Sommarnytt 2015, vecka 25

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Detta är den sista ordinarie veckouppdateringen för denna säsong, men veckonyheterna är tillbaka igen i månadsskiftet augusti/september.

 

Förberedelser till Eurovision 2016

Malmö drar sig ur – Stockholm & Örnsköldsvik lägger fram förslag

Det är en hård kamp som pågår mellan svenska städer om arrangemanget av nästa års Eurovision. Många städer vill arrangera och säger sig ha möjlighet att göra så. Men i förra veckan kom beskedet att Malmö drar sig ur kampen och detta på grund av att Malmö Arena är uppbokad under april och maj med andra evenemang. Därmed ser det ut som att Malmö inte kommer att bli värdstad en tredje gång, åtminstone inte 2016.

I förra veckan lade Stockholm stad fram sin ansökan där man framhävde Globenområdets arenor som möjliga arenor. Därmed ser det också ut som att Friends Arena inte längre är aktuell, men det är istället Globen, Tele2 Arena, Hovet och Annexet. Enligt ESCToday.com ser det dock mest ut som att det i så fall skulle bli Globen eller Tele2 Arena som blir vald.

Förutom Stockholm och Göteborg har Linköping och Sandviken-Gävle lagt sig i kampen. Nu går också Örnsköldsvik in i leken med sin arena Fjällräven Center. Denna arena tar in ca 9 800 personer och har stått värd för tre Melodifestivalsdeltävlingar åren 2007, 2010 och 2013.

Fotnot: Nu på måndagen skickade Linköpings kommun in sin ansökan om att bli värdstad. Enligt kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund kommer kommunen att sätta in extra resurser för att kunna stå värd. Staden har tidigare sagt sig velat stå värd, men nu har alltså ansökan skickats in.

 

Tjeckien velar om deltagande

Så här en månad efter att Eurovision 2015 är avklarad spekuleras det i medier om vilka länder som kan tänkas vilja ställa upp nästa år. Till årets tävling valde Tjeckien att återkomma efter fem års frånvaro. De tre försöken landet gjorde 2007-2009 gav noll och därför hoppade landet sedermera av. Nu vid återkomsten gick det inte heller något vidare, även om landet fick sin högsta placering någonsin (en 32:a-plats totalt sett) och sin högsta totalsumma någonsin (33 poäng).

Trots att landet nu för fjärde gången missade final har landets nationella TV-bolag ännu inte beslutat sig om man ska göra ett femte försök eller om det blir avhopp igen. Vi får alltså vänta och se, och naturligtvis håller vi tummarna för att vi ser Tjeckien tävla i Sverige nästa år!

 

Storbritannien bekräftar deltagande – kanske med ny uttagningsmetod

I förra veckan gick BBC ut och meddelade att Storbritannien självklart fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Det är däremot oklart på vilket sätt man ska välja ut artist och bidrag. Till ESCUnited.com säger BBC att man ska se över hela processen innan ett beslut fattats. Senare här i sommar har BBC sagt att de gå ut med mer information om sin nationella uttagning.

Storbritannien har medverkat i Eurovision alla år utom två (debut 1957, avstod tävlan 1958) och var fram till 1999 en av tävlingens stormakter. De har fått ihop 5 segrar, 15 andraplatser (rekord) och 3 tredjeplatser. Landet leder dessutom ligan över de länder som tävlat i finaler flest år i rad (samtliga år sedan 1959)! Men sedan EBU gjorde språkvalet fritt har det gått oerhört mycket sämre för landet. Mellan 1999 och 2015 har landet endast uppnått två platser på topp 10 och man har dessutom kommit sist tre gånger, varav en gång med noll poäng. I år hamnade landets artist Electro Velvet på 24:e plats med 5 poäng.

 

Andra evenemang på tapeten

Måns Zelmerlöw, Guy Sebastian och Margaret Berger deltar i VG-listan i Oslo

Nu på lördag – midsommardagen – äger årets VG-lista rum i Oslo i Norge. På scenen kommer en rad kända artister att delta som ett antal Eurovisionsartister. Hela artistlistan är ännu inte släppt, men av de namn som står uppe finns Måns Zelmerlöw och Australiens Guy Sebastian med, bägge tävlade ju i årets Eurovision! Dessutom kommer Norges Eurovisionrepresentant från 2013, Margaret Berger, också finnas med. Denna gång i en trio med Marion Ravn och Silya Nymoen. Även norska duon Staysmann&Lazz, som tävlade i årets Norska MGP kommer att finnas med samt 2012 års MGP Junior-vinnare Markus and Martinus

 

Nu börjar repetitionerna för Eurovision Young Dancers

Ett av de mindre Eurovisionstävlingarna heter Eurovision Young Dancers som det här året äger rum i Pilsen i Tjeckien. Totalt medverkar 10 länder: Slovenien, Norge, Slovakien, Malta, Nederländerna, Polen, Albanien, Sverige, Tyskland och Tjeckien. Slovakien återvänder därmed till Eurovisionen igen medan Albanien och Malta gör debut i EYD.

Sveriges representant i årets tävling är 19-åriga Agnes Klapp från Stockholm.

EYD arrangerades första gången 1985 och har sedan producerats vartannat år utom 2007 och 2009, då tävlingen ställdes in helt. Unikt är att Kosovo, som saknar EBU-medlemskap, fick tävla 2011. Sverige har vunnit tävlingen en gång, 2003, men då också med Nederländerna, Tjeckien och Ukraina. 1995 och 1999 blev Sverige tvåa och 1985 samt 1997 blev Sverige trea. Sedan 2011 har endast ettan och tvåan avslöjats, resterande hamnar oplacerade.

I EYD får endast icke-proffisionella dansare medverka och dessa ska vara mellan 16-21 år gamla. En jury på tre personer bedömer de tävlande dansarna och utser sedan två stycken till en finalrunda, innan en vinnare bestäms.

 

Sommarledighet

Panelen tar ledigt men stänger inte butiken!

Efter en lång men mycket rolig Melodifestivals- och Eurovisionssäsong tar nu panelen lite semester för att vila upp oss inför hösten, Men, var lugn! Vi stänger inte igen butiken helt och hållet trots allt. Under juli återkommer vi med mera Sommarnytt fast i en begränsad form. Det blir alltså inga veckovisa nyheter längre utan det kommer men i månadsform.

Under sommaren passar vi också på att uppdatera hemsidan lite. Efter några år med samma design kommer vi att byta ut en del saker och sätta in lite nytt. Mer info kommer nu runt midsommarhelgen.

I augusti är vi tillbaka igen med full styrka för då drar ett nytt panelprojekt igång. Vad det blir är fortfarande hemligt men följ med oss den med start den 4 augusti så får du veta…

Har du frågor, funderingar eller önskemål är det bara att mejla, skriva på vår Facebooksida eller twittra loss. Vi tar emot alla frågor du har! Vi tar även gärna emot tips på saker ni vill att vi ska skriva om. Vi välkomnar allt!

Vi önskar alla läsare en trevlig sommar!
/ESC-Panelen