Allt inför finalen av Melodifestivalen 2015

MELODIFESTIVALEN 2015. Andra chansen är avgjord och det har blivit dags för final. Det kommer att bli den största finalen sedan 1997, om man räknar till antalet tävlingsbidrag. Hela 12 bidrag gör upp om segern och äran att få tävla för Sverige i Wien, året då Eurovision firar 60 års-jubileum!

Finalen kommer att ha samma upplägg som det haft sedan år 1999, dvs. att tittarna delar makten med 11 jurygrupper. Jurygrupperna är dock europeiska länder, vilka kommer att bli våra konkurrenter i Eurovision i maj. Det är dock deras uppgift att försöka tala om vilket bidrag som är mest lämpat att tävla för Sverige (även om tittarna har makten att ändra detta resultat).

Varje jury ger 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean och därefter 6, 4, 2 och 1 poäng. Sju bidrag får således poäng medan fem blir utan (för respektive jurygrupp). Tittarnas poäng är dock procentuella, vilket innebär att om en låt får 10% av rösterna ska det också få 10% av tittarnas 473 totalpoäng. Totalpoängen är lika stor för både juryn som tittarna – även juryn delar således ut 473 poäng.

 

De röstande länderna i finalen

Nu på måndagskvällen presenterade SVT vilka 11 länder som ska utgöra de röstande jurygrupperna i finalen. Tre av dessa länder (Armenien, Slovenien och Österrike) medverkar för första gången som jurygrupper i Melodifestivalsfinalen. De röstande länderna är Armenien, Belgien, Cypern*, Estland, Frankrike, Israel*, Malta*, Nederländerna, Slovenien*, Storbritannien* och Österrike.

Länder markerade med en asterix (*) är länder som röstar i samma Eurovisionsemifinal som Sverige.