Vårnytt 2015, vecka 13

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna extra veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Danmarks första Eurovision-vinnare har avlidit

Den danska sångaren och gitarristen Jørgen Ingmann är död. Han är nog mest känd för att han tillsammans med sin dåvarande fru Grethe vann Eurovision Song Contest 1963, vilket var första gången Danmark vann. Det var också första gången ett nordiskt land vann.

Jørgen föddes den 26 april 1925 i Köpenhamn. Under 1940- och 1950-talet arbetade han med jazzviolinisten Svend Asmussen i dennes orkester, innan han under 1960-talet satsade solo och fick ett par stora hits i USA. Tillsammans med sin dåvarande fru Grethe ställde de upp i den danska Eurovision-uttagningen 1963 med låten ”Dansevise”. De vann den danska uttagningen och tävlade sedan i Eurovision som de som tidigare nämnt vann. Därmed fick Danmark sin första Eurovision-seger. Paret höll ihop fram till 1975 innan de sedan separerade.

Jørgen Ingmann blev 89 år gammal.

 

Fler officiella bidragsversioner släppta

Under förra veckan stängde EBU antagningen för de tävlande länderna i årets Eurovision att tala om artist & bidrag. Strax före detta datum började flera länder släppa sina officiella bidragsversioner, och nu har ytterligare ett par länder presenterat sina officiella versioner/musikvideos. Det handlar om följande länder:

 

Grekland:

 

Slovenien:

 

Eurovision-skivan släpps 20 april

Som vanligt görs en samlingsskiva med de tävlande ländernas bidrag. Boka in den 20 april för då släpps årets samlings-CD med de 40 ländernas tävlingsbidrag! Skivan släpps både analogt och digitalt (vissa tidigare års samlingsskivor hittas på Spotify).

 

Christer Björkman gissar topp 5 i Eurovision 2o15

I lördagens avsnitt av SVT-programmet Go’kväll var Melodifestivalens producent Christer Björkman en av de inbjudna gästerna. I programmet blev han dels intervjuad om sin karriär men han fick även i uppgift att tippa vilka han tror kommer att komma topp 5 i årets Eurovision Song Contest. Christer tror att Sverige, Azerbajdzjan, Montenegro, Australien och Slovenien kommer komma topp 5. Det är alltså upp till bevis om lite mindre än två månader! Enligt de nuvarande bettingoddsen (uppdaterat den 20 mars) är Sverige, Italien, Estland, Australien och Finland just nu i topp 5.

En av de andra inbjudna gästerna i programmet var Kristin Amparo, som ju tidigare tävlade i årets Melodifestival med låten ”I See You”. Hon framträdde med denna låt samt med låten ”Whatcha Gonna Do ’Bout It?”.

 

Eurovision-finalens mellanakt presenterad

ORF har länge hemlighållit på vissa detaljer som exempelvis mellanakterna till semifinalerna och finalen. Men i förra veckan presenterades finalens mellanakt: slagverkaren Martin Grubinger (bilden ovan). Själva mellanakten kommer att bestå av ett niominutersinslag där storbandsmusik, körsång med slagverk kombineras. Totalt kommer ett 40-tal instrumentalister samt Arnold Schoenberg Choir att delta i numret. Handlingen kretsar kring österrikisk musiktradition som exempelvis Gustav Mahlers symfonier men i en mängd olika stilar.

 

Eurovisionparty i Riga i april

Likt Eurovisionpartyna i Amsterdam och London om drygt en månad kommer även Riga (i Lettland) att arrangera en liknande fest: Eurovision Pre-Party Riga 2015. Det blir andra året som även Riga står för en sådan fest, som hålls i konserthuset Palladium i Riga den 10 april med start klockan 20.00.

Några av de artister som ska uppträda är Aminata (Lettland), Melanie Rene (Schweiz), Vaidas & Monika (Litauen) och Nina Sublatti (Georgien). Fler gäster från startfältet lär tillkomma. Utöver detta kommer även Marie N (Lettland 2002), Alexander Rybak (Norge 2009), Eldar Gasimov (Azerbadjzjan 2011) och Zlata Ognevich (Ukraina 2013) att uppträda.

Biljetter kan bokas via denna länk!

 

Fortfarande finns biljetter kvar till årets Eurovision

Det har varit ett hårt biljettryck för att få se Eurovision live – men för den som fortfarande önskar se det live på plats så finns möjligheten kvar. Samtliga direktsändningsomgångar är slutsålda men om man vill gå på någon av semifinalernas två genrep finns det platser kvar. Här syns vilka platser som återstår (priserna varierar beroende på var i arenan man hamnar)-

Reservation för eventuella förändringar i informationen!