Eurovision 2015: Finalens startordning

EUROVISION 2015 – FINALEN. Nu är semifinalerna avgjorda och det har lottats om vilka halvor alla länder ska tävla i. Under fredagsnatten har tävlingsproducenterna för Eurovision 2015 satt startordningen som nu är släppt. Sverige har tilldelats startnummer 10.

 

Så här ser startordningen ut:

  1. Slovenien: Maraaya – ”Here For You
  2. Frankrike: Lisa Angell – ”N’oubliez pas
  3. Israel: Nadav Guedj – ”Golden Boy
  4. Estland: Elina Born & Stig Rästa – ”Goodbye to Yesterday
  5. Storbritannien: Electro Velvet – ”Still In Love With You
  6. Armenien: Genealogy – ”Face The Shadow
  7. Litauen: Monika & Vaidas – ”This Time
  8. Serbien: Bojana Stamenov – ”Beauty Never Lies
  9. Norge: Mørland & Debrah Scarlett – ”A Monster Like Me
  10. Sverige: Måns Zelmerlöw – ”Heroes
  11. Cypern: John Karayannis – ”One Thing That I Should Have Done
  12. Australien: Guy Sebastian – ”Tonight Again
  13. Belgien: Loïc Nottet – ”Rhythm Inside
  14. Österrike: The Makemakes – ”I Am Yours
  15. Grekland: Maria-Eleni Kyriakou – ”One Last Breath
  16. Montenegro: Knez – ”Adio
  17. Tyskland: Ann Sophie – ”Black Smoke
  18. Polen: Monika Kuszyńska – ”In The Name Of Love
  19. Lettland: Aminata – ”Love Injected
  20. Rumänien: Voltaj – ”De La Capăt (All Over Again)
  21. Spanien: Edurne – ”Amanecer
  22. Ungern: Boggie – ”Wars for Nothing
  23. Georgien: Nina Sublatti – ”Warrior
  24. Azerbajdzjan: Elnur Hüseynov – ”Hour of the wolf
  25. Ryssland: Polina Gagarina – ”A Million Voices
  26. Albanien: Elhaida Dani – ”I’m Alive
  27. Italien: Il Volo – ”Grande Amore

 

Analys av startordningen

Det blev alltså startnummer 10 för Sveriges del, ett nummer som Sverige haft tre gånger förut: 1965 (tionde plats), 1966 (andra plats) och 1989 (fjärde plats). Nr 10 har två tidigare vinster: 1979 och 2004 och medelplaceringen (beräknat mellan 1957-2014) är i snitt tionde plats. Det är ännu oklart om det kommer att vara en paus mellan nummer 9 och 10 så att Sveriges nummer kan riggas eller om det blir 40 sekunder som alla andra länder.

Slovenien får gå ut först medan Italien går ut sist – och blir därmed första landet som någonsin fått startnummer 27. Kan det vara ett lyckokast med tanke på favoritskapet? Senaste gången första landet ut vann tävlingen var 1984 (31 år sedan) och senast sista landet ut i en final vann var 1989 (26 år sedan).

Frankrike (#2), Montenegro (#16), Spanien (#21), Ryssland (#25) och Albanien (#26) har fått otursnumren – dessa startpositioner har hittills aldrig vunnit en Eurovisionfinal!

I årets final är det lugntempo som gäller, bland annat i andra halvan är majoriteten lugna bidrag medan i första halvan är majoriteten upptempolåtar.

 


Så här bestämdes startordningen

För att göra finalen så rättvis som möjligt gällande startordningen har startpositionerna tidigare år bestämts genom lottning. Men från 2013 är det istället sändningsproducenterna som ansvarar för det aktuella årets ESC, i det här fallet ORF som ju ansvarar för årets tävling, som bestämmer startordningen. Innan detta sker får länderna dock lotta om de ska tävla i den första eller andra starthalvan och först därefter sätter producenterna startordningen. Detta gäller för både semifinalerna och för finalen.

I finalen får värdlandet sitt startnummer lottat istället för en starthalva och det startnumret går sedan ej att ändra. Efter varje semifinalsavgörande hölls det även presskonferenser där de kvalificerade länderna fick lotta halvor och så fick även de 6 länderna som förutom Österrike var direktkvalificerade. När producenterna sedan visste om hur länderna hade tilldelats starthalvorna sattes startordningen. De fick sätta länderna i vilken ordning de ville, så länge länderna höll sig inom starthalvorna och så länge Österrikes startnummer ej byttes ut. Eurovisionens högste chef (Jon Ola Sand) samt referensgruppens ordförande (Frank-Dieter Freiling) skulle sedan godkänna ordningen innan den offentliggjordes.