Vinternytt 2015, vecka 9

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Det har varit en något lugnare helg nu under förra veckan. De flesta av månadens semifinaler etc. är nu över så det är dags för nationella finaler. På lördag blir det således hela fyra nationella finaler på en och samma kväll! Så här ser schemat ut:

 

Tisdag:

  • Moldvien: O Melodie Pentru Europa, semifinal 1

 

Torsdag:

  • Moldvien: O Melodie Pentru Europa, semifinal 2

 

Fredag:

  • Irland: Late Late Show: Eurosong – final!
  • Österrike: Wer sing für Österreich?, Show nummer två

 

Lördag:

  • Finland: UMK – final!
  • Moldavien: O Melodie Pentru Europa – final!
  • Slovenien: EMA – final!
  • Sverige: Melodifestivalen, fjärde deltävlingen
  • Ungern: A Dal – final!

 

Söndag (1 mars):

  • Spanien: Edurnes låt ”Amanecer” framförs offentligt för första gången

 

 

Resultat

Här är Tysklands wildcard till nationella finalen

I torsdags kväll avgjordes Tyskland Club Concert i Hamburg där 10 artister gjorde upp om att bli wildcard i den tyska finalen den 5:e mars. Under hösten hade artister laddat upp videoklipp på en webbplattform och därefter valdes tio ut till tävlan. Var och en av de tävlande framförde ett bidrag och sedan var det upp till tv-tittarna att rösta fram en vinnare. Ann Sophie vann med 24,1% av rösterna. Tvåa blev Aason som fick 18,1% av rösterna.

Ann Sophie är 24 år gammal, född i London men uppvuxen i Hamburg. Som fyraåring började hon hålla på med balettdans men vid fjorton års ålder började hon stället ägna sig åt sången istället. Sex år senare flyttade hon till New York där hon utbildade sig till skådespelare, samtidigt som hon skrev låtar och framträdde som singer-songwriter. 2012 släppte hon sitt första album. Efter studierna flyttade hon tillbaka till Hamburg där hon framträder med sitt band.

Nu kommer Ann Sophie att få förbereda sig inför nationella finalen i början av mars med ytterligare ett bidrag. Det är oklart om hon tar med sig sitt bidrag ”Jump The Gun” från wildcardtävlingen till nationella finalen.

 

Österrikes 6 artister valda

I fredags sändes det första av fyra program av Österrikes uttagning Wer sing für Österreich? där 16 utvalda artister fick visa upp sina talanger för programmets jury. Var och en av de tävlande artisterna fick framföra en cover för juryn innan juryn slutligen valde ut sex stycken artister som får gå vidare i programmet. De artister som gick vidare var:

 

  1. Celina Ann
  2. Dawa
  3. Folkshilfe
  4. Johann Sebastian Bass
  5. The Makemakes
  6. Zoe

 

I det kommande programmet kommer dessa artister få coaching och får öva sig inför det tredje programmet när de sedan ska framföra potentiella Eurovisionbidrag. Vid det tillfället ska de tävlande framföra två potentiella Eurovisionbidrag vardera och sedan kommer det att beslutas vilket bidrag som respektive tävlande tar med sig till finalen. I denna final, som direktsänds fredagen den 13 mars, kommer tittarna och juryn att avgöra viken artist med tillhörande bidrag som får representera Österrike – alltså årets värdland!

 

Individuellt resultat presenterat i Islands uttagning

Efter att den isländska finalen nu har avgjorts har nationella TV-bolaget RÚV släppt listorna över hur tittarna respektive juryn röstade i finalen.

I den första omgången när juryn och tittarna delade på makten hamnade vinnaren María Ólafsdóttir på andra respektive fjärde plats men i kombinationen blev hon en av de två superfinalisterna. Här var det istället Friòrik Dór som tog hem segern hos både juryn och tittarna, även om Maria bara var 397 röster efter Friòrik i första omgången. I andra omgången blev det istället tvärtomresultat där Maria vann med 14 924 röster över Friòrik.

 

 

Kommande uttagningar

Moldavien kör igång denna vecka

Imorgon tisdag (24:e februari) och på torsdag (26:e februari) är det så dags för semifinalerna av Moldaviens uttagning O melodie pentru Europa. Totalt tävlar 24 bidrag i semifinalerna där slutligen 16 bidrag tar sig till finalen. 14 av dessa röstas vidare genom en kombination av jury- och tittarröster medan två bidrag (ett från vardera semifinal) utses genom telefonröstning bland de bidrag som ej tog sig vidare direkt.

