Höstnytt 2015: vecka 39

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Melodifestivalen 2016

Biljetterna till Melodifestivalen 2016 börjar säljas den 29 oktober

Om du vill vara på plats i någon av de arenor som Melodifestivalen 2016 besöker så är det klokt att lägga in en påminnelse i kalendern till den 29 oktober kl. 09:00. Då släpper nämligen SVT biljetterna till evenemanget. Biljettköp gör enklast via Live Nations hemsida.

År 2016 kommer Melodifestivalen att besöka (i ordning) Göteborg, Malmö, Norrköping, Gävle, Halmstad och Stockholm (här kan du läsa mer om detta). Som vanligt kommer det vid varje stopp att genomföras två genrep och en direktsändning. Det första publika genrepet för varje tävlingsvecka genomförs på fredagskvällar och detta genrep bandas även ifall sändningen på lördagen skulle haverera. Det andra publika genrepet sker på lördagseftermiddagen, bara timmarna före direktsändningen som startar kl. 20:00.

Vid samtliga genrep körs programmet igenom som om det vore en riktig sändning, dock att alla resultat är fejkade. Genrepen blir således en uppladdning för artisterna och produktionen. Den enda gången som fredagsgenrepet kan ses som avgörande är finalens första genrep och detta för att det är då som jurygrupperna avlägger sina poäng i hemlighet.

 

Deltagarspekulationer (gällande Eurovision 2016)

Ukraina återvänder till Eurovision…

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om vilka länder som just nu ser ut att vara klara för tävlan i nästa års Eurovision Song Contest. Ett av dessa länder är Ukraina som gör comeback efter ett års frånvaro. Landets nationella TV-bolag NTU har till ESCToday.com bekräftat deltagande även om man inte ger besked om uttagningsform. Ifjol då NTU meddelade Ukrainas frånvaro skrev vi om den händelsen.

Bakgrund: Ukraina har tidigare deltagit i Eurovision mellan åren 2003-2014 och var, fram till avhoppet ifjol, ett av få länder som alltid lyckades kvalificera sig till finalen sedan år 2004 då semifinalsystemet infördes. Landet har sedan dess flera medaljplatser i bagaget med bland annat en seger (2004), två silver (2007-2008) och ett brons (2013). Som sämst har Ukraina slutat på 19:e plats i final.

 

…men Montenegro tvekar att fortsätta tävla

Det är ännu oklart ifall Montenegro kommer till start i Stockholm nästa år. Enligt ESCToday.com, som varit i kontakt med Montenegros delegationschef Sabrija Vulic, tvekar det montenegrinska nationella TV-bolaget RTCG att ställa upp. Detta på grund av att landets jury blev diskvalificerad i Eurovision-finalen i våras. Kanalen har därför lämnat in ett önskemål till EBU:s referensgrupp om att återinföra juryns röster eftersom man inte förstår varför landets juryn blev diskad. Ett beslut av referensgruppen kommer troligen avgöra om vi får se ett fortsatt tävlande av Montenegro eller ej.

Bakgrund: Montenegro debuterade som eget land 2007 och deltog sedan 2008 och 2009. Därefter gjorde landet en paus i tävlingen på två år, men återvände till Eurovision 2012. Först år 2014 lyckades man ta sig vidare till finalen då Sergej Ćetkovićs låt ”Moj svijet” hamnade på sjunde plats i första semin och därmed tog en finalplats. Det blev sedan totalt sett en nittondeplats för Montenegro 2014. I år var det sångaren Knez som tävlade med låten ”Adio”, som också tog sig till final där man slutade på trettonde plats, vilket är landets bästa resultat.

 

Bosniska TV-bolagets dåliga ekonomi kan kosta landets Eurovision ESC-tävlan – för fjärde året i rad

Det råder stor aktivitet just nu kring om Bosnien och Hercegovina ska kunna återvända till Eurovision eller ej år 2016. Vi har tidigare skrivit om att det bosniska nationella TV-bolaget BHRT:s ekonomi inte är den bästa för tillfället och att detta skulle kunna kosta att Bosnien och Hercegovina ej återvänder. Landet är dock tills vidare anmält som ett av de deltagande länderna i Eurovision 2016.

Sajten Nezavisne.com rapporterar om att BHRT de senaste sex månaderna har gjort ytterligare ekonomiska förluster, som att intäkterna från licensavgifterna minskat med 10 procent. Under det senaste året har man gått back drygt 510 000 euro (ca 5 miljoner svenska kronor). Av detta skäl kommer BHRT att säga upp anställda.För det bosniska Eurovisionstävlandet håller BHRT på att leta efter sponsorer för att täcka kostnaderna, vilket bolaget även gjorde ifjol.

Fram till den 10 oktober kan Bosnien och Hercegovina frånsäga sin Eurovision-anmälan till EBU utan att få ekonomiskt straff.

 

Lands- och uttagningsinfo

Israel kommer att tävla i den andra semifinalen i Eurovision 2016

Nästa års Eurovision Song Contest infaller som tidigare meddelat den 10:e, 12:e och 14:e maj. Israels nationella TV-bolag IBA lämnade in ett önskemål till EBU om att få slippa tävla i den första semifinalen som sänds den 10:e maj och detta på grund av att det är dagen för Israels Självständighetsdag. EBU:s referensgrupp har därför beslutat att låta Israel få tävla i den andra semifinalen istället. Det har också meddelats från israelisk TV att IBA kommer att fortsätta med uttagningen HaKochav Haba (The Next Star). Precis som i år kommer nästa års artist att väljas i den uttagningen medan låten troligen kommer att väljas internt.

Förra sommaren meddelade IBA att TV-bolaget skulle komma att läggas ned i mars i år till förmån för ett nytt bolag. Detta har dock skjutits upp till nästa år då nya TV-bolaget Ta’agid HaShidur Ha’Israeli (IBC) öppnar sina sändningar. Israels medverkan i Eurovision kommer dock inte att påverkas av detta då uttagningen sänds på Channel 2.

 

Övriga nyheter

Armenien sägs vara redo för Eurovision 2016

Som vi har skrivit här i veckans Höstnytt så pågår ett stort arbete kring att kartlägga vilka länder som är aktuella för tävlan i nästa års Eurovision Song Contest. I dagarna har det enligt vissa källor, som ESCBubble.com, blivit bekräftat att Armenien ställer upp även år 2016. Uppgifterna grundar sig kring att ESCBubble har varit i kontakt med Armeniens delegationschef, Gohar Gasparian, som ska ha bekräftat landets deltagande. Om detta sedan stämmer eller ej återstår att se.