE:s hemsida. Dagen efter, den 2 mars, görs låten tillgänglig på olika digitala plattformar som Itunes och Spotify.

Spaniens Eurovisionbidrag för 2015 har ett svenskintresse då låten är gjord av Tony Sánchez-Ohlsson, Peter Boström och Thomas G:son (producerad av Tony Sánchez-Ohlsson).