Här nedan presenteras bidragen i startordning:

 

Semifinal 1 (tisdag)

  1. Eduard Romanyuta – ”I Want Your Love
  2. Marcel Rosca – ”Feelings Will Never Leave
  3. Kitty Brucknell – ”Remix
  4. Mihaela Andrei – ”About Love
  5. Raby – ”Hero
  6. Glam Girls – ”Magia
  7. Diana Brescan – ”Up and Down
  8. Serj Kuzenkoff – ”Danu Nazdravanu
  9. Domenico Protino – ”Let Me Fly
  10. Sunstroke Project & Michael Ra – ”Day After Day
  11. Irina Kitoroaga – ”I’m Gonna Get You
  12. Edict – ”Our Star

 

Semifinal 2 (torsdag)

  1. Vera & Diana Popa – ”Faith
  2. Valeria Pasa – ”I Can Change All My Life
  3. Carolina Gorun – ”Sublime
  4. Stela Botan – ”Save Me
  5. Cezara – ”Am devenit straini
  6. Doinita Gherman – ”Inima fierbinte
  7. Dana Markitan – ”Love Me
  8. Doredos – ”Maricica
  9. Vitalie Todirascu – ”Tu singura
  10. Julia Sandu – ”Fire
  11. Lidia Isac – ”I Can’t Breathe
  12. Miss M – ”Lonely Stranger

 


Fyra bidrag som tävlar i Moldaviens uttagning har helt eller delvis svenska upphovspersoner. Dessa bidrag är:

* ”Fire” (Calle Kindbom, David Wilhelmson, Philip E Morris Åkerblad)
* ”Love Me” (Patrik Öhlund, Madelene Hamberg)
* ”I’m Gonna Get You” (Gicu Gimbir, Keith Almgren, Madelene Hamberg, Patrik Öhlund, Erik Anjou)
* ”Sublime” (Ylva & Linda Persson, Natasha Turner)


 

 

Lyssna på Norges tävlingsbidrag

För en månad sedan meddelade norska TV-bolaget NRK all info om årets tävlande i Norsk Melodi Grand Prix. Inför finalen den 14 mars har nu NRK släppt samtliga 11 tävlingsbidrag fria för lyssning. Här nedan länkar vi således till bidragen så att du kan få höra dem. Observera att startordningen ej är satt varför bidragen presenteras i bokstavsordning:

 

  1. Mørland & Debrah Scarlett – ”A Monster Like Me
  2. Tor & Bettan – ”All Over the World
  3. Alexandra Joner – ”Cinderella
  4. Staysman & Lazz – ”En godt stekt pizza
  5. Contrazt – ”Heaven
  6. Karin Park – ”Human Beings
  7. Raylee – ”Louder
  8. Jenny Langlo – ”Next To You
  9. Marie Klåpbakken – ”Ta meg tilbake
  10. Erlend Bratland – ”Thunderstruck
  11. Ira Konstantinidis – ”We Don’t Worry

 

Årets norska final hålls i Oslo Spektrum i Oslo den 14 mars (samma kväll som Melodifestivalens final hålls). För första gången på 17 år kommer orkestermusik att användas istället för playback och de semifinaler som använts tidigare år skrotas, vilket gör att det blir enbart en finalkväll det här året. En rad svenska låtskrivare finns med på upphovssidan till ett antal av finalbidragen. Dessutom tävlar svenska artisten Karin Park och svensknorska artisten Elisabeth ”Bettan” Andreassen.

 

Portugals 12 artister utsedda

För en vecka sedan presenterade vi upplägget för årets portugiska uttagning Festival da Canção. Det blir som tidigare nämnt två semifinaler, vilka hålls den 3:e och 5:e mars. Från varje semifinal kvalificerar sig tre bidrag vidare till finalen: två bidrag som tittarna väljer och ett bidrag som en jury väljer. I finalen, den 7:e mars, får tittarna välja två bidrag och juryn ett bidrag (av de 6 bidragen som tävlar) som går vidare till en andra finalomgång. I den andra omgången avgör tittarna vem som vinner.

I tordags presenterade det portugisiska nationella TV-bolaget RTP namnen på de tävlande artisterna med tillhörande bidrag. Så här ser uppställningen ut (för semifinalerna):

 

Semifinal 1 – 3:e mars

  1. Rita Seidi – ”Lisboa, Lisboa”
  2. Leonor Andrade – ”Há um Mar que nos Separa”
  3. Filipa Baptista – ”A Noite Inteira”
  4. Yola Dinis – ”Outra Vez Primavera”
  5. Gonçalo Tavares – ”Tu Tens uma Mágica”
  6. Adelaide Ferreira – ”Paz”

 

Semifinal 2 – 5:e mars

  1. Rubi Machado – ”Quando a Lua Voltar a Passar”
  2. José Freitas – ”Mal Menor”
  3. Teresa Radamanto – ”Um Fado em Viena”
  4. Simone de Oliveira – ”À Espera das Canções”
  5. Filipe Gonçalves – ”Dança Joana”
  6. Diana Piedade – ”Maldito Tempo”

 


Några artistnamn känns igen sedan tidigare uttagningsår:

Simone de Oliveira som i år är 77 år gammal och som har fått tävla för Portugal inte mindre än två gånger förut. Första gången var 1965 med låten ”Sol de inverno” (som slutade på delad trettondeplats med Norge) och 1969 med låten ”Desfolhada portuguesa” (som slutade på femtonde plats). Hennes karriär har varit igång sedan 1950-talet och förutom att sjunga har hon dessutom arbetat som skådespelare på både teater, i tv-serier och i ett antal filmer.

Gonçalo Tavares tävlade i Portugals uttagning 2010 med låten ”Rios” (som slutade på nionde plats i nationella finalen).

Adelaide Ferreira vann Festival da Canção 1985 med låten ”Penso em ti, Eu sei” som då slutade näst sist (18:e plats). Nu tävlar hon med en egenskriven låt.

Teresa Radamanto som tävlade i portugisiska uttagningen 2007 med låten ”Ai De Quem Nunca Cantou” som slutade på andra plats i nationella finalen.

Därutöver hittas ett flertal artister som ställt upp i Idol-liknande tävlingar i Portugal däribland Leonor Andrade, Rita Seidi, José Freitas och Diana Piedade.


 

 

Grekland anordnar nationell final i mars

Det blir som traditionen bjuder en nationell final för Grekland (EuroSong), som denna gång kommer att ha fem tävlande. Årets final kommer att sändas från Aten den 4 mars och produceras i samarbete mellan huvudbolaget NERIT och musikkanalen MAD TV. Följande artister tävlar:

  1. Barrice
  2. C:Real
  3. Elena Kyriakou
  4. Shaya
  5. Thomai Apergi & Legend

 

För närvarande har grekisk TV endast presenterat artisterna, medan dess tävlingsbidrag meddelas först i slutet av februari. Via denna länk går det dock att lyssna på smygklipp från respektive bidrag (men observera att inga bidragstitlar har officiellt släppts. I smygklippen nämns dessa som ”Song No X”).

 

Belgiskt bidrag presenteras den 10 mars

I början av november förra året presenterade Belgiens TV-bolag RTBF 18-årige sångaren Loïc Nottet som landets representant till Eurovision 2015. Nu meddelar RTBF att hans bidrag kommer att presenteras på en presskonferens vid Maison de Vienne i Bryssel den 10 mars. Det blir alltså ingen sånguttagning som 2013 års representant Roberto Bellarosa fick genomföra (senast RTBF hade ansvaret att välja Belgiens Eurovisionrepresentant) utan även här ett internval av bidrag precis som med artisten.

 

Andra och tredje artisten i Armeniens Genealogy presenterad

Som tidigare presenterat kommer årets representant för Armenien att vara en sexmannagrupp beståendes av personer från fem olika världsdelar – dock med likheten att alla medlemmar i gruppen har armeniskt ursprung. Därav gruppens namn; Genealogy som betyder släktforskning. Vid tillfället för denna presentation av gruppens namn och bidrag valde dock Armeniens nationella TV-bolag att hemlighålla namnen på gruppmedlemmarna och släppa dessa vid olika tillfällen.

Förra veckan meddelades den första gruppmedlemmen, vilket var fransk-armeniske Essaï Altounian. I fredags (20 februari) presenterades den andra medlemmen: amerikansk-armeniske sångerskan Tamar Kaprelian och på måndagen presenterades även den tredje medlemmen i gruppen, nämligen armenisk-etiopiske Vahe Tilbian.

 

 

Željko Joksimović skriver Montenegros bidrag

Den stora balkanstjärnan Željko Joksimović kommer att stå bakom Montenegros bidrag i årets Eurovision Song Contest. Detta blir Željkos femte Eurovisionbidrag, tidigare har han tävlat med ”Lane moje” (Serbien-Montenegro, 2004) respektive ”Nije Ljubav Stvar” (Serbien, 2012) som han framförde själv samt ”Lejla” (Bosnien-Hercegovina, 2006) och ”Oro” (Serbien, 2008) som han stod bakom som låtskrivare. Željkos bidrag har i Eurovision alltid varit mycket populära och samtliga bidrag har placerat sig topp 10 i Eurovision-finaler.

I slutet av oktober förra året höll Montenegros nationella TV-bolag RTCG en presskonferens där det meddelades att man skulle skicka artisten Knez (Nenad Knežević Knez) till Eurovision 2015. Knez är en välkänd artist på balkan och har släppt flertalet album genom åren. Han har tidigare försökt komma med i Eurovision en gång förut, men då blev det inget avancemang från den nationella uttagningen.

Knez Eurovisionbidrag presenteras i mars.

2014 var året när Montenegro för första gången lyckades kvalificera sig till Eurovisionfinalen. Detta efter Sergej Cetkovic framförde bidraget ”Moj Svijet” som i finalen slutade på 19:e plats. Samma år lyckades även San Marino gå vidare till finalen, vilket också skedde för första gången.

 

Malta: Högst troligt att Amber tävlar med ”Warrior”

Redan i slutet av november förra året höll Malta i sin nationella uttagning till årets Eurovision, där sångerskan Amber vann med låten ”Warrior”. Låten fick full pott av såväl tittarna som de röstande jurypersonerna. Fram tills nu har det varit osäkert ifall det skulle bli ”Warrior” i Eurovision. Detta eftersom att nationella TV-bolaget PBS ändrade reglerna i uttagningen och lade till att PBS äger rätten att byta ut hela eller delar av vinnarbidraget.

Men i en intervju med EscXtra.com säger nu Amber att hennes team håller på att göra slutversionen av ”Warrior” samt så ska en musikvideo spelas in inom kort. Dessutom påpekar Amber angående Georgiens bidrag med samma titel att ”The way I see it, there’s not just 2 warriors, there are 40 warriors in this battle. I don’t think it has ever happened before but it’s not a big problem”.

Således kan detta tolkas som att det blir ”Warrior”, dock i en något ny version, som Amber ska tävla med i Wien i maj.

 

 

Eurovision 2015

Sista biljettsläppet till Eurovision i Wien

På fredag (27 februari) gör ORF ett tredje biljettsläpp till årets Eurovision Song Contest. Då släpps de (nästan) resterande biljetterna till Eurovisionsveckans nio föreställningar: varje semifinals två genrep och direktsändning samt finalens två genrep samt direktsändning. Dock behåller ORF ett antal platser kvar tills vidare då man vet mer om scenstruktur och liknande.

Vill du ha chans på biljett ska du vara ute i god tid! Klockan 09:00 CET på fredag öppnar biljettkassorna! Länk till Oetickets.com där biljettköp görs. Även i år kommer parkettplatserna vara ståplatser medan övrig publik kommer att sitta längs med arenans långsidor.

Schemat för sändningarna ser ut som följer:

  • Semi 1 – jurygenrep: 18 maj kl. 21:00
  • Semi 1 – familjegenrep: 19 maj kl. 15:00
  • Semi 1 – direktsändning: 19 maj kl. 21:00
  • Semi 2 – jurygenrep: 20 maj kl. 21:00
  • Semi 2 – familjegenrep: 21 maj kl. 15:00
  • Semi 2 – direktsändning: 21 maj kl. 21:00
  • Finalen – jurygenrep: 22 maj kl. 21:00
  • Finalen – familjegenrep: 23 maj kl. 15:00
  • Finalen – direktsändning: 23 maj kl. 21:00

 

Skillnaderna mellan de olika showerna är att vid genrep lottas resultatet – vid livesändningar sker riktigt resultat. Dock vid första genrepet av respektive show sitter jurygrupperna redo att rösta så det gäller för artisterna att göra bra ifrån sig på scenen för att vinna juryns röster.

 

Övrigt

Fyra artister spikade till Eurovision In Concert

Den 18 april hålls den traditionsenliga Eurovision In Concert i Amsterdam, Nederländerna, där ett antal av de artister som ska tävla i Eurovision framför sina tävlingsbidrag för publik. Som en slags inför-fest till Eurovisionfesten i maj. Följande artister är än så länge bokade:

 

  • Daniel Kajmakoski (Makedonien)
  • John Karayiannis (Cypern)
  • Elhaida Dani (Albanien).
  • Trijntje Oosterhuis (Nederländerna)

 

Fler artister tillkommer